Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 15:42, 01 mar 2020

Do góry
Wczoraj i dzisiaj cielam byliny i cześć traw... konca nie widać
Bałagan się zrobił trawy fruwają wszędzie
Grabienie innym razem
Pszczółki fruwały na krokusach
A rano przyleciały dzwonce i grubodziób

Ogród bez reguł 15:40, 01 mar 2020

Do góry
Rozwiały się moje wątpliwości odnośnie koloru przylaszczek - będą niebieskie! (kto przeciw? - nie widzę, głosowanie zamknięte )

Ogród bez reguł 15:37, 01 mar 2020

Do góry
Żeby nie było wątpliwości - kupowałam krokusy Cream Beauty , dodatki są wliczone w cenę . Muszę je zaznaczyć i później przesadzić. Nie wiem, czy to są krokusy botaniczne? te niebieskawe?

Ogród bez reguł 15:33, 01 mar 2020

Do góry
Ponieważ pojawiło się słońce, to i krokusy się otworzyły. A jak krokusy otwarte, to i pszczółki się zjawiły

Ogród z wilkiem zamkn. 15:31, 01 mar 2020

Do góry
Magleska napisał(a)
…pusto mi tu na tej górce

a tak było z ambrowcami.... wystraszyłam się ich szybkiego wzrostu i je przesadziłam …..i teraz szukam co tam posadzić ….

Dobrze, że wysadziłaś ambrowce. To piękne kolumny ale za blisko domu.
Coś na pniu płaczącego też może być problematyczne. Wszystkie drzewa z "parasolem" ogromnie rozrastają się wszerz. Nawet jak będziesz je cięła to i tak zasłonią ci wszystko pod spodem. Tam masz miskanty, czarno to widzę
Lepsze jakieś kule na wysokich pniach, żeby cały dół był odkryty, albo strzeliste w górę krzewy - małe drzewka, matko ale jakie??? Bardzo trudny wybór kochana. Pytanie czy chcesz się mocno na tej górze przesłonić? Teraz jak otworzyłaś widok na drugą działkę to może szkoda tej przestrzeni zasłaniać.
Ogród bez reguł 15:30, 01 mar 2020

Do góry
Kochani, ruszyłam do ogrodu!!!

Teraz już co prawda pada, i to całkiem nieźle, ale parę godzin udało mi się podziałać Ciepło nie było, bo wiatr był i silny, i zimny, ale momentami można było wystawić się do słońca i poczuć jego działanie . Fajnie było

Podliczyłam opady - w lutym spadło u mnie 85l wody/m kw. Sporo. Jeśli wiosna nie będzie sucha, to może być dobry rok

Choroby i szkodniki jałowców, jałowiec - Juniperus 15:27, 01 mar 2020

Do góry
Witam, poproszę o pomoc w zdiagnozowaniu choroby u moich jałowców blue arrow. zdjęcia w załączniku
Ogród Karoliny 15:13, 01 mar 2020

Do góry
Naszkicowałam rabaty i i nasadzenia (proszę mi wybaczyć na bazgrolenie ale nie mam zdolności plastycznych).
Rabata 1,2: (te szare potworki to świerki , a kulki przy krawędzi to tuje szmaragd)
1. jabłoń rajska 'Royalty' ,a przy altance Buk popolity 'Dawyck Purple'
2. jeżówki purpurowe
3. rozplenica japońska 'Moudry'
4. hortensja bukietowa 'Limelight' przed zielonymi drzewami, dereń biały 'Elegantissima' przed czerwonymi drzewami
5. miskant chiński 'Gracilimus'
6. Wiśnia piłkowana 'Kanzan'
7. Śliwa Wiśniowa 'Pissardii'
8. Szałwia omszona (rośnie już w ogrodzie, mam jedną taką wyższa , drugą niższą, bodajże 'new dimension blue')- tu bym je wszystkie przeniosła
9.Lawenda 'Hidcote'- w szałwi i lawendzie tulipany w kolorze białym
10. Miskant chiński 'Morning Light'
11. Klon palmowy 'Atropurpureum'lub coś innego?
12. Żywotnik zachodni 'Danica' różne wielkości
13. Rozchodnik 'Matrona' - po całosci rabaty (edit: rozchodnik przed hortensjami a przed dereniem coś innego, ale jeszcze nie wiem co?)
14. Żurawka żółta - ale tutaj nie jest przekonana, co innego na obrzeże rabaty proponujecie? Przed żurawkami też tulipany po całości.
P.S na rysunku nad kołem jest zaburzona odległość między świerkami.Faktycznie tez tam jest ok 10m i są w linii prostej.

Rabata 3:
1 i 2. zmiana na jeden gatunek drzewa Wiśnia 'Umbraculifiera'
3. Hortensja 'Limelight'
4. Żólte Tulipany
5. Turzyca 'Ice Dance'

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 14:44, 01 mar 2020

Do góry
Wiosna, wiosna jednak to ty!

Ogród pod Górą 14:42, 01 mar 2020

Do góry
Troszkę wiosny
W samym słońcu 14:41, 01 mar 2020

Do góry
I jeszcze Sundae fraise większa

I mniejsza
W samym słońcu 14:36, 01 mar 2020

Do góry
Czy te cisy też ciąć?

A derenia jak ciąć, wysoko czy nisko?
Mój ogrodowy pamiętnik 14:25, 01 mar 2020

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Tutaj widzę też porządki wiosenne - ślicznie wszystko zadbane
Ja też ciacham hortensje bukietowe bardzo nisko, tzn. nad pierwszą parą oczek - pączków, ktore nabrzmiewają

Robi się, robi Aurelio .
Zerknęłam sobie do zeszłorocznych zdjęć i jakieś 10 dni u mnie szybsza wiosna. Zacznę w przyszłym tygodniu chyba róże i wrzosy ciąć.
Dzisiaj dzieliłam kostrzewy sine ale nie wiem czy to dobrze zrobiłam. Trudno, jak coś to nie jestem do nich zbyt przywiązana.

...uDany ogród 14:13, 01 mar 2020

Do góry
I jeszcze kilka ujęć z mojego ukochanego ogrodu

I na koniec mam pytanie jakie odmiany hortensji polecacie ?

Pozdrawiam Was Wszystkich serdecznie i dziękuję za Wasze zainteresowanie
...uDany ogród 14:09, 01 mar 2020

Do góry
Basilikum napisał(a)
Wewnetrzny spokoj to jest to
Fany ten pozytywny post ciesze sie z Toba

Izuniu musiałam go odzyskać, przez te wszystkie przeboje z urzędem byłam kłębkiem nerwów i nic mnie nie cieszyło... jednym słowem dół jak stąd do Chin. Teraz jest zupełnie inaczej uśmiecham się non stop i mi się zachciało żyć
Wreszcie się nie zadręczam i zaczęłam myśleć o innych rzeczach niż budowanie. Odzyskałam równowagę A to dzięki pracy, bo zwyczajnie nie mam czasu na głupie myśli. Przy okazji zmniejszyłam się o dwa rozmiary i od razu lepiej. Czuję się wspaniale i do tego wiosna

Jupi!!
Pozdrawiam serdecznie ! Buziole!
...uDany ogród 14:04, 01 mar 2020

Do góry
Dzisiaj, po dwóch tygodniach nieobecności, byłam w ogrodzie... wiosna aż miło.
Czeka mnie mnóstwo roboty, ale nie mogę się doczekać takiego zmęczenia. Tęsknię za tym!
Czas ciąć ...wszystko.
Trawy już straszą, a w środku już widać nowe źdźbła.
Wierzby już w pełnym rozwoju i powoli robi się na nie za późno.
W ogrodzie wszystko zapączkowane, pierwszy raz nic nie okryłam... miałam jakieś takie wrażenie, że nie będzie potrzeby i się nie pomyliłam.
Kaliny dają wkrótce popis. Wszystkie w pąkach. W zeszłym roku radziłyście mi podsypać lilaki wapnem, co też zrobiłam i chyba wszystkie będą kwitły i to w takiej ilości, że aż miło.
Biały wawrzynek w zeszłym roku złapał grzyba i myślałam że już po nim, ale odbił od korzenia i zaczyna rosnąć. Jedyna strata to kalina koreańska Eskimo. Muszę kupić nową, bo coś jej podgryzło korzenie. Szkoda, bo piękna była
Po pracy zapisuję sobie chciejstwa w kajeciku. Głównie idę w hortensje i trawy, ale muszę wreszcie zdobyć kwaśnodrzewa i śniegowca. Chcę tez dwie wiśnie Umbraculifera , Kiku- shidare-zakura i Shirotae.

A to już dzisiejsze widoki...wiosna cieplejszy wieje wiatr

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 13:34, 01 mar 2020

Do góry
A krokusów mam sporo odmian, większość botanicznych
W samym słońcu 13:29, 01 mar 2020

Do góry
Te limki mają cienkie gałązki. Młode są.

W samym słońcu 13:21, 01 mar 2020

Do góry
W samym słońcu 13:13, 01 mar 2020

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies