Chandra minęła dziś nie mogę palcem ruszyć ale rabata prawie skończona ,jeszcze trochę małych zakupów i będzie dobrze trawa też posiana ,teraz będę czekać aż wszystko ruszy ,a jak coś mi nie będzie odpowiadać to będą przesadzanki
Megi, zamiast Pissardi możesz posadzić Nigry na pniu.
Nie wiem, po co chcesz jeszcze dosadzać tam Amanogawy. Wg mnie nie pasują. Poza tym skoro masz tam skrzynie warzywne, to słońca powinno być jak najwięcej. Posadziłabym tylko trzy drzewa plus hortensje i jakieś byliny miododajne przy nich
Irenko to są zdjęcia hortensji bobo:
Irenko nie pamiętam kiedy i gdzie doczytałam że te jarzmianki moulin rouge są jednoroczne albo można je siać tylko z nasion. Moje białe co roku odżywają, a właściwie tylko jedna :0) ale bardzo ładnie się rozkrzewia. Ruszyła w tym roku chyba już z dwa tygodnie temu ale ją mróz ściął. Dobrze, że o nią spytała bo dziś znowu się jej przejrzałam i wygląda na to że odżyła. W sumie tego się spodziewałam. Jedynie co mogłoby ją zniszczyć to opuchlaki
W tym roku znowu zamierzam kupić nicienie, bo wydaje mi się, że jest tych robali mniej.
To z jednej strony przemawia na jej korzyść jako rośliny na taras a z drugiej trochę mniej bo szybko efektu nie będzie. Ale ja mam 2 narożniki jeszcze niezagospodarowane więc jest pole do popisu. Na razie siedzę na słoneczku i kombinuję. Przy okazji pochwalę się jaki śliczny cis mi Kwartecik zakupiła tego mi brakowało. Tak jeszcze myślę, że dobrze by było aby wysoka gaura biała mi przetrwała tobym ją tam przeniosła. Z różą i mikołajkiem fajne trio by stworzyły.
Koło średnica 2m,na jednym brzegu ten patyk to Grujecznik czy dobrze będzie jeżeli po drugiej stronie posadzę lilaka Krasawica Moskwy ?chodzi o odległość ..lilak też pewnie będzie(na razie) patykiem w środku będą byliny i może jakiś iglaczek..
Derenie jadalne rosną sporej wielkości drzewa!
tu masz z Ogrodu botanicznego w Krakowie po obu stronach schodów to one, wielkie!!!
mój syn ma 1,90 wzrostu, a malutki pod nimi
Jest przegrabione i dosypane ziemi, więc dosiej więcej tam, gdzie bardziej brakuje, a mniej nasion tam gdzie trawa jeszcze jest. Dosiewka z tej samej trawy.
Piny zaraz pooglądam, dziękuję
Co do kształtu. Wiesz, że to była moja pierwsza myśl, gdy Anitka zaproponowała połączenie rabat, że wcześniejsze koło i półłuk są zgrabniejsze niż przyszły "jęzor".
Powiem ci że na żywo wygląda to mniej dramatycznie niż na fotkach
No i nie da się już za bardzo wyłagodzić tych łuków. Ten od altany pasuje idealnie z łukiem żywopłotka cisowego. Od drewutni jak siedzisz w miejscu planowanej ławki też tego dziwnego kształtu tak nie widać. Kilka zdjęć robiłam z góry, z drabinki. Myślę, że nasadzenia to całkiem zgubią.
Chodzi ci pewnie o takie wyrównanie:
Na zdjęciu ta czerwona linia fajnie łagodzi falę, ale tylko na fotce. W realu nieco inaczej to wygląda. Nawet nie wiem dlaczego takie skrzywienie wychodzi, może przez spadek terenu... Ja widzę na żywo tak jak z tą linią czerwoną Czary mary Spróbuję po południu zrobić kilka zdjęć, jak słońce będzie z innej strony.