Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 19:35, 14 cze 2015

Do góry
Derenie w ogrodzie Kapias - nasze kiedyś też będą takie piękne

Tu ma być ogród :) 18:58, 14 cze 2015

Do góry
Piękne kuliste Derenie

Bardzo podobało mi się zestawienie berberysów bagatella i host

Labirynt z żywotników

Morze host

Tu ma być ogród :) 18:52, 14 cze 2015

Do góry
Fotki z ogrodów Kapias

Bez Czarny Black Lace

Trawy - Gracillimusy i inne

Wzgórze z rozplenicami

Przecudny clematis z olbrzymimi białymi kwiatami

Miejsko & sielsko 18:43, 14 cze 2015

Do góry
pomarańcz i odrobina granatu w ogrodach Kapias - especially for You

Niestety nie znam nazwy tego pomarańczowego cuda - ale na pewno ktoś będzie wiedział.

Tu ma być ogród :) 17:59, 14 cze 2015

Do góry
inag napisał(a)
Dotarłam do fotek zakupów Takie zakupy to ja lubię! A szałwi wysokiej zazdraszczam U mnie jest tylko ta niska

O, I grujecznika pięknego masz! Idę stąd bo nie wytrzymam

jak stoją w grupie te zakupione rośliny to jakoś to wygląda, potem na rabacie giną, ale patrząc jak wygląda Twój ogród w tym roku, a jak w ubiegłym to można patrzeć w przyszłość z optymizmem.
Tu ma być ogród :) 17:55, 14 cze 2015

Do góry
ewakatowice napisał(a)
Podziwiałam zakupowe szaleństwo, będziesz mogła sadzić, burza nadciąga i już pada…
Gdzie byłaś?

wróciłam właśnie z wyprawy do Kapiasa, kto był na spotkaniu, bo ja byłam około 12:30 i nikogo nie widziałam? Co prawda ja miałam tam inne, rodzinne spotkanko, ale liczyłam, że zobaczę jakichś przedstawicieli Śląskiej grupy.

I najważniejsze, że u nas w końcu konkretnie polało - rośliny podlane, studnie napełnione, ja zostałam wyręczona z dzisiejszego wieczornego podlewania.

Ewa a specjalnie dla Ciebie mam fotki z fajnym zestawieniem pomarańczu i granatu, jak się trochę ogarnę to Ci podrzucę
Na Łowieckiej 11:23, 14 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
i ja trafiłam do Ciebie za sprawą zestawienia białych rozchodników i rozplenic (choć kiedyś już do Ciebie zaglądałam) - super to u Ciebie wygląda! Przy okazji poproszę o więcej zdjęć tego miejsca
Czy te bordowe liście to też rozchodniki?
Jeśli u mnie zrobi się tak fajnie za jakiś czas to już się cieszę!
Napisz jeszcze tylko jaka to odmiana rozplenicy?

Oprócz białych rozchodników są tam też różowe. Te bordowe liście, o które pytasz, to właśnie różowy rozchodnik birthday party ale go nie polecam. Inaczej rośnie. Nie jest taki zwarty. U mnie czasami się pokłada. Teraz bym go już nie kupiła. Lepszy jest np. Mr goodbud. Zdjęcia będą tylko muszę się zmobilizować bo u mnie ostatnio cieżko z tym
Idę zaraz do Ciebie się wprosić
Na Łowieckiej 10:20, 14 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
i ja trafiłam do Ciebie za sprawą zestawienia białych rozchodników i rozplenic (choć kiedyś już do Ciebie zaglądałam) - super to u Ciebie wygląda! Przy okazji poproszę o więcej zdjęć tego miejsca

Ja wiem ja wiem-hameln-pytalam o to w marcu
Tu ma być ogród :) 10:02, 14 cze 2015

Do góry
że też nie może być tak, że u każdego po trochu popada - wszyscy bylibyśmy zadowoleni.
Nasze studnie chłonne, już suche, ostatnio trzeba korzystać już z wody z wodociągu.
A studnię, która będzie obsługiwać nawadnianie będą nam kopać dopiero na początku lipca, więc jak nie będzie padać to kilka tygodni jeszcze będę musiała się pomęczyć.
Tu ma być ogród :) 09:56, 14 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Wiem, wiem - pora sadzić.
Jutro powoli będę to robić, ale u nas tak sucho, że masakra, wszystkie chmury deszczowe przeszły bokiem, a u Ciebie popadało, bo czytałam, że Wrocław dostał trochę deszczu?
A jak derenie, posadzone, liście odchorowują transport?

A u mnie wczoraj znowu burza dała popis
Na Łowieckiej 09:55, 14 cze 2015

Do góry
Tu ma być ogród :) 09:14, 14 cze 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
Jaka piękna baletnica!!! zdjęcie wspaniałe
też szukam carex elata aurea ale wysyłkowo się boję, chyba że macie coś sprawdzonego
pozdrawiam i miłej niedzieli

Madżenka mi pisała kiedyś, że swoje kupowała w Kwiatonie w Radwanicach - także może tam sprawdzisz.
Tu ma być ogród :) 09:07, 14 cze 2015

Do góry
Kamajla napisał(a)

U mnie wypadł jeden wrzos i może ze 3-4 wrzośce. Sadziłam ok. 100 sztuk wszystkiego, to chyba niezły wynik. Wrzosy super ruszają. Wrzośce zresztą też. Chociaż muszę przyznać, że Golden Starlet szybciej przybiera na masie niż Rubinteppich.

Wynik imponujący!
Ja mam więcej sympatii dla wrzośców, właśnie jakieś z limonkowym ulistnieniem musze sobie kiedyś dokupić, Golden Starlet u nas nie spotkałam, a chyba taki byłby najlepszy. Ale to za jakiś czas, wszystkiego na raz się nie da ogarnąć, ani pod względem technicznym ani finansowym.
Tu ma być ogród :) 09:02, 14 cze 2015

Do góry
To podobnie jak u mnie.
Kompost co prawda gromadzę na pryźmie, ale jeszcze mu zejdzie zanim będzie można korzystać, trochę ten temat zaniedbałam, ale mam zamiar się poprawić.
Przy okazji robienia skrzyń na warzywa eM ma zbić w końcu porządny kompostownik.

Co do nawadniania, temat pod względem projektowym mamy już w dużej mierze ogarnięty, właściwie zostało policzyć ile potrzeba linii kroplującej i można kupować.
I to jak najszybciej, bo możesz się domyśleć, ile jest stania z wężem, gdy jest mnóstwo roślin i 1500 m2 powierzchni.
Tu ma być ogród :) 08:58, 14 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

dobrze wiedzieć, a powiedz jeszcze masz swój kompost?
I nie kojarzę, czy u Ciebie jest nawadnianie, czy dopiero będzie?

A jeszcze na temat wrzosów i wrzośców, ja kilka wywaliłam bo się pochorowały, ale te, które zostały fajnie teraz wyglądają, już się ładnie rozbudowały po wiosennym przycinaniu
Nie pokazuję tej rabaty, bo wiele jest na niej do poprawy, ale myślę, że na jesieni będzie cieszyć oko, a dała mi ona popalić bo trzeba tam było mnóstwo się narobić przy przygotowaniu podłoża i sadzeniu dziesiątków roślin.

U mnie wypadł jeden wrzos i może ze 3-4 wrzośce. Sadziłam ok. 100 sztuk wszystkiego, to chyba niezły wynik. Wrzosy super ruszają. Wrzośce zresztą też. Chociaż muszę przyznać, że Golden Starlet szybciej przybiera na masie niż Rubinteppich.
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 08:56, 14 cze 2015

Do góry
Kamajla napisał(a)

Też Cię pochwalę za wybór sadzonek, mucha nie siada
Z Buchananii nic szczególnego nie robię, patrzę tylko z czułością dla lepszego wybawienia podobno dobry nawóz z żelazem, ale jeszcze nie stosowałam.

Żelazo mówisz - zapamiętam!

A jakie Ty masz jeszcze w tym roku plany ogrodowe, które miejsce chcesz zrobić?
Tu ma być ogród :) 08:54, 14 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Nie dorobiłam się jeszcze ani kompostu ani nawadniania Po posadzeniu pilnowałam, żeby podlewać, później już mniej. Teraz raczej tylko deszcz, chyba, że już jest naprawdę długo sucho.
Tu ma być ogród :) 08:50, 14 cze 2015

Do góry
Kamajla napisał(a)

Tylko dobra ziemia. Tam gdzie wrzosy, wrzośce, to się bardziej starałam, żeby było jak trzeba.

A jeszcze na temat wrzosów i wrzośców, ja kilka wywaliłam bo się pochorowały, ale te, które zostały fajnie teraz wyglądają, już się ładnie rozbudowały po wiosennym przycinaniu
Nie pokazuję tej rabaty, bo wiele jest na niej do poprawy, ale myślę, że na jesieni będzie cieszyć oko, a dała mi ona popalić bo trzeba tam było mnóstwo się narobić przy przygotowaniu podłoża i sadzeniu dziesiątków roślin.
Tu ma być ogród :) 08:48, 14 cze 2015

Do góry
Kamajla napisał(a)

Dokładnie tak. Moja z tańców przerzuciła się na koszykówkę, ma treningi 2 razy w tygodniu i super trenerkę, jedzie nawet na obóz. A od 3 roku chodzi na basen i naprawdę super już pływa. Do tego rolki, rower zimą łyżwy i na siedzenie przed tv czasu mało poza tym na wsi dzieci biegają całymi dniami po dworze

to faktycznie dużo tego i ja uważam, że bardzo dobrze, bo rośnie nam pokolenie dzieci zaabsorbowanych wirtualnym światem i całych pokrzywionych od tego wiecznego ślęczenia nad komputerami.
Moja córka ciągle jest na podwórku i wynajduje sobie przeróżne sposoby na zabawę.
Niestety widzę, że dzieciaki, które tu mieszkają głownie siedzą w domach - można się domyślić, że książek raczej nie czytają
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 08:43, 14 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Cieszę się, że jesteś zadowolona z dereni - mimo, że nie jest to ich docelowe miejsce to i tak wyglądają fajnie - powiem nieskromnie, że niezłe znalazłam okazy - na rabacie wyglądają jeszcze lepiej niż w doniczkach

Przy okazji podziwiam żłobek z Buchannani - oj chciałabym w przyszłym roku się takiego dorobić, aż sobie przeskoczę w miejsce gdzie widać te trawy jak sadziłaś bo są naprawdę duże te macierzyste sadzonki - zdradzaj teraz co im robisz, że tak Ci rosną?

Też Cię pochwalę za wybór sadzonek, mucha nie siada
Z Buchananii nic szczególnego nie robię, patrzę tylko z czułością dla lepszego wybawienia podobno dobry nawóz z żelazem, ale jeszcze nie stosowałam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies