Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród przy Jagodowej 15:42, 30 sty 2020

Do góry
Witajcie

Dom w trakcie budowy - pora pomyśleć nad ogrodem.

Na początek kilka słów o działce:
Teren o powierzchni ok. 1400m2, działka narożna przy lesie.
Gleba niezbyt żyzna, choć sąsiad mówi, że kiedyś były tu pola uprawne.
Występują tu piaski grube i drobne, glina na głębokości ok. 15m.
Teren jest obecnie mniej więcej wyrównany.
Poniżej wstawiam kilka fotek z początku przed czyszczeniem działki - 2018/2019r.

A tutaj w trakcie grodzenia:

Oczyściliśmy teren w gałęzi i kamieni, gleba została wzruszona bronowaniem:

Obecnie dom jest w stanie SSZ, zrobiona jest instalacja elektryczna i tynki, czekamy na instalatora.
Powoli zaczynam myśleć o ogrodzie. Naoglądałam się Waszych i już nie mogę się doczekać swojego

Z racji tego, że pracuję w branży projektowej zrobiłam wstępną koncepcję naszego ogrodu:

Głównie będzie to ogród z trawami ozdobnymi, brzozami, hortensjami, jeżówkami itp. Do tego koniecznie rabaty podwyższone na warzywa, a obok nich miejsce na krzaczki z malinami i borówkami. Na końcu działki mamy furtkę do lasu - myślę nad jakimś ładnym pnączem nad nią.
Chciałabym poradzić się Was jak oceniacie tą koncepcję, co byście zmieniły?
Czy żywopłot z grabu sprawdzi się u mnie? Na granicy z lasem chciałabym puścić winobluszcz pięciolistkowy, który jesienią przepięknie się przebarwia.
Nie mam tylko pomysłu na teren za domem... Mąż chciałby zasadzić kilka drzewek owocowych - może tam?
Wrzucam fotkę tego miejsca:
Jeżówkowe-Love 14:49, 30 sty 2020

Do góry
Dominika11 napisał(a)
a jakie masz te swoje sliwy ???

A takie chude łysole bo to młodzieniaszki jeszcze som
Widzisz te badylki ?
zdjęcie zeszłoroczne ..teraz ciut nabrały masy
Mój ogrodowy pamiętnik 14:19, 30 sty 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Asia, Dominika u mnie nawet wczoraj śnieg nie spadł. A dzisiaj pięknie słoneczko świeci.
I taki bajzel teraz jest a to jeszcze nie koniec cięcia śliw. Zastanawiam się tylko czy one to przeżyją bo eM trochę zaszalał a jeszcze sobie kupił wczoraj piłę, żeby dokończyć dzieła .

Pięknie prowadzone te drzewa
Mój ogrodowy pamiętnik 14:18, 30 sty 2020

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Asia, Dominika u mnie nawet wczoraj śnieg nie spadł. A dzisiaj pięknie słoneczko świeci.
I taki bajzel teraz jest a to jeszcze nie koniec cięcia śliw. Zastanawiam się tylko czy one to przeżyją bo eM trochę zaszalał a jeszcze sobie kupił wczoraj piłę, żeby dokończyć dzieła .

achhh Ci mężczyźni dać im nowy sprzęt

Śliwom nic nie będzie ..odwdzięczą się masą śliweczek wiem , bo mój eM też jednego roku tak namiętnie pociachał i po tym jego cięciu śliwka pokazała na co ją stać
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 13:51, 30 sty 2020

Do góry
Poszły konie po betonie większość rabat zasilona konskim obornikiem, ale chyba jeszcze się skuszę i w przyszłym tygodniu dowioze

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:14, 30 sty 2020

Do góry

Migawki lipcowe

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:12, 30 sty 2020

Do góry
Egzotyczna

Warzywnik

Staw będzie wyglądał o wiele bujniej, bo to kolejny rok, byliny się rozrosną, ale czosnki przekwitną już, a posadziłam tam sporo ciekawa jestem efektu.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:07, 30 sty 2020

Do góry
Patrzyłam, że wtedy jest szansa na kwitnienie wszystkiego i floksów i dalii, i hortensji, i nawet niektóre astry już zakwitają, o jeżówkach nie wspomnę

Ale dostałam ciśnienia Tyle do zrobienia

Lipiec 2019

Podwórkowa rehabilitacja 12:59, 30 sty 2020

Do góry
ryska napisał(a)

Dziękuję, ta jemioła jest olbrzymia i pewnie dlatego kompozycja się obroniła.
Zresztą jeszcze jest
Ostrożeczki uwielbiam w przeciwieństwie do ostróżek. I nie tylko ja.

Ostróżeczki pojawiły mi się w zeszłym roku siane w warzywniku. Cięłam je do bukietów, nie żałowałam. ŚLiczne zdjęcie, u mnie fruczak atakował floksy.
Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 12:04, 30 sty 2020

Do góry
eda napisał(a)

Ojej cuuudne! też takich chcę pięknie u Ciebie Sierotko pozdrawiam serdecznie buziam

Witaj Edytko miło Ciebie poznać
O tak kolorki beż retuszu takie dokładnie są kocham chyba ten swój nieuczesany ogródek
Dla Ciebie kolejne kolorki

Zieleń, drewno i antracyt 11:53, 30 sty 2020

Do góry
potrzebny żywopłot na czerwono opisałam

Zieleń, drewno i antracyt 11:29, 30 sty 2020

Do góry
Myślę o żywopłotach w nowej części. Planowałam wstępnie, że tui już nie dam, ale zaczęłam liczyć i wyszło mi, że lewa strona to ok 35mb dodatkowego żywopłotu do cięcia. W starej części z tej strony też mam tuje (jakaś ciągłość przy ogólnej różnorodności nie jest zła, wyciszy?). Początkowo myślałam o bukach, ale boję się ilości cięcia i tego, jak mi ono będzie szło od strony przyszłego/ewentualnego sąsiada jak się żywopłot rozrośnie. Cisy piękne, ale mam już 40mb żywopłotu cisowego na starej cześci(na razie w wersji mini, ale jak urośnie to będę cięła i cięła...). Tuje też się tnie, ale z tego co zaobserwowałam, to raz do roku im wystarczy. Myślałam o żywopłocie nieformowanym mieszanym, ale to chyba jednak nie w moim stylu... Do tego dylematu dochodzi pomysł na zamknięcie tyłu działki. Na początku myślałam o szpalerze z rosa rugosa, ale dowiedziałam się ostatnio, że po przekątnej drogi podzielono już działki budowlane i nawet zaczęto budowę bliźniaka(w oddali wprawdzie, ale będę go w osi widokowej miała). No i wpadłam na pomysł, aby jednak zamknąć sobie ogród(sad) fragmentem bukowego żywopłotu, tak na 1,5-2m wys. Tylko będzie on się wizualnie łączył z żywopłotem z tui. Wiem, wiem, nie pasują do siebie... ale gdyby je czymś wyrazistym oddzielić? (na rysunku zaznaczyłam to coś na żółto). Co o tym myślicie?
Wstawiłam rysunek fragmentu ogrodu. To po prawej na szaro, to parking z samochodami firmowymi i od nich też chciałabym się wizualnie odgrodzić tym bukowym żywopłotem.
W kamiennym kręgu od początku 10:45, 30 sty 2020

Do góry
GorAna napisał(a)
Ja już myślę o Wielkanocy

Pięknie Aniu podziwiam zdolne rączki
zimy nie ma w głowie się przewraca co to będzie
wiosenka już się pcha u ciebie u mnie i wszystkich haa a u mnie dziś wiatr deszcz i śnieg i z tego tylko więcej wody i ciapy woda potrzebna wiadomo ale więcej gałęzi zzieleniało nalotem grzybowym wiem ze nie wszystkie szkodzą ale za dużo tego i wiesz mam dziurawce i o tej porze nie miały liści gołe były a teraz mają liście i jeszcze puszczają nowe haa szok
buziam miłego
Ogród kwiatowy 10:37, 30 sty 2020

Do góry
rozchodnik Stardust

Kocimiętka Blue Dragon
Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 10:31, 30 sty 2020

Do góry
sierotka napisał(a)
Takich widoków juz chcę

Ojej cuuudne! też takich chcę pięknie u Ciebie Sierotko pozdrawiam serdecznie buziam
Mój ogrodowy pamiętnik 10:04, 30 sty 2020

Do góry

Ja i mój ogródek, a może ogród 09:35, 30 sty 2020

Do góry
Liliowce chce wsadzić tutaj

A czy przy zakręcie na zdjęciu jest drugi wbity palik - będzie tam pasować karagana syberyjska????
Ptasi gaj 09:22, 30 sty 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Zawsze służę rada dogłębnie przemyślana i z doświadczenia co jest dobre dla rośliny jak choruje czy żre jakiś szkodnik.
Zdobniczka bukowa bo tak się nazywa ta mszyca to nie "przelewajki". Lepiej z nia walczyć jak się pokażę niż potem jak się rozszerzy po wszystkich krzakach.
Guzik prawda, że dały rady jeżeli miałaś te co na focie one w dalszym ciągu żerują tylko w innej postaci wiosna znowu się pojawia w większej ilości.

Zdobniczka bukowa zauważa się w kwie-maju. Na drugiej str liści. Mszyca hamuje wzrost, a na spadzi które wydzielają mogą pojawiać się infekcje grzybowe tzw sadzawki
Jaka zdobniczka zimują w korze. .
Trzebawczesna wiosna opryskać Promanalem 60 EC. W sezonie jak są liście zaatakowane to prysksmy Mospilanem.

ok Elu masz rację - to było chyba to. W takim razie zaopatrzę się w Promanal i zobaczę co i jak dziękuję
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:00, 30 sty 2020

Do góry

To jęczmień grzywiasty.
Ogród wśród pól i wiatrów 06:12, 30 sty 2020

Do góry
jolka napisał(a)
Miodówka atakuje moje bukszpany! Ale tak się bardzo nie przejmuję. Prysnęłam mospilanem i tyle. Większy kłopot mam w części owocowej, tam chemii nie używam. Kurczę, kędzierzawość mi zżera nowe liście brzoskwini Pamiętam jak mi Tosia chyba ze dwa lata temu pisała, żeby prysnąć 2% roztworem mocznika. Ale pewna nie jestem.. No i porzeczki też mocno zniszczone przez mszyce. Muszę się w końcu wziąć za te eko-preparaty. Jakoś się nie mogę zebrać..

No, ponarzekałam sobie trochę
Zostawiam jeszcze kilka obrazków wraz z życzeniem dobrej nocy

Witaj,
Ślicznie masz zawsze podobają mi się ogrody uporządkowane, z większymi liniowymi nasadzeniami, jednak u siebie tego nie mam, muszę mieć wiecej różnorodności, bałabym się że taki ogród by mnie znudził.
Na ostatnich dwóch zdjęciach jest kocimiętka? Jaka? co robisz że się nie pokłada, nie ma długich łodyg?
Przed kocimiętką jaka trawa rośnie?
I jeszcze jedno pytanie, z czym sadzisz piwonie, co przed nimi i co za nimi ?
Ze zdjęcia widać magnolię, różę a z przodu masz lawendę? Czy coś jeszcze?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies