Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:49, 29 wrz 2019

Do góry
Witam, mam prośbę pomóżcie mi zaplanować nasadzenia na dwóch rabatach w formie łezki, które właśnie powstają przy wjeździe do domu. Miejsce słoneczne, na razie zaczęłam sadzić tuje danica co 80 cm, a od brzegu kostki 32 cm. Myślałam o jakiś drzewkach na środku, laurowiśnia szczepiona? ale nie wiem czy nie zmarznie, bo klonów palmowych na działce już nie mam miejsce wietrzne, czy jakieś buki pendula. Mąż uważa, że może coś kolumnowego. Planuję nawodnienie kropelkowe w tym miejscu. W załączeniu zdjęcia. Pomóżcie proszę.
Sezon 2017 u Hanusi 07:14, 29 wrz 2019

Do góry
Miłej niedzieli, zaglądającym.

Ptasi gaj 01:40, 29 wrz 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Co to za roślina?

Wiesiołek missouryjski.
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 00:14, 29 wrz 2019

Do góry
Nawet ta biała zaczyna mi się podobać.
Chyba przesadzę kilka sztuk do donic. Muszę begonię wykopać, nie bardzo wiem co z nią zrobić, pierwszy raz mam.
Kostrzewę bym zostawiła, ciekawe czy w nieocieplonej donicy przezimuje.
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:42, 28 wrz 2019

Do góry

pozdrawiam

i życzę miłego przerabiania rabat, sadzenia cebulek cebuleczek, przycinania, i choć czego jeszcze tam w cudownych kolorach jesieni
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:38, 28 wrz 2019

Do góry

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:34, 28 wrz 2019

Do góry
zostawiam kilka widoczków bez tekstu - po prostu jesień

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:29, 28 wrz 2019

Do góry
Poppy napisał(a)

Dzieki Miro, pocieszajace, ze szybko rosnie Na owocach tez sie bede skupiac, chociaz nie wiem, czy cos dla nas starczy, bo mam zamiar przyciagnac nimi ptaki
Ha, zrobilas mi smaka teraz!

aż się przyjrzałam jak rośnie i zrobiłam kilka zdjęć

liście jakieś chore więc cudnego przebarwienia nie będzie

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:24, 28 wrz 2019

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Letnio-jesienny spektakl obejrzałam Zachwyca. Tylko tekstu za mało

Tekstu????

no co Ty stale coś piszę i piszę chyba za dużo

zakochałam się w heliotropie - dziwi mnie to - bo heliotropy miałam kilka sezonów i zawsze coś bylo nie tak i nawet doszłam do wniosku że nie lubią ostrego światła - no a przecież to helio - mus slońce - już wiem o co poszło - one muszą mieć mokro i nie można ich przesuszyć

kupiłam 3 sadzonki ok 20 sierpnia - podlewam dałam nawóz osmocote - i mam taki pachnący bukiet za 7 złotych

sadzę się na nie na przyszły rok bo to dobra będzie zmiana po bratkach
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:20, 28 wrz 2019

Do góry
popcorn napisał(a)

Ja sobie pomyślałam że może się połamały czy coś? pięknie, podziwiam wszystko Mirko!

Jak się połamią to wtedy robię bukiety

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:19, 28 wrz 2019

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

To samo sobie pomyślałam .... jakoś żal mi wszystkiego.. a tu takie ładne dalie.. u mnie by były jako wzorcowe egzemplarze

Nie wiem czemu ale dalie u mnie rosną beznadziejnie.

E tam beznadziejnie - widziałam - cudna ta ciemna .
Dalie trzeba ciąć żeby stale kwitły - jak środek robi się mocno otwarty a z tyłu płatki już brazowieją to je wycinam i albo jeszcze do wazonu albo fik do taczek.

materiał poglądowy

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:15, 28 wrz 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Ty mi lepiej powiedz co ja tam mam posadzić w tej bramce - a tulipany na frontową rabatę też mam w takich kolorach - sadzic będę w październiku - lezą w pudle w otwartej części domu chyba wytrzymają

wreszcie nareszcie wycięlismy żywopłat z pięciornika celem odmłodzenia

Pięciorniki to te białe, dobrze, że nie wyrzuciłaś ładnie rosną. Jakby nie było długo kwitną. Też każdego roku wiosna przycinam, ale tak radykalnie nigdy nie przycinalam.
Poczekam jakie będą twoje po przycince i może ją w przyszłym roku też tak zrobię. Mam różowe, białe i żółte wg mnie żółte najładniejsze mają sporo kwiatów.

Widziałam u ciebie rabatę tulipanowa nigdy nie dorobiłam się rabaty że zmiennością roślin. Tulipany są ładne, ale jak schną nie ładnie to wygląda.

Dosyć dużo w tym roku wysialam niezapominajki muszę pofkancowac między tulipanami może coś zatuszują to schnięcie. Mogły by być orliku, ale to samosiejki potem nie dam rady usuwać.

Piszesz, że bez kompostu u ciebie ani rusz. Też mam dużo kompostu, ale dopiero na wiosnę będzie przerobiony. Zresztą jutro będzie potrzebny to sprawdzę.
Jak czy przesiewasz czy wywodzisz jak leci, ja to jak leci tylko jak jakieś grubsze jeszcze nie przerobione to odrzucam.

Urobilam się też dzisiaj przerobiłam wrzosowa. Wykopałam wrzosy i później pielilam bo dużo perzu mi rosło od 2lat przymiarki robiłam i już kończę może jutro.

Był to bardzo ciężki rok dla mnie od wczesnej wiosny i ciągle coś robię końca nie widać.

Kończę pozdrawia.

Elu pięciorniki już odbijają - przydał by się deszcz bo jest sucho.

Dla mnie to też był rok bardzo pracowity w ogrodzie.
Tak to jest jak ogród osiągnie pewien wiek a nie zauważymy konieczności zmian albo radykalnego cięcia to potem się nazbiera i z prac trudno wyjść.Ja już tak 2 rok odmładzam ogród a na to wszystko jeszcze się przydarzyło nagranie do Mai.

Kompost i przesiewam i też wybieram jak leci - to zależy do czego i jak jest przerobiony - róże będę kopcować takim nieprzerobionym - ale to ostatnie działanie będzie.

pozdrawiam

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:07, 28 wrz 2019

Do góry
Anabell napisał(a)
Hej! Mira!
róża nie lubi konkurować z innym pnączem.
Mam cytryńca rozrósł się ogromnie zawładnął 3 tuje, niszczyłam go i rośnie z potrójną siłą.

Na dużej 3 m pergoli są róże pnące po bokach i jeden clematis botaniczny Paul F. tak zawładnął, że tylko on się panoszy a nieraz pokaże się jeden kwiatek różyczki.

Z tym biznesem targowym możesz ruszyć, ja skończyłam dziś wykopywać ogromne karpy Ice Dance 16 szt o śr. 60 cm, to sadzonek będzie...

Wygląda na to że coś trawy uznania nie mają

Dobranie do róż towarzystwa jak widać nie jest łatwe - trzeba to mieć na uwadze

a ja dziś przesadzałam agapanta - robi mnie w konia bo rozrasta się ładnie i 3 sezon nie kwitł a woła o nową doniczkę

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:04, 28 wrz 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Bardzo ładny ogrodowy widoczek.
I ta ciemna dalijka.śliczna.

Lubię widoczki a dalie uwielbiam wszystkie

tydzień temu dopiero zakwitł D.Howard - czekałam długo więc radośc spora

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:02, 28 wrz 2019

Do góry
sierika napisał(a)
Ewa Pszczółka pisze o fasoli a mi się przypomniał fasolnik, co powiesz na fasolnika? mam w tym sezonie, bo Iza Kuklik dała mi nasiona, pnie się w górę a kolory ma cudowne, kwiaty i strąki są przeurocze. Tylko każdej wiosny siać trzeba, chociaż ma to i dobre strony.

No i właśnie zapomniałam sobie o fasolniku - nie mam nasion miałam o tym pamiętać żeby je zorganizować - ogromnie żałuję że nie mogłam zobaczyc ogrodu w jesiennej scenerii - jak możesz to zbierz nasiona

a ja się zastanawiam jak przechować lantanę - jest taka dorodna choć teraz gorzej kwitnie żal mi - chyba wstawię gdzieś do domu

Ogrodowe marzenie Mrokasi 23:00, 28 wrz 2019

Do góry
Kasya napisał(a)
Kto będzie ?

Nie wierzę!
Jak ja się wyprowadziłam, to oni tam kiermasze robią!!!
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:59, 28 wrz 2019

Do góry
Rench napisał(a)

O matko, ja taczkami wywożę chwasty po miesiacu nieobecności w ogrodzie,ale takie piękne kwiaty wyrzucać ?

U ciebie tak wszystko przemyślane, dopracowane włącznie z aranżacjami do zdjęć że normalnie zazdroszczę i obiecuję sobie,za kazdą wizytą w twoim wątku, że na emeryturze też tak będę systematycznie wszystko robiła i planowała

hahaha a ja Ci obiecuję, że nie będziesz :

aranżacja z dziś

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:57, 28 wrz 2019

Do góry
Basilikum napisał(a)
no i jakie plany biznesowe a jak na urlop bedziecie w moje strony to wpakujcie rosliny w bagaznik i zalatwie Wam stoisko obok mojego na targu

Czytam o Twoich dylematach powojnikowo kiwiowymi hihi ale slowko mi wyszlo, neologizm poprostu
ja kupilam wczoraj moj dzwonek w porywie serca i nie wiem gdzie go posadzic. Czyli wiem, bedzie sie wil po pergoli, no ale pergoli jeszcze nie ma, moze w przyszlym roku bedzie wiec powojnik musi narazie gdzies indziej, tylko nie mam pojecia gdzie.

No nic ide sie szwedac i przesadzac, pogoda do tego super

Właśnie pnącza mają ten minus że muszą być odpowiednie podpory.
Ja teraz mam hopla na punkcie pnączy bo marzy mi się w ogrodzie mieć takie jakieś "wieże " z pnączami no ale te podpory właśnie mnie blokują

z warzywnika zbieram z wolna co tam, dziś koszyczek taki a jeszcze wsadziłam sałaty, posiałam tez sałaty i szpinak - na razie ma być ciepło a potem nalożę moją szklarenkę - zobaczyzmy

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:51, 28 wrz 2019

Do góry
Rench napisał(a)

A ja wam dowiozę moje trawy Gracilimusy i Grosse Fontane, tylko muszę koparkę i ciężarówkę zamówić,żeby to pieroństwo wykopać i przewieźć

A ja Ci dziękuję bardzo, też mam gracymilusa do wykopania - chyba powstanie lista niechcianych roślin

to ja dodam moje jałowce - a z trawami będę uważać - to nie dla mnie takie kopanie - jestem świeżo po rozmowach z rehabilitantem - żeby on to widział znaczy kopanie tych traw - zreszta nie ma się z czego śmiać sama wiesz

już 3 lata się przymierzam żeby go wykopać

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies