Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Doświadczalnia bylinowo-różana 14:50, 29 gru 2019

Do góry
Naparstnice już po apogeum kwitnienia. Harlow Carr, Souvenir de St.A. i nówka Clotilde Soupert.

Tu narazie jest ściernisko... 14:49, 29 gru 2019

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Basiu ja też uwielbiam corten, widzę że zdecydowałaś się na jeżówki i jeszcze z pszczółką ... jak dla mnie jedne z ładniejszych jakie Przemek wymyślił.
Jeśli pogoda pozwoli umieść ozdoby w ogrodzie, będą cieszyć całą zimę a i patyna czasu na metalu będzie fajniejsza.
Cały czas przed oczami mam Twoje łany stipy, ciekawe czy przezimują ?

Nie bardzo mam gdzie "wtyknąć" te ozdoby więc czekają w piwnicy.
Moja durnowata stipa ma się aż za dobrze. Jest tak ciepło że zamiast zgnić zaczęła rosnąć.

Dwa ogrody 14:49, 29 gru 2019

Do góry
Aniu - anabuko 1 dzięki
Wobec tego jeszcze kilka fotek dla Ciebie; zostawiłam pod schodami jeden ptasi domek, ale czegoś mi brakowało, machnęłam mu śniegową pierzynkę
w przyszłym roku nie poszaleję z gwoździkami przy schodach, bo mam nadzieję iż będą wreszcie te właściwe

Ogród bez reguł 14:43, 29 gru 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
Zegar super Mikołaj przyniósł. Bardzo lubię takie przydaśki. Miejsce odpowiednie znajdziesz bez problemu. Super będzie taki wtopiony w rośliny akcent.

Zieleń, drewno i antracyt 14:38, 29 gru 2019

Do góry
antracyt napisał(a)

czy to mogą być siewki naparstnicy?

Wygląda na naparstnice
To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:32, 29 gru 2019

Do góry
Na początku lata zwykle widać, co się nie sprawdza lub co będzie sprawiać kłopoty w krótkiej perspektywie czasowej.
W tym sezonie padło na ostatniego ognika, dwa oliwniki i dwa indygowce na zapłociu i 10 metrowy pas żywopłotu z buka.
Ognika posadziłam na początku ogrodniczkowania zachęcona zdjęciami pokazującymi jego jesienny urok. Wyeksponowanie tego uroku wymaga jednak spełnienia kilku warunków. Najważniejszym jest duże, słoneczne stanowisko. Mój egzemplarz rósł wciśnięty w nieformowany żywopłot, w pobliżu rabaty z malinami. Plątanie w pobliżu groziło uszczerbkiem na zdrowiu. Kolce ma potworne.
Został wykarczowany i zyskałam miejsce na niewielką cienistą rabatę.

Rosną tam tawułki, paprocie, bergenie, hosty, turzyce SS. Maliny mogłam już zrywać bez obawy, że stracę oko.

Oliwniki poszły pod topór w marcu. Korzenią się płytko i podczas silnej wichury połączonej z ulewami przechyliły się o 30 stopni. Uwielbiałam je ze względu na kolor liści. Stanowiły ładne tło, ale ...miały też potężne kolce. O tej wadzie nie pisali na stronie sklepu, w którym je kupowałam.

A indygowce, posadzone z myślą o pszczołach, trzeba było wyciąć, bo ich szeroki pokrój utrudniał wyjazd sąsiada z jego posesji. Gałęzie pchały się na drogę.

Na zapłociu wylądował klon Henry'ego, a miejsce po indygowcach zajął oczar i kalina koralowa. Te rośliny rosły wcześniej w miejscach, gdzie robiło się dla nich zbyt ciasno.

Czasem tak bywa, że nie do końca mamy świadomość, co sadzimy. Staram się unikać pochopnych zakupów. Z pokorą przyjmuję fakt, że niektóre moje wybory były nietrafne. Po tych kilku latach doświadczeń wiem, że nie należy zwlekać z podjęciem radykalnych działań. Bardzo się cieszę, że z ogrodu zniknęły prawie wszystkie płożące jałowce.

Kolejną rewolucję też robiłam w lipcu. Na początku miesiąca zwykle tnę liściasty żywopłot. Przycięłam go wzdłuż frontowego ogrodzenia, potem wzdłuż zachodniej granicy z drogą. Został mi ostatni kawałek wzdłuż granicy z sąsiadem. Kawałek niewielki, bo parę lat wcześniej wycięłam omyłkowo posadzone zamiast buka, leszczyny.
Doszłam do wniosku, ze sąsiadowe tuje są już duże, ja nie mam ochoty biegać do sąsiada w celu przycinania wychodzących na jego stronę gałązek, a i przeciskanie się przez mój gąszcz w celu dotarcia do żywopłotu też jest upierdliwe.

Był żal, ale trudno. Młodsza już nie będę. Sił coraz mniej. 50 metrów dosyć wysokiego żywopłotu do cięcia mi wystarczy.

W tym sezonie prawie nie odwiedzałam sklepów ogrodniczych. Wyjątek uczyniłam dla rabaty frontowej. Wyleciał stamtąd pod koniec ubiegłego roku świerk kłujący. Pospiesznie robiony tetris nie zadowolił moich oczekiwań i trzeba było bardziej się pochylić nad wyborem roślin w miejsce po świerku. Wyciepałam płożące jałowce, pogrupowałam to, co rosło, uzupełniłam roślinami znoszącymi cień.
Kolejny raz się przekonałam, że spotkana w sklepie kilka lat temu Ewa- Pszczelarnia, miała rację mówiąc o tym, iż łatwiej się zakłada nowy ogród niż modernizuje stary.Wtedy byłam sceptyczna wobec tego stwierdzenia. Nie wiedziałam, gdzie ręce włożyć w moim pustym ogrodzie.

Tyły tej rabaty to był front robót.

A tak w lipcu wyglądała modernizowana wiosną rabata

Sezon 2017 u Hanusi 14:15, 29 gru 2019

Do góry
Gosiu, zamiar jest, wiem, że tego się nie łyka ciurkiem, ale mam nadzieję podołać.

W przerwie między rozdziałami mam spacery z ogoniastym i normalną codzienność bez stresów. I jeszcze są długie zimowe wieczory.
Po wiosennym przesileniu nie będzie na to czasu.
Pozdrawiam nowo-rocznie.

Dwa ogrody 14:08, 29 gru 2019

Do góry

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 14:05, 29 gru 2019

Do góry
Szprosów dodatkowych mój pan nie przewiduje, ale na 100% będzie pewny jak osadzi szkło akrylowe. Moje wrota

Tyle - jak skończy to wkleje całość. Na razie się kuruje bo byłam niedoleczona i 2 dni z nim na ogrodzie (bo oczywiście pomagałam ) zakończyły sie szmerami w oskrzelach i antybiotykiem.
Salvia - szałwia 14:05, 29 gru 2019

Do góry
Wklejam "ku pamięci" choć ponoć u nas nie zimuje
Podobno można pobrać sadzonki i przechować przez zimę.
Szałwia 'Amistad'

https://www.ogrodowisko.pl/watek/8495-ogrodowisko-ogrody-pokazowe-moja-anglia?page=471

i tu, na ostatnim zdjęciu

https://www.ogrodowisko.pl/watek/8495-ogrodowisko-ogrody-pokazowe-moja-anglia?page=467&quoted_post_id=3425008

Dwa ogrody 14:04, 29 gru 2019

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Kochani Bardzo dziękuję za wszystkie odwiedziny i tyle dobroci tutaj zostawionych W wolnej chwili odpowiem na pytania, tymczasem wczoraj był dzień stroikowy, dziś bombkowo. Niestety, wszystkie bombki zostały tak szybko spakowane, że nawet jednego zdjęcia nie zdążyłam zrobić.
Kilka migawek. Szklane i drewniane kule, wysokie doniczki i zielone gałązki, bez nadmiaru błyskotek, bo kolorowe grzybki i skrzaty wystarczą

Przepiękne te wszystkie twoje dekoracje
Pozdrawiam I wszystkiego najlepszego Życzę ci w Nowym Roku.
Dwa ogrody 14:02, 29 gru 2019

Do góry
świąteczna Edenka

konwalniki z żurawkami

trawy

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 14:00, 29 gru 2019

Do góry
Salon od dwóch dni jest robiony - ciesze się jak diabli, facet jest bardzo dokładny i nie pozwala mi na nic co by było nieładne - no pierwszy raz mam takiego fachowca co mówi mi że czegoś nie zrobi bo to będzie nieładnie
Konstrukcja dobudowana (słupy kolejne), dół pomniejszony o 1 listwę, drzwi podwójne zrobione. Jutro szklenie i podobno koniec
Stan wyjściowy przed podziałem
I po podziale - oj trochę mi to czasu zajęło by wymysleć na ile podzielić komory

Dwa ogrody 13:58, 29 gru 2019

Do góry
Sylwia, Iza, Hania, Ania, Ewa, Karolina - rodzinka łosiów dziękuje

Śnieg pojawia się u nas w ilościach śladowych, ogród brązowo zielony, gdyby nie świąteczne dzwonki, nie wiadomo byłoby, że koniec grudnia.

Zielony zakątek z Antonówką 13:53, 29 gru 2019

Do góry
AnnaMS napisał(a)
Kilka ozdób świątecznych w pokoju dziennym i w holu

Aniu podziwiam piękne różne dekoracje świąteczne .
I oczywiście piękną choinkę i bombeczki
A zarazem życzę ci Szczęśliwego Nowego Roku.
I danych dobrych dni w całym roku.
Sezon 2017 u Hanusi 13:51, 29 gru 2019

Do góry
Elisko, prócz rymowania, jest potrzebny ktoś do słuchania, I tego życzę wszystkim, nie tylko rymującym. Dobry słuchacz/ w naszym przypadku czytacz/ to podstawa tego forum. Wielu ciekawych artykułów na pierwszej stronie i mnóstwo odzewów na nasze wpisy, [osty i zamieszczane zdjęcia. A wszystkim nie mogącym usiedzieć, udanych siewów i 100%% wschodów.

Ja jesZcze nie wysiewam, zagrzebałam się z Olgą. Wystarczy mi na całą zimę.

Dwa ogrody 13:49, 29 gru 2019

Do góry
Święta minęły zdecydowanie za szybko, w ferworze przygotowań do dużej, rodzinnej Wigilii u nas, zabrakło czasu na forum. Poświątecznych życzeń nie będę składać, nadrobię noworocznymi.
Mam nadzieję, że dla Was te dni były takie jak u mnie: z bliskimi na Wieczerzy i radością w sercu, że możemy te chwile przeżywać razem

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:27, 29 gru 2019

Do góry
II półrocze
lipiec
To dziwny miesiąc. Niby początek wakacji, pełnia lata, a ja mam odczucie, że ogród stracił swoją energię, a wraz z nią sporą część swojego powabu. Piszę o tym każdego roku, a Brzozowa Agatka podśmiechiwuje się ze mnie.
Tak się akurat złożyło, że udało nam się razem spotkać właśnie w lipcu, u mnie. Zniewalający upał nie zachęcał do dłuższego spacerowania. Szukałyśmy cienia, a tego przy wysokim słońcu w ogrodzie jest niewiele.
W lipcu najbardziej uwidacznia się młody wiek ogrodu, brak wysokich drzew i związany z tym brak cienistych zakątków. To one, o tej porze, wydają się szczególnie istotne.
Róże powoli kończą pierwsze kwitnienie, zaczynam wycinkę bylin, które przekwitły. Pojawiają się byliny lata.

Rasowym jeżówkom warunki w ogrodzie nie pasowały. te zwykłe rosną okazale.

Ze stipą wszystkim bylinom do twarzy.

Ogród Cioci cz. 3 13:27, 29 gru 2019

Do góry
eda napisał(a)
Witaj Gosiu ale pięknie i upragniona biel szczęściara z ciebie !!!

życzę żeby święta które już minęły cieszyły i życzę by ten rok 2020 co nadchodzi był bez niepotrzebnych rewolucji by przebiegał spokojnie uściski zostawiam

Dzięki Edytko dla Ciebie też serdeczności
Zieleń, drewno i antracyt 13:06, 29 gru 2019

Do góry
Niezbyt dobre miejsce wybrałam dla czosnków, z roku na rok jest ich coraz mniej, jedynie ten się rozmnaża, może już w tym roku młodzież zakwitnie

wczoraj pobieliliśmy drzewka, pracy za dużo nie było

wychodzące liliowce zasmakowały myszom

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies