Ula powodów było więcej - upał, nie bardzo mi służą dni z temp. pow 35 a tak było w czerwcu i te komary - nic mi się nie chciało jak wracałam wieczorem - no bo kiedy siedzieć do nocy w ogrodzie jak nie w czerwcu
Nie nadrabiaj, nie da się, ja tez tylko po kilka stron czytam, jak mam nieobecność.
Ja też mam do przesadzenia i nie bardzo mi się chce już.
Był, fajnie było
Jeszcze coś tam jest do popatrzenia, a najwięcej teraz bałaganu
Hakonki u mnie od lat w kondycji, a stipa była jedna i teraz mam wszędzie a ile wywaliłam, pozdrawiam Halinko
Matko sorki, ja ciągle imiona mylę Kasie z Asiami, Magdy z Kasiami etc Przepraszam.
Oj przy kostce stipa rzeczwyiście średnio się sprawdzę. Mam przy chodniku na jednej rabacie i czasami też mnie wkurza. Czytałam u Milki że ona czesze i chyba też chwycę grzebyk w łapki i kucyki poczeszę.
Na rabacie gdzie z dwóch stron jest kora można pozwolić sobie na więcej.
Jej.. nie nadrobię stipa ma się u mnie tak samo dobrze chyba jak u Ciebie Tyle, że rośnie a jej nie za bardzo chcę Róże też mam ugotowane.. trudno. Teraz dopiero wiem ile mam rzeczy do przesadzenia.. widać każde niedociągnięcie..Doczytałam ,że Tomek był.. fajnie idę zobaczyć odcinek
A z doniesień ogrodowych to tyle że oprócz ciągłego podlewania doszło mi jeszcze jedno "ciekawe" zajęcie. Stipa zaczeła sie kłosić i siać nasiona. Ciągle wieje wiatr więc mam te nasiona dosłowne wszędzie. Najtrudniej jest się tego cholerstwa pozbyć z tarasu. Wchodzi w szczeliny między kostkę i żadna miotła nie daje rady, bo sie czepia włosia. Pomaga tylko odkurzacz. No i latam z tym odkurzaczem jak potrącona. Ze złości ściełam wczoeaj wszystkie stipy do połowy.
Witam wszystkich serdecznie.
Chciałabym posadzić w kolejności od płotu :
- miskant variegatus 4 szt
- przed hortensje vanille fraise 3 szt.
- przed rozchodnik i stipa pony tails
- przed źurawki
- pomiędzy śliwe Nigra szczepiona na pniu.
Miskanty i hortensje w szachownicy.
Stąd moje pytanie jakie powinnam zachować odległości:
-co ile sadzić miskanty
- co ile sadzic hortnesje
- co ile posadzić rozchodnik z stipa
- jakie zachować odstępy między poszczególnymi liniami
- i gdzie najlepiej wstawić Nigre.
Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź. Największy problem mam z zachową niem odległości.
Rozplenica Moundry jest duża. Ogólnie rozplenice mają konkretną/regularną formę. Trzeba starannie zaplanować odmianę/wysokość i rozplanować miejsce.
Napisałaś o "wypełniaczu". Wydaje mi się, że stipa lepiej się sprawdzi w tej roli.
Basiu, przepięknie i kolorowo w Twoim ogrodzie. Stipa tez ładnie wygląda ale faktycznie panoszy się wszędzie.
Ja ją w zeszłym roku wyeksmitowałam z mojego małego ogródka. Rozsiała mi się wszędzie. Oj dużo pracy miałam żeby ją usunąć. Ale już jej nie ma.
Pozdrawiam.
Ula, Haniu, Gosiu - stipa wyczesana wczoraj zaczęłam męskim grzebykiem, ale szybko przerzuciłam się na duży, rzadszy grzebień. Trochę ząbki mu powyginałam Prawdę mówiąc, nie zwracałam uwagi na źdźbła, tylko na efekt pracy. Jutro muszę ich kilka z innego miejsca wykopać zupełnie, może posadzę do doniczek albo pójdą na kompost.
Pisałam niedawno, że rozmawialiśmy z eMem, ze jak tak dalej pójdzie trzeba będzie ogród przerobić - juki, lawenda, perowskia, stipa i rozchodniki. Mam wszystko oprócz stipy .
U mnie chwilę pada i przestaje i tak w koło macieju. A ja nie wiem - podlewać czy nie...
Zastanawiam się co lepsze. Glina czy piach? Tak czy inaczej wszyscy w tym roku mamy pod górkę.
U Ciebie przynajmniej cień w ogrodzie to roślinom łatwiej znieść te palące słońce.
Eccentric kupuj i się nie zastanawiaj nawet chwilę. Jak gdzieś spotkam tę odmianę to parę sztuk zgarnę do siebie.
Perovskia, jeżówki i stipa i byłby szał