Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Stary ogród zamkn. 15:50, 25 sty 2020

Do góry
Anula, dziękuję bardzo mi miło. Ławeczka ta pierwsza jest rzeczywiście stara, bo to jest dawna szkolna ławka. Nie wiem skąd się u nas wzięła, ale była od zawsze . I tak pewnie zostanie .

Dziś wyszedłem pozdejmować lampki z drzew i krzewów. Przy okazji zrobiłem dokładniejszy obchód ogrodu. Tak mi się zdaje, że mimo przedziwnej zimy to nie jest źle. Rośliny nie odstają za bardzo od zeszłych lat. Może jest tydzień lub dwa do przodu.

Kwiatostany sadźca się wykruszyły i została taka ładna konstrukcja

Irysy i werbena wcale nie wiedzą że jest środek zimy

Mój ogrodowy pamiętnik 15:17, 25 sty 2020

Do góry
Powinna być zima i śnieg. Koniec ferii. Śniegu nie było. Największy mróz tej pseudozimy to -6 stopni. Ale jeszcze mamy luty i marzec .

Sezon 2017 u Hanusi 15:12, 25 sty 2020

Do góry
Monisiu, miło, że zajrzałaś. U mnie też zastój. Nawet na parapetach. Wysadziłam na razie hipeastrum, ale nie wiem czy zakwitną. Pewniak, póki co, jest jeden, i będzie w przyszłym tygodniu. Też na słońce czekam, ale jeszcze za przesadzanie się nie biorę. Może bliżej Walentynek?

W ogrodzie byłam, ale mokro, chociaż już ruchy zielne są. Ranniki z kolorem, przebiśniegi mrugają na biało, na razie, te co od wiatru osłonę mają. Tulipany w szklarni beZ podlewania, żyją i już zielone na wierzchu, znakiem tego myszy mi je oszczędziły. Nie lubię takiej pogody, mżawka lub deszcz na zmianę. Ale teraz i tak mniej niż w listopadzie.

Życzę miłej niedzieli. U dziewcząt już żurawie pasą się na polach, a u mnie takie ptaszory na dyżurze, non stop, dzięki Hasiorowi.

Osiedlowy ogródek 15:07, 25 sty 2020

Do góry
a mi ta, to też był Twój pomysł
Niepotrzebnie wymyśliłam sobie wtedy te ścieżki w trawniku a to trochę namąciło w projektowaniu...i tak ich do dziś nie ma

Hmmm, eM by zawału dostał, jak bym Mu zabrała tyyyle trawnika

Kompost, kompostowanie i kompostowniki 14:59, 25 sty 2020

Do góry
Wg mnie na dole powinnaś mieć gotowy kompost. Nie możesz sprawdzić od dołu?
Nie wiem jaki masz kompostownik, niektóre są otwierane od dołu.
Ja swój podlewam. Zeszłego roku mniej podlewałam i wolniej się kompostował.
I eM przerzuca bo ja też słabiutka
Mój pierwszy kompostownik był w wielkim worku, też tylko dorzucałam, bo nie dało się przerzucać. Ale podlewałam go regularnie i dolewałam gnojówki z pokrzyw i skrzypu. Na koniec nawet przesunąć tego wora się nie dało bo był za ciężki. Po roku, rozpruciu go od dołu, kompost był gotowy Nawet mój eM niedowiarek, że z odpadków da się wyczarować kompost, przekonał się i zrobił mi z desek dwukomorowy kompostownik.

Tu widać worek za drzewem w lewym górnym rogu

Do raju daleko - u Ewy 14:58, 25 sty 2020

Do góry

Witaj, ślicznie u Ciebie ! ten przycięty jałowic mnie zachwycił! wyjątkowy gratulacje dla męża.
pozdrawiam

Po prawej, tuż przy parkingu wokół lampy rośnie jałowiec fachowo cięty przez mojego męża.

Od razu tłumaczę - proszę nie zauważać chwastów. Od dwóch tygodni mamy remont w domu i nie ma czasu na pielenie
Osiedlowy ogródek 14:52, 25 sty 2020

Do góry
Kokesz napisał(a)

Bardzo mi się podobają te dwa ujęcia. Cudna ta soczysta zieleń.

O wiśni się już nie wypowiadam.
Ogród w remoncie 14:39, 25 sty 2020

Do góry
Plan na tę rabatę jeszcze muszę opracować od nowa bo przy tych wszystkich liniach trudno się teraz połapać. I oczywiście nieaktualna ścianka wodna tam wstawiona (ten niebieski prostokąt). Różowe kółka to były te kaliny, w trawach. Najprawdopodobniej w seslerii j. ale chyba mam ochotę pomieszać tam trochę. Teraz to mniej istotne. Ciurkadełko mniej więcej znalazło by się tam gdzie niebieski okrąg.

Osiedlowy ogródek 14:34, 25 sty 2020

Do góry
Jej, pamiętam to planowanie u Ciebie I chciałam Cię namówić do takiej wersji i dalej chcę Po wizji lokalnej jeszcze bardziej

Osiedlowy ogródek 14:31, 25 sty 2020

Do góry
Jak już rabaty to coś większego raczej. Tylko pod pniem to chyba jedynie trawy lub paprocie jako "kołnierzyk" mogłyby rosnąć

Osiedlowy ogródek 14:20, 25 sty 2020

Do góry
Tu widać, że od strony rabaty jest dość wąsko, więc musiałabym ją przesunąć w stronę trawnika...eM...?
Chciałabym "przeciąć" trawnik bo jest spory ale z głową, żeby go nie zniszczyć i później nie żałować, eM by mnie chyba prześwięcił, o ile w ogóle się zgodzi...Dlatego wolałabym mieć gotowy plan i argumenty, to może się uda

Myślałam raczej o jednorodnych nasadzeniach bo wokół i tak dużo się dzieje...

Osiedlowy ogródek 14:12, 25 sty 2020

Do góry
Tak, zbieramy owoce, dodatkowo trawa tam kiepsko rośnie, z mieszanki przetrwała tylko kostrzewa bo pewnie drzewo wyciąga wilgoć. I rozgościł się tam podagrycznik, z którym walczę. Myślałam na początku, żeby wybrać darń dookoła drzewa, wykorować i tak zostawić ale nie wiem czy to będzie dobrze wyglądało?
No i eM ...nie wiem, czy da "zniszczyć" trawnik

Zdjęcie z drugiej strony patrząc od kompostownika, teraz widać, że od rana do południa jest nawet sporo słońca

Igielnik 13:27, 25 sty 2020

Do góry
Igielnik 13:26, 25 sty 2020

Do góry

Ogród pod Górą 13:18, 25 sty 2020

Do góry
Dzisiaj już wszystkie krzewy oraz byliny plus dęby zostały przyciete
Zostały tylko trawy do przyciecia ale to już pikuś
Ogród Nebel 13:03, 25 sty 2020

Do góry
nebel napisał(a)
Jest prawie koniec października, a moje kompozycje doniczkowe mają się świetnie. Bardzo mnie to cieszy i dodaje pozytywnej energii.

Muszę tylko jeszcze wymienić kolor donic. Bardziej będą mi odpowiadały w kolorze szarym.

Hej Kochana !
u Ciebie zawsze super kompozycje te donice też są śliczne...
ja nie ma się czym chwalić zupełnie ale planuję na wiosnę się poprawić ...
serdecznie Cię pozdrawiam M
Osiedlowy ogródek 12:52, 25 sty 2020

Do góry
Hmmm...kusi mnie rabata w trawniku pod drugą wiśnią...czy to dobry pomysł?
Niewielka, może tylko niewysokie zimozielone carexy...a w nich np krokusy, tulipany botaniczne wiosną albo szafirki...
Okrągła, jajowata w kształcie...co myślicie?

eM jeszcze nic nie wie o tych planach pewnie będzie spory opór z jego strony

Wiśnia jest blisko rabaty cienistej, teraz jest w słońcu, bo drzewa bez liści ale latem jest tam słońce od rana a po południu cień.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:38, 25 sty 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Szmaragdowa w mleku pływająca

Przepiękny widok z góry i fajne różne ławeczki

Z chwaścirami mam to samo ciekawy ten temat wiśni... Ty masz tyle miejsca że możesz szaleć...jako solitery oczywiście. Mnie skusiłaby ta pierwsza ale nie wiem jaki ma pokrój.
Blaski i cienie nowego życia 10:13, 25 sty 2020

Do góry
A tu zaraz na wiosnę czeka mnie ostra praca przy klonie Crimson Sentry, nadmiar ziemi i trawy do usunięcia co widać na załączonej fotce w zeszłym roku zbyt ciężk pracowałam z drugiej strony domu i na to miejsce sił brakło. Poza tym u mnie kopać można tylko po zimie, do marca potem to praca jak w kamieniołomie.

I oczywiście rozłozę matę żeby nie było syzyfowej pracy. Klon jak urośnie przysłoni trochę Edenkową, ale myślę że to im pomoże bo będą miały i tal południowe i zachodnie słońce z dwóch boków.
To tyle z moich ogródkowych opowieści na dziś

Blaski i cienie nowego życia 10:08, 25 sty 2020

Do góry
Pod magnolią pierwiosnki jeszcze śpią ale za tydzień pewnie przy ociepleniu się obudzą. Druga magnolia rozrosła się bardzo po przycięciu tui więc jej robiłam ostre postrzyżyny latem i tak wygląda nieźle- to moja ulubienica Yellow R.. Dobrze że kwitnie później bo zwykle ją przymrozki omijają.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies