Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Miłkowo - sezon 2016-2022 07:38, 29 mar 2020

Do góry

Miłkowo - sezon 2016-2022 07:33, 29 mar 2020

Do góry

Miłkowo - sezon 2016-2022 07:18, 29 mar 2020

Do góry

Miłkowo - sezon 2016-2022 07:10, 29 mar 2020

Do góry

Miłkowo - sezon 2016-2022 07:04, 29 mar 2020

Do góry

Brzozowy raj 01:45, 29 mar 2020

Do góry
Wiosna i nowe❤️

Ogród Mirelli 00:59, 29 mar 2020

Do góry
MirellaB napisał(a)
Rabata igiełkowe

Witam, szukam inspiracji na nowa rabate, i ta tutaj bardzo mi sie podoba.

Mam 3 pytanie.
Czy moglas bys mi powiedziec jaka gleboka jest ta rabata (od trawy ML do kulek)?
Co ile sadzilas Annabelki i co to za kule z przodeu? (danica?)

pozdrawiam serdecznie
Między brzozami 00:52, 29 mar 2020

Do góry
Misia napisał(a)
Intensywnie dziś było ale pogoda piękna więc wykorzystałam na wertykulacje trawnika. Nie sądziłam że tego "siana" będzie tak dużo

Jeszcze kilka dni temu śnieg a teraz zdjęcia z koszenia trawy
Piękny widok oby wiosna na dłużej u nas zagościła.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 00:24, 29 mar 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)
Ledwo żyję, zaraz idę spać, do Was pozaglądam już jutro, ma być zimno i mokro podobno.
Dziś cały dzień nas świeżym powietrzu czyli robota w ogrodzie . Obrobiłam dziś drugą poszerzoną rabatę za domem. Masakra, jak ja nie lubię wytrzepywać ziemi z tej trawy...
Skręciliśmy też i wkopaliśmy kratki w warzywniku i od strony sąsiadki - będzie miejsce na pnącza . A potem podziałaliśmy trochę w warzywniku. Docelowo mają być skrzynie ale w tym roku będą normalne grządki tyle tylko że ograniczone palisadą. Jutro mam zamiar trochę się dokształcić w temacie warzywnika bom zielona jak szczypiorek. Muszę też dosadzić przynajmniej 1 krzak borówki.
Stan aktualny warzywnika:

A za płotem budowa idzie pełną parą, stoi już parter. Wiemy gdzie będą okna na piętrze (w tym samym miejscu co na parterze). I w wyniku tej wiedzy podjęliśmy z eMem decyzję o wsadzeniu przy domku ogrodnika w miejsce magnolii brzozy Dorenboos. A magnolia pójdzie na środkową przy basenie.

dokształcaj się pilnie, a za kilka lat będę prosić Cię o rady
Grządki przepiękne a pomysły na rabaty 100% trafione

P.S.
Ja tez się dokształcam ostatnio zorientowałam się, że uwiąd powojników to nie więdniecie a choroba blondynka ze mnie totalna Dzięki za wyrozumiałość i cofam pytanie kiedy stosować tę miksturę

Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 00:14, 29 mar 2020

Do góry
Kilka fotek z cięcia buksików
Oj coś mi te fotki dziwnie krzywo się wygrały
W ogródku emerytki 23:34, 28 mar 2020

Do góry
Moje ogniki po zimie puste, ptaszki zostawiły tylko ogonki
Nawożenie, zasilanie trawnika 23:25, 28 mar 2020

Do góry
Kinga123 napisał(a)
Dzień dobry!

Chyba jak wszyscy tutaj piszę z prośbą o poradę do niedawna jeszcze nie wyobrażałam sobie "bawić się" w ziemi, a teraz czuję że będzie mi to sprawiać przyjemność! nie mniej jednak nie mam zielonego pojęcia na temat dbania o trawnik i o tym co zrobić żeby był lepszy.

Poniżej zamieszczam zdjęcia trawnika. Trawę zasialiśmy na koniec września 2019, przed zimą była koszona raz. Teraz wygląda tak. Co zrobić żeby było lepiej? Trawa jest bardziej "bujna" tam, gdzie zakopaliśmy rury od nawadniania (na zdjęciu widać np. wzdłuż płotu).

W ogrodniczym polecili walec z kolcami, nawóz, dosianie trawy. Nie wiem jednak czy to prawidłowe postępowanie oraz przede wszystkim jaki nawóz wybrać. Mogę liczyć na pomoc? Będę zobowiązana

Lekka wertykulacja i lanie wody. Nawóz potem jak nieco trawnik odżyje i zazieleni się.
Nawożenie, zasilanie trawnika 23:24, 28 mar 2020

Do góry
RadekM napisał(a)
Dzień dobry. Po wczorajszej wertykulacja objawił mi się taki obraz....
Mam pytanie co jest powodem takiego stanu. Czego brakuje trawnikowi?. Czy florovit wiosenny poprawi sytuację?. Z góry dziękuję i pozdrawiam Radek

Wodyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy...............................
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 23:04, 28 mar 2020

Do góry
I ostatnie - nie miałam sił na foty, w kolejnych dniach postaram się więcej widokówek wkleić

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 23:00, 28 mar 2020

Do góry
Posypanie ziemią i przegrabienie ma na celu uzupełnienie pustych placków, ma na celu użyźnienie, a także efekt wizualny - trawnik po wertykulacji jest zryty, a jak posypiesz ziemią - od razu wygląda ładniej.

Siewnik kołowy nie nadaje się, będziesz miał pasy. Tak niestety będziesz miał zrobione, znając życie.
Tylko siewnik ręczny, gdy masz jakiś wpływ jak ten nawóz spada. Albo bez siewnika, sianie nawozu z ręki.

RadekM napisał(a)
Witam

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 23:00, 28 mar 2020

Do góry
Basilikum napisał(a)
Kasiu tak umieralnosc u nas niska jak na te tysiace chorych, porownuje juz o kilku dni dane z roznych panstw. Czym wiecej chorych tym niej miejsc w szpitalach i przy respiratowach. Minal juz tydzien od kiedy ogloszona calkowita kwarantanne, mam nadzieje, ze wyniki bede juz lada dzien widoczne w mniejszej liczbie nowych zachorowan.
Wczoraj czytalam, ze kara policja za wylazenie z domu bez potrzeby. Zlapali dwoch emerytow, ktorzy pojechali na rynek zobaczyc co sie dzieje i przysiedli sie u jednego w aucie i plotkowali. Teraz kare musza zaplacic.

ciekawe czy pachnie....

U nas drony krążą. I pewnie tych emerytów też tak dorwali. Jeżeli chodzi o tą niska umieralność tak przynajmniej mi mówili też mieszkający w Niemczech że to wszystko zależy od sekcji. Jak przeważa choroba współistniejącą to chory zmarł nie z powodu korony. Tak przynajmniej było 2 tygodnie temu.
Inna sprawa ze służba zdrowia na wysokim poziomie, ale zeby przyjeżdżają leczyć do Polski bo najlepsi dentyści.
U nas piękna pogoda dzisiaj kończy się drugi tydzień kwarantanny i godzinę temu ogłosili spory wzrost 256 zakażonych. Najwięcej w Wawie.
I to jest właśnie kwarantanna miała powstrzymać a tu wzrosty. Z drugiej strony jakby jej nie było znając Polaków bylibyśmy jak Włosi czy Hiszpanie. Kasia ma rację te wybory nas wykoncza tragedia.
Piękna pogoda więc towarzystwo wylęgło na ulicę nad Wisłę. I to taka robota ja siedzę w domu i na pustkowiu na wsi a inni mają wszystko gdzieś.

Iza widzę że zrobiłaś oczko wodne podoba mi się. Nasadz sporo roślin aby woda nie metniala i glony nie rosły bo to katastrofa dla oczka. Dużo tataraku, irysy żółte bardzo oczyszczsja wodę. Jak masz dostęp do szyszek Olszyny dobrze jest je umieścić woreczkach i włożyć do wody, słoma jęczmienna też dobrze robi to wszystko naturalne. Bo chemia też jest ale zawsze to sztuczne i większy wydatek.

Widze, że oczko jest w pełnym słońcu brak cienia może się mylę ale jeżeli tak jest to koniecznie posadz drzewo lub kilka dla cienia. Możesz też rozłożyć nad oczkiem trójkąt z materiału aby było trochę cienia.

Jak czegoś nie będziesz wiedziała to służę pomocą jakby co.
Piękne te wrzośce też mam ale u mnie później kwitnie.

Trzymaj się zdrowo razem z rodziną
Pozdrawiam
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 22:58, 28 mar 2020

Do góry
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 22:55, 28 mar 2020

Do góry
Teraz czeka mnie jeszcze dekoracja wnętrza, ale pomalutku, żeby mi wiosna nie uciekła
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 22:51, 28 mar 2020

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
BoskoNa dachu skrzypek bez instrumentu?

No jak nie ma? Mój skrzypek ma miotłę zamiast skrzypiec, każdy ma atut według uznania
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies