Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogród hortensjowo różanecznikowy 08:46, 04 sie 2023

Do góry
Monika83 napisał(a)
Moje ulubione o pełnych kwiatach ❤.

Piękne Monika

Te lilie na ostatniej focie bardzo ładne i ciekawe. Może wiesz jak się nazywają.
U mnie też jakieś pełne wstawiłam fotkę.
Monika mam jedną Anabelle i pokłada się nie ma sztywnych gałązek inna sprawa że kwiaty jak talerze ciężkie.
U ciebie te Anabelle takie sterczące wyniosłe.

Już napisałam nawet u siebie, że masz piękny ogród każdego dnia.
Ptasi gaj 08:32, 04 sie 2023

Do góry
Monika83 napisał(a)
Elu ogród masz piękny a oczko wodne po prostu bajka❤
Edit: Wstawiłam u siebie zdj lili o pełnych kwiatach.

Moniko dziękuję.
U ciebie też cudownie każdy sobie kroi ogród na swoją miarę i jaki mu się podoba.
Taki sobie założyłam chociaż coś bym przerobiła teraz, ale już mi się nie chce.

Zaraz idę zobaczyć lilie u mnie teraz późniejsze kwitną niby takie same, ale kwitną olbrzymy

Za mc powinna być bordowa

Ogrodowe wariacje 22:44, 03 sie 2023

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Aneta bardzo schludnie urządzony ogród. Ja przy moim areale nigdy tego nie osiągnę za dużo do ogarnięcia.

Też jakbym teraz budowała dom to bym inne okna po wstawiała szerokie i na rogu chałupy. Wtedy była taka moda chcieliśmy mieć dom cieply jak najmniej dużych otworów.

Na horty też czekam zawsze nie mam tak wszystkich równych i dużych jak u ciebie. Sadziłam na raty, Jedne 10 lat drugie 3, 5 lat.

Trawniczek masz jeszcze młody nie ma chwastów. Ja niestety muszę się posilkowac chwastoxem. Łąki nieużytki dookoła wszystko fruwa i opada na mój trawnik.

Elu dziękuję

Z oknami no cóż tak jak piszesz.

Masz piękny ogród, ogromny i zadbany, u mnie bardziej pod linijkę, łatwiej wszystko ogarnąć. Trawnik ma 7 lat i chwasty też są ale w tym roku dużo mniej bo już mi się tak nie nasiewają z zewnątrz.
Hortensje w rym roku cięłam piętrowo i kurcze fajnie to wyszło
Wszystkiego po trochu 16:37, 03 sie 2023

Do góry
Mirka przepięknie nawet ten rodek nie kwitnacy robi ładne tło dla rondla.
Wszystko kwitnie pełna parą. Nie wiem czy już pytałam, ale ta żółta trawka na rondlu jest ładna jak się nazywa.

Widzę, że nasadzilas sporo dyn. U mnie też wyjątkowo rosną posadzone i nie posadzone ale z kompostu.

Ta żółta trawka to Elata, bardzo fajnie się rozrasta, mogę ci ukopać jak chcesz
Dynie mam te małe, hokkaido, jedyne które lubię, można je jeść ze skórką, mniam
Za dużo posadziłam cukinii i kabaczków, nie przejadamy, rosną wielkie, robię je faszerowane z mięsem albo z pieczarkami, ale to się już nudzi Za rok posadzę więcej fasolki szparagowej, bo jest pyszna Pomidorów i jarmużu też mam za dużo,
Ptasi gaj 16:21, 03 sie 2023

Do góry

Mirka kupiłam te lilie jako lilia złotogłów (lilia Martagon).

Tygrysie to lilie z centkami te raczej nie mają..można by się czepić liści, ale teraz przy tylu gatunkach może się zatracić listki na okółkach. Muszę się dokładnie przyjrzeć.

Tygrysie są dużo niższe i nie mają tyle kwiatów.

Zresztą dla mnie to jest obojętne są ładne i tyle.
Będę miała na uwadze przy następnym kupnie

Dziękuję Mirka. Trochę pada więc zieleń odzywa

Może i masz rację, ja nie jestem znawcą , miałam raz martagony i stąd wiem jakie miały liście, ale być może i takie jak Ty masz to też one, w każdym razie są prześlicze
Pada i u mnie, nawet już chciałabym żeby przestało, chwasty rosną i nie ma jak wyjść by takie przelotne te opady.
Piękny masz ogród, stawek też mi się podoba Roboty przy nim nie zazdroszczę
Ptasi gaj 11:33, 03 sie 2023

Do góry

Wstawiam fotki jak leci

Elu ogród masz piękny a oczko wodne po prostu bajka❤
Edit: Wstawiłam u siebie zdj lili o pełnych kwiatach.
Anna i Ogród 2 07:24, 03 sie 2023

Do góry

Mam tymotke Boehnera w zeszłym roku była przepiękna w tym roku nie wiem co się stało ale wypuściła zaledwie kilka kłosów i sama trawa też marna. Muszę ją przesadzić.
Palczatki to ładne trawy. Jednak jak są posadzone w gorszej ziemi bez dobroci to lepiej rosną.

Heju du też w zeszłym roku ładniejsze były.

Uuuu to szkoda. Hmm... ciekawe co jej nie pasowało
Anna i Ogród 2 07:21, 03 sie 2023

Do góry

To co oglądałam to to jest ładne proso. Ale już przez prosa przeszłam i mam jedno i nic więcej.
Może się słyszę będę obserwować jak się u ciebie sprawuje. Wg mnie największą wada prosa jest łamliwość źdźbła giętkie źdźbła większą ulewa i wszystko leży.

Do Wafel te kolory prosa które podkazuja że czerwone, żółte to o kant stołu potłuc. Pokazują foty z Afryki lub południa Europy. Jakie musi być nasłonecznienie aby tak poczerwienialo.
To wszystko triki reklamowe. Mam jedno proso które ma być czerwone w pełnym słońcu zaledwie muśnięte końcówki liści.

Ja dopiero zaczynam kupować prosa. Wcześniej nie zwracałam na nie uwagi
Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 23:36, 02 sie 2023

Do góry
Przysypać kora i zaczekać do przyszłego roku nie ma co na gwałt sądzić widzę, że tam posadzone jałowce płozace.
Wbić tablice "nie dla psów".
U nas największy psi wychodek byl przy bramie/furtce posadzili berberysy thumberga i się skończyło.
Ogólnie dobrze zrobione.
Trzeba obsadzić berberysami. Zobacz ogrody Larix sprzedają krzewy we wiązkach.

Przy kamieniu jak najmniejsze rośliny.

Dzięki za odzew. Tam jest trzmielina, którą będziemy ciąć żeby nie zarosła całkiem kamienia i właśnie te płożące jałowce ale nie wiem jak gęsto powinno się je sadzić. Faktycznie może więcej tych kolczastych berberysów dodać, choć cięcie tego to masakra...
Korę już uzupełniliśmy ale nie sypiemy tam gdzie się jeszcze zastanawiamy co dosadzić.
Ogród Basi i Romka 23:27, 02 sie 2023

Do góry
Kiedy ty sądziłas te pomidory, że koniec lipca i taki urodzaj.
Ja w tym roku pomidorów nie mam po nauczce w zeszłym roku zaraza przyszła i po pomidorach. Trudno nie mam ręki do nich.

Jednak rozwiozłam kompost po rabatach i mam też i pomidory samosiejki więc rosną i kwitną zobaczymy co z tego będzie.

Mam tylko dwa krzaki cukinii i prawie codziennie zrywam ich owoce. Już mam dosyć cukinii.
Ogórki kwitną na całego.
Po raz pierwszy posadziłam paprykę też urodzaj będzie.
U mnie w tym roku też koper nie za bardzo wiotki mały i ledwo duszy.
Nie każdego roku warzywa rosną tak jakbyśmy chciały.

Pozdrawiam i powodzenia

Sprawdziłam i sądziliśmy już 30 kwietnia, ale na bardzo chłodne noce mieliśmy grzejnik. Nam kapusta się nie udała, coś ją zjada, ale nie liszki, jakaś dziwna mszyca? Na drugi rok musimy wykombinować jakes osłony na kapustę, w tym trochę czasu nam zbrakło, no trudno
Mój nowy ogród na wsi 23:24, 02 sie 2023

Do góry
Witam Agnieszka

Zajrzę i popatrzę od samego początku. Co zauważyłam bardzo słaba ziemią wszystko trzeba inna ziemią dokarmiać.
Powodzenia
Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 23:14, 02 sie 2023

Do góry
Przysypać kora i zaczekać do przyszłego roku nie ma co na gwałt sądzić widzę, że tam posadzone jałowce płozace.
Wbić tablice "nie dla psów".
U nas największy psi wychodek byl przy bramie/furtce posadzili berberysy thumberga i się skończyło.
Ogólnie dobrze zrobione.
Trzeba obsadzić berberysami. Zobacz ogrody Larix sprzedają krzewy we wiązkach.

Przy kamieniu jak najmniejsze rośliny.
Ogród Basi i Romka 23:05, 02 sie 2023

Do góry
Kiedy ty sądziłas te pomidory, że koniec lipca i taki urodzaj.
Ja w tym roku pomidorów nie mam po nauczce w zeszłym roku zaraza przyszła i po pomidorach. Trudno nie mam ręki do nich.

Jednak rozwiozłam kompost po rabatach i mam też i pomidory samosiejki więc rosną i kwitną zobaczymy co z tego będzie.

Mam tylko dwa krzaki cukinii i prawie codziennie zrywam ich owoce. Już mam dosyć cukinii.
Ogórki kwitną na całego.
Po raz pierwszy posadziłam paprykę też urodzaj będzie.
U mnie w tym roku też koper nie za bardzo wiotki mały i ledwo duszy.
Nie każdego roku warzywa rosną tak jakbyśmy chciały.

Pozdrawiam i powodzenia
Ogrodowe wariacje 22:51, 02 sie 2023

Do góry
Aneta bardzo schludnie urządzony ogród. Ja przy moim areale nigdy tego nie osiągnę za dużo do ogarnięcia.

Też jakbym teraz budowała dom to bym inne okna po wstawiała szerokie i na rogu chałupy. Wtedy była taka moda chcieliśmy mieć dom cieply jak najmniej dużych otworów.

Na horty też czekam zawsze nie mam tak wszystkich równych i dużych jak u ciebie. Sadziłam na raty, Jedne 10 lat drugie 3, 5 lat.

Trawniczek masz jeszcze młody nie ma chwastów. Ja niestety muszę się posilkowac chwastoxem. Łąki nieużytki dookoła wszystko fruwa i opada na mój trawnik.
Anna i Ogród 2 22:11, 02 sie 2023

Do góry
Makao napisał(a)
Przyjechały kolejne trawy. Proso Northwind

To co oglądałam to to jest ładne proso. Ale już przez prosa przeszłam i mam jedno i nic więcej.
Może się słyszę będę obserwować jak się u ciebie sprawuje. Wg mnie największą wada prosa jest łamliwość źdźbła giętkie źdźbła większą ulewa i wszystko leży.

Do Wafel te kolory prosa które podkazuja że czerwone, żółte to o kant stołu potłuc. Pokazują foty z Afryki lub południa Europy. Jakie musi być nasłonecznienie aby tak poczerwienialo.
To wszystko triki reklamowe. Mam jedno proso które ma być czerwone w pełnym słońcu zaledwie muśnięte końcówki liści.
Anna i Ogród 2 21:50, 02 sie 2023

Do góry
pestka56 napisał(a)

Też mam 3 sztuki Purple Konza
W ogóle palczatki i niektóre inne trawy kupuję po 3 sztuki. Chciałabym więcej, bo one efektowne, ale miejsca by mi nie starczyło. Poza tym nie chcę tworzyć kolekcji, tylko grupy traw.
Martynę można zapytać. Być może nie ma teraz, bo już są za wysokie, żeby bez przycinania wysłać.

U ciebie znakomite warunki miałyby tymotki Boehmera (Phleum pleoides). To też sucholuby. Mam 4 sztuki. Mają takie cudne długie wąskie szczoteczki bujające się na bardzo długich sztywnych pędach Najładniej się prezentują na wietrze.

Mam tymotke Boehnera w zeszłym roku była przepiękna w tym roku nie wiem co się stało ale wypuściła zaledwie kilka kłosów i sama trawa też marna. Muszę ją przesadzić.
Palczatki to ładne trawy. Jednak jak są posadzone w gorszej ziemi bez dobroci to lepiej rosną.

Heju du też w zeszłym roku ładniejsze były.
Wszystkiego po trochu 21:20, 02 sie 2023

Do góry
Mirka przepięknie nawet ten rodek nie kwitnacy robi ładne tło dla rondla.
Wszystko kwitnie pełna parą. Nie wiem czy już pytałam, ale ta żółta trawka na rondlu jest ładna jak się nazywa.

Widzę, że nasadzilas sporo dyn. U mnie też wyjątkowo rosną posadzone i nie posadzone ale z kompostu.
Ptasi gaj 13:40, 02 sie 2023

Do góry
daszum napisał(a)
Elu pokazujesz piękne ogrodowe kadry.

U mnie kwitną lilie od Ciebie różowa i dwa kremowe kwiaty. Nie wiedziałam, że kwiaty otwierają się tylko w dzień i krótko kwitną, ale jest następny pąk.

Boję się, że dwa klony palmowe zaatakowała werticilioza.
Schną im listki, a u podstawy pnia jest ciemna obwódka.

U mnie tak padł dąb błotny, grab czerwony płaczący wszystko duże. Nie z gruszki... Nagle liście pożółkły, uschły i po drzewach.

Nie da rady to czymś opryskać?
Zaraz zobaczę czy coś na to jest.
Ogród Muszelki 12:44, 02 sie 2023

Do góry
Pan Muszelek jeszcze z takim bagażem a Muszelkowa też coś na grzbiecie niesie?

Na niektórych zdjęciach to chyba rododendrony czy dobrze widzę.

Taaaa, to samo na grzbiecie, tylko 10x lżejsze

Dobrze widzisz, alpejskie rodki. Mam setki fotografii, na których są moim sztafażem

Kwitną w Alpach w lipcu, sierpniu, najczęściej na wys. ok. 2300-2500 m. n.p.m.
Ogród Muszelki 10:23, 02 sie 2023

Do góry

Samotnia w Karkonoszach to był mój ostatni wyczyn czarnym szlakiem. I koniec na tym już dosyć.

Elu, jak to kiedyś napisał S.J. Lec: "Nigdy nie mów nigdy".

Samotnia jest tak położona, że można do niej niespiesznie, spacerkiem dojść. W Kotle Małego Stawu jest pięknie o każdej porze roku, byleby mało ludzi było.
Dla Ciebie Samotnia zimą

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies