Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogród to życie 12:34, 17 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Witaj Aniu, pięknie napisałś o rodzinie i wiośnie.
Piękna wiosna do ciebie przyszła.
U mnie jesze tulipanki się nie przebarwiły.

Iwonko, witaj kochana, pracowita Ogrodniczko
Piękna wiosna u każdego. Fajnie,że takie rzeczy dają nam radość...
Ogród to życie 12:24, 17 kwi 2015

Do góry
Witaj Aniu, pięknie napisałś o rodzinie i wiośnie.
Piękna wiosna do ciebie przyszła.
U mnie jesze tulipanki się nie przebarwiły.
Ogródek Iwony 12:17, 17 kwi 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Jak przyjemnie czyta się Twoje wypowiedzi, z których płynie tyle radości
Jak te posadzone roślinki buchną zielenią i kolorami będziemy się jeszcze bardziej zachwycać. Niestety na chwilę obecną z żurawkami jeszcze nie pomogę

Łuki, dziękuję. Cieszę się każdą roślinką, każdym kwiatkiem.
Wczoraj znajomy wpadł na podwórko przekazać wiadomość i się zachwycił.
Jak żurawki podrosną, postaram się zrobić fotki. Nazwy mam, tylko nie wiem, które są które.
Ogródek Iwony 12:13, 17 kwi 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Bardzo ładna ta rabatka

Ewuniu, czekam na trawki, jak wystartują. I żurawki podrosną. Rabatka przy tarasie cieszy nas kolorami.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 09:30, 17 kwi 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Fragment kompostu w taczce i wiaderku. Jak się trawy z koszenia nie wrzuca to i kompost się robi

Ania, dlaczego trawy nie wrzucać? Myślałam, ze to dobrze, jak jest trawa w kompoście.)
Ogródek Iwony 09:28, 17 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Bardzo ładna ta rabatka
Ogródek Iwony 08:18, 17 kwi 2015

Do góry
Polinka, cieszę się ze nasadzenia już zrobiłam. Dużo czasu na to potrzebowałam. Teraz już tylko porządki w ogrodzie i praca na bieżąco.
Miłego dnia
Moja codzienność - ogród Oli 07:47, 17 kwi 2015

Do góry
Pięknie. I wszystko się trzyma na miejscu. Dla mnie najtrudniejsze zawsze było wypoziomowanie brzegów. Gratuluję udanej akcji i e-Ma.
Pochwal go. Zdolny i pracowity.
Fajnie jest pracować razem i mieć z tego satysfakcję.
Buziaki poranne.
Ogródek Ewy 06:10, 17 kwi 2015

Do góry
Oj, to zdrówka życzę. Oby ci przeszło to choróbsko.
Ogródek Iwony 00:37, 17 kwi 2015

Do góry
Na Dobranoc sasanki. Miłych snów.

I rajska jabłoń

Ogródek Iwony 00:33, 17 kwi 2015

Do góry
Bergenia dla Kasi.
Tak wygląda sadzona jesienią:

Młode przyrosty listków u zeszłorocznej z lewej i z prawej tegorocznej :
Ogródek Iwony 00:23, 17 kwi 2015

Do góry
LewOgrodowy napisał(a)
Rośliny sadzone jak pod sznureczek. Perfekcyjnie to wygląda. Sama Iwonko to wymyśliłaś, czy robisz z projektu?

Moniko, sama. Ale dzięki Ogrodowisku. Tu się zmienia sposób myślenia. I upodobania. Jest wiele inspiracji w pięknych ogrodach. Danusia czasem też coś zimą podpowiadała, bo teraz już nie ma czasu. Ale najwięcej pomagają inni forumowicze, podpowiadają, inspirują, a potem człowiek nawet nie wie skąd, ale wie, jak robić, jak chce. I już nie trzeba się wtedy trzymać sztywno planów. Choć przyznam, że przez zimę kilka planów nasadzeń powstało. Z pomocą dobrych dusz.
Dziękuję za miłe słowa
Ogródek Iwony 00:15, 17 kwi 2015

Do góry

Przy źródełku budzą się hortensje Limlight. Choć do wiosny im jeszcze nei spieszno zbytnio
Ogródek Iwony 00:09, 17 kwi 2015

Do góry
I kilka wiosennych ujęć z rabaty.

Tu posadziłam brązową trawkę, podoba mi się na tle murku. Jak przekwitną żonkile, będzie trawka

Ogródek Iwony 23:58, 16 kwi 2015

Do góry
Ale najbardziej jestem zadowolona z rabaty przy tarasie, którą zakładałam w tamtym roku, a teraz dzięki roślinkom od Ewy mogłam dokończyć. Brakowało kilku roślin, trawki i żurawki rozwiązały problem.
Pozostało mi wyciąć prosto trawę z jednej strony, przyciąć przymarznięte końce w tuji Miriam i podciąć troszkę kulki bukszpanowe. I chyba podetnę trochę szmaragdy, bo się robią takie rozczochrane

Doszły tu żurawki w dwóch kolorach, w centralnym miejscu Molinia carulea oraz miskanty ML. Dosadziłam też trochę firletki, której nie wykorzystałam przy różach. Będzie powtórzenie koloru po obu stronach wejścia na taras.

Za chwilę zakwitną pierwsze tulipany w moim ogrodzie. reszta jeszcze ma zielone kwiatki
Ogródek Iwony 23:40, 16 kwi 2015

Do góry
Nie mogę pokazać ognistej rabaty, bo ciągle w obiektyw wchodzą deski szalunkowe, pustaki i zwały wykopanego piasku. Do maja i tak nie ma co pokazywać, bo puste miejsca na rabacie czekają na dalie, trytomy i pacioreczniki (kanny).
Ogródek Iwony 23:29, 16 kwi 2015

Do góry
W prostokąt doszła żurawka, został do wypełnienia tylko prostokąt ze stipą.

A to ta żurawka:

Ogródek Iwony 23:28, 16 kwi 2015

Do góry
Forsycja dopiero zaczyna kwitnąć u mnie:

Sadzonki bukszpanów czekają na posadzenie wkoło koła. Na tej rabacie zabrakło mi jeszcze dwóch ładnych kulek bukszpanowych i dwóch strażników w postaci buków Dawyck Gold.

Dalej posadziłam trzmielinę, przy forsycji młode siewki ciemierników. Dalej są nachyłki, za nimi szałwia i liliowce, a w plecach Miskant Zebrinus. Teraz efektu nie ma, wszystko dopiero posadzone, muszą się najpierw korzonki rozrosnąć, wtedy roślinki ruszą.

Porozsadzałam Frosted Carls, mój i ten od Ewy się nie różnią. Zaczęły pięknie falować na wietrze

Ogródek Iwony 23:10, 16 kwi 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
pięknie
całą masę masz tej runianki
u mnie stipa kiepsko rośnie
niestety na podłodze, nie mam dla niej słonecznego parapetu, no i kolejną wywrotkę zaliczyła - dziecko wywróciło doniczki

W tym pomieszczeniu gospodarczym, które dobudowujemy będą dwa okna na wysokości nad blatami szafek. Po to, bym o tym czasie mogła tam przechowywać roślinki wschodzące w doniczkach. To pomysł e-Ma. Już się cieszę Nie będę zagracać parapetów w domu w kwietniu.
Runianki Małgoś starczyło jeszcze na jedną rabatkę. Tam jest problematyczne miejsce, bo maskuję szambo, które od czasu do czasu trzeba wywozić:

Przy płocie są hortensje, przed nimi posadziłam trawki od Ewy (chyba Ice Dance)
Wcześniej runianka, potem pasem czerwone żurawki (tzn. teraz sa czerwone, ale nie wiem, jakie będą, bo się z odmianami pogubiłam), potem przy brzegu Lime Marmalade, za nimi sedum, w plecach są dwa miskanty Variegatus. Eksperymentuję też i pomiędzy miskanty wsadziłam patyczki Vawnilki, gdyby się przyjęły, to zostaną chyba na rabacie.

Ogródek Iwony 22:48, 16 kwi 2015

Do góry
bacowa napisał(a)

Mam taką i jakieś kremowe. Czerwonej nie mam.

Chyba taką wysiałam. Jest szansa, ze będę mieć własne. Ładnie wyglądają z żółtą rudbekią i stipą. O takim zestawieniu myślałam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies