Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 15:46, 12 lut 2020

mrokasia napisał(a)
No tak, tu już robota idzie pełną parą . U mnie jeszcze palcem nie ruszone. Najbardziej boję się cięcia rozplenic, szczególnie Lady U to potwory, i miskantów. Ice Dane to pikuś.

Rozplenice i miskanty tylko się ścina. Idzie to sprawnie.
Te wypierdkowate turzyce trzeba ściąć, a potem każdą kępę oczyścić z odrostów. Na tym schodzi najwięcej czasu.
Gonię z robotami w ogrodzie ozdobnym, bo wiosną wyjątkowo wymagają sporo czasu. Chcę w marcu mieć czas na zajęcie się warzywnikiem.

Szybciej ścięłam olbrzymiego miskanta ML niż uporządkowałam te niewinne 4 turzyce ID.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 15:51, 12 lut 2020

Brzozowadziewczyna napisał(a)
No Haniu, Ty to zawsze do przodu! Fajnie przejaśniała przestrzeń, to co zachwyca jesienią i wczesną zimą, to niekoniecznie chcemy oglądać na przedwiośniu, nie? Buźka!
Przebiśniegi i ranniki cudo! O tych drugich zawsze zapominam jesienią

Po zimie zachwyca jakikolwiek kolor poza słomianym i brązowym.
Z wiekiem spada wydajność. Na te same czynności potrzeba więcej czasu.

Ciemierniki z siewek mi zakwitły.

Po modernizacji wnętrza frontowej, odżyły rododendrony. Jeszcze będą z nich ludzie.
Mam nadzieję, że runianka wypełni puste przestrzenie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Margerytka40 19:10, 12 lut 2020

No to mogę zacząć odliczać. Skoro Ty zaczęłaś cięcie to ja za 1,5 lub 2 tygodnie
Zana 20:00, 12 lut 2020

Kude, słońce miałaś. A u nas wieje i wieje, już na szczęście mniej.
Stresujesz mnie kobieto tymi porządkami i cięciami
sylwik69 20:20, 12 lut 2020

Bardzo lubię tu zaglądać zawsze mnóstwo cennych informacji i życzliwa Hania dla mnie także będziesz impulsem,aby zabrać się za ogród po zimie...mam nadzieję,że jutro przestanie wiać i padać i będę mogła zacząć cięcie traw.Im starsza jestem,ciężej się w sobie zebrać do działania.Dziękuję,że motywujesz wiele osób i życzę dużo zdrowia
Gruszka_na_w... 20:23, 12 lut 2020

Margerytka40 napisał(a)
No to mogę zacząć odliczać. Skoro Ty zaczęłaś cięcie to ja za 1,5 lub 2 tygodnie

Za dwa tygodnie też będę ciąć. I za trzy też.
Gruszka_na_w... 20:24, 12 lut 2020

Zana napisał(a)
Kude, słońce miałaś. A u nas wieje i wieje, już na szczęście mniej.
Stresujesz mnie kobieto tymi porządkami i cięciami

Nie masz warzywnika, więc możesz niespiesznie. Nic Ci nie wisi nad głową.
Gruszka_na_w... 20:28, 12 lut 2020

sylwik69 napisał(a)
Bardzo lubię tu zaglądać zawsze mnóstwo cennych informacji i życzliwa Hania dla mnie także będziesz impulsem,aby zabrać się za ogród po zimie...mam nadzieję,że jutro przestanie wiać i padać i będę mogła zacząć cięcie traw.Im starsza jestem,ciężej się w sobie zebrać do działania.Dziękuję,że motywujesz wiele osób i życzę dużo zdrowia

Tak, w roli forpoczty zmian wydolności związanych z wiekiem sprawdzam się dobrze. Najgorsze były dwa pierwsze dni. Teraz czuję się już rozruszana.

Wciąż wieje, ale świeciło słońce. Okutałam się szczelnie po czubek głowy.
galgAsia 20:35, 12 lut 2020

A mnie chyba czeka kumulacja w sobotę, bo to jedyny - przynajmniej teoretycznie - suchy i słoneczny dzień na przestrzeni najbliższych 2 tyg. Chociaż wcale nie najcieplejszy... Więc i cięcie, i malowanie, zamyślam nawet o rozpoczęciu oprysków...
Gruszka_na_w... 20:38, 12 lut 2020

mrokasia napisał(a)

Haniu, przypomnij mi proszę co to za odmiana hortek i jak duże są w sezonie. Nie pokładają się? Bo widzę, że przycinasz je dość wysoko - ja swoje to tnę maks. na 20cm od ziemi...

To te z frontu

z garażowej

I z centralnych rabat

Z przedpłocia

Wszystkie tnę na mniej więcej taką samą wysokość. Tylko Anabell tnę niżej.
Wydaje mi się, że przy bardzo niskim cięciu krzew sporo energii musi wydatkować na odtworzenie pokroju.Trzeba je wtedy solidnie nawozić i podlewać.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies