Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Malgosik 23:17, 16 kwi 2015

kolory żurawek jak u mnie, limonkowe i różowe
widzę, że jesteście ogrodowo zgraną parą, i to coraz bardziej
Iwk4 23:28, 16 kwi 2015

Forsycja dopiero zaczyna kwitnąć u mnie:

Sadzonki bukszpanów czekają na posadzenie wkoło koła. Na tej rabacie zabrakło mi jeszcze dwóch ładnych kulek bukszpanowych i dwóch strażników w postaci buków Dawyck Gold.

Dalej posadziłam trzmielinę, przy forsycji młode siewki ciemierników. Dalej są nachyłki, za nimi szałwia i liliowce, a w plecach Miskant Zebrinus. Teraz efektu nie ma, wszystko dopiero posadzone, muszą się najpierw korzonki rozrosnąć, wtedy roślinki ruszą.

Porozsadzałam Frosted Carls, mój i ten od Ewy się nie różnią. Zaczęły pięknie falować na wietrze

Iwk4 23:29, 16 kwi 2015

W prostokąt doszła żurawka, został do wypełnienia tylko prostokąt ze stipą.

A to ta żurawka:

Iwk4 23:40, 16 kwi 2015

Nie mogę pokazać ognistej rabaty, bo ciągle w obiektyw wchodzą deski szalunkowe, pustaki i zwały wykopanego piasku. Do maja i tak nie ma co pokazywać, bo puste miejsca na rabacie czekają na dalie, trytomy i pacioreczniki (kanny).
Iwk4 23:58, 16 kwi 2015

Ale najbardziej jestem zadowolona z rabaty przy tarasie, którą zakładałam w tamtym roku, a teraz dzięki roślinkom od Ewy mogłam dokończyć. Brakowało kilku roślin, trawki i żurawki rozwiązały problem.
Pozostało mi wyciąć prosto trawę z jednej strony, przyciąć przymarznięte końce w tuji Miriam i podciąć troszkę kulki bukszpanowe. I chyba podetnę trochę szmaragdy, bo się robią takie rozczochrane

Doszły tu żurawki w dwóch kolorach, w centralnym miejscu Molinia carulea oraz miskanty ML. Dosadziłam też trochę firletki, której nie wykorzystałam przy różach. Będzie powtórzenie koloru po obu stronach wejścia na taras.

Za chwilę zakwitną pierwsze tulipany w moim ogrodzie. reszta jeszcze ma zielone kwiatki
Iwk4 00:09, 17 kwi 2015

I kilka wiosennych ujęć z rabaty.

Tu posadziłam brązową trawkę, podoba mi się na tle murku. Jak przekwitną żonkile, będzie trawka

LewOgrodowy 00:12, 17 kwi 2015

Rośliny sadzone jak pod sznureczek. Perfekcyjnie to wygląda. Sama Iwonko to wymyśliłaś, czy robisz z projektu?
Iwk4 00:15, 17 kwi 2015

Przy źródełku budzą się hortensje Limlight. Choć do wiosny im jeszcze nei spieszno zbytnio
Iwk4 00:23, 17 kwi 2015

LewOgrodowy napisał(a)
Rośliny sadzone jak pod sznureczek. Perfekcyjnie to wygląda. Sama Iwonko to wymyśliłaś, czy robisz z projektu?

Moniko, sama. Ale dzięki Ogrodowisku. Tu się zmienia sposób myślenia. I upodobania. Jest wiele inspiracji w pięknych ogrodach. Danusia czasem też coś zimą podpowiadała, bo teraz już nie ma czasu. Ale najwięcej pomagają inni forumowicze, podpowiadają, inspirują, a potem człowiek nawet nie wie skąd, ale wie, jak robić, jak chce. I już nie trzeba się wtedy trzymać sztywno planów. Choć przyznam, że przez zimę kilka planów nasadzeń powstało. Z pomocą dobrych dusz.
Dziękuję za miłe słowa
Iwk4 00:33, 17 kwi 2015

Bergenia dla Kasi.
Tak wygląda sadzona jesienią:

Młode przyrosty listków u zeszłorocznej z lewej i z prawej tegorocznej :