Witam, jestem tutaj pierwszy raz. Dzialka jak stol trzeba teraz zagospodarowac duze wezwanie. Ja 10 lat temu tez bylam w identycznej sytuacji wszech obecna nawloc.
Moja dzialke przeoralam dwa razy. Po pierwszym razie po bronie zasialismy gorczyce. Gorczyca rosnie bardzo szybko i wysoko. Moja wyrosla w niektorych miejscach 1,5 metra. Skosilismy i znowu zaoralismy, znowu brona i zasianke gorczycy ale tym razem przyszedl mroz i wiosna przyjechala glebogryzarka i zsiekala wszystko. Po tygodniu wygrabilismy i zasiali trawe.
Nawloc jak sie ja kosi to ginie.
Moim zdaniem zrob ogrodzenie, studnie i doprowadz prad lub kup agregat. Jeszcze postaw blaszak bo gdzies te narzedzia musisz trzymac. Lub z drewna.
Zrob to co moze rosnac, aby kiedys dom juz byl otoczony drzewami, krzakami itd.
Nie ma sensu calkowicie dzialki zagospodarowac bo plany bedziesz zmieniac.
W glowie sie bedzie kotlowac.
FASELINA na wiosne znowu ci wyrosnie, na zdjeciu widac, ze ma duzo nasion, zeby sie nie rozsiewala, musisz ja skosic przed zakwitnieciem aby nie zawiazala nasion.
zrob eksperyment i zasiej na kilku metrach gorczece rzuc nasiona w faselinie. Jezeli masz zamiar zasiac trawnik w tym roku to jeszcze raz zamow oracza lub glebogryzarke.
To tyle do nastepnego.