Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogród cioci czyli ciociogród :) 07:15, 14 kwi 2015

Do góry
Gosiu, bardzo dużo kwiatków ci już kwitnie, po zimie nie ma sladu. Pozdrawiam. Ja też mam mlodego crimsona od dwoch tygodni.
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 23:06, 13 kwi 2015

Do góry
Brawo Beatko za kancik. Nieważne ile, ważne że coś robisz w ogrodzie. Przy malutkich dzieciach zawsze jest pod górkę
Buziak
Jurajski Ogród 22:58, 13 kwi 2015

Do góry
Po takich fotkach kolorowe sny powinnam mieć. Nie wiedziałam, ze sasanki mogą mieć różne kolory.
Początki w Kruklandii 22:49, 13 kwi 2015

Do góry
Juzia, czy jutro też tak będzie wiało? Wiesz coś może?
Ogródek Iwony 22:31, 13 kwi 2015

Do góry
Dziś tak wiało, ze szkoda było na zewnątrz nawet psa wypuścić. Wpadłam na pomysł, by drobne roślinki powkładać do doniczek. Trafiła tam runianka, podzieliłam żurawki. Niektóre były ładne, to poleciałam na chwilkę do ogrodu i wsadziłam od razu na rabaty. Wieczorem trochę się uspokoiło i posadziłam do końca wszystkie miskanty:
LM - na rabacie przy tarasie,
Miskant Kleine Fontane i Rozplenicę Piórkówkę na ognistej rabacie,
Miskant Grosse Fontane na rabacie przed domem, gdzie jest obwódka bukszpanowa i róże Berolina.
Variegatus znalazł swoje miejsce na rabacie wschodnio-pólnocnej jako tło dla sedum, przed sedum doszły żurawki. Zebrinusa posadziłąm niedaleko ognistej rabaty.
Nadal nie jestem pewna, jakie żurawki są jakie. Mimo, że znam ich nazwy, to po zimie ich wygląd nie pokrywa się z ich zdjęciami w necie. Jestem pewna żurawki Lime Marmalade, tej nie można pomylić.
Ogródek Iwony 22:02, 13 kwi 2015

Do góry
Ewa, tego mi było trzeba. Została jeszcze w doniczce, bo nie wiedziałam, gdzie ją podsadzić. Mam ochotę na jej wyeksponowanie. To jest ta, o której rozmawiałyśmy, że zachwyca kolorami
Oczywiście fotkę z opisem zostaw.
Pomóżcie wyczarować mi ogród 21:16, 13 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Violu, ja robię podobną rabatę przy domu. Z boku pnąca New Dawn, potem dwie rabatowe róże Uncle Walter, a z drugiej strony na środku pomiędzy oknami Miskant Zebrinus. Przed tym wszystkim będzie lawenda jako obwódka.
Co jeszcze dać w nogi różom się nie zastanawiałam. Może tak wystarczy? Rabata ma tylko metr szerokości

No to będzie ładnie Iwonko
Pomóżcie wyczarować mi ogród 20:59, 13 kwi 2015

Do góry
Violu, ja robię podobną rabatę przy domu. Z boku pnąca New Dawn, potem dwie rabatowe róże Uncle Walter, a z drugiej strony na środku pomiędzy oknami Miskant Zebrinus. Przed tym wszystkim będzie lawenda jako obwódka.
Co jeszcze dać w nogi różom się nie zastanawiałam. Może tak wystarczy? Rabata ma tylko metr szerokości
Ogródek Iwony 17:42, 13 kwi 2015

Do góry
Violu, bardzo szczęśliwa
Idę dalej porządkować żurawki
Ogródek Iwony 17:33, 13 kwi 2015

Do góry
Kochani, dziękuję za wizytę, wszystkim macham serdecznie.
Dalej wieje ... br
Zimno dziś, to promyczki sobotniego słoneczka wam przesyłam i sasanki

Ogródek Iwony 17:21, 13 kwi 2015

Do góry
bdan napisał(a)
Weekend udany, to akmulatorki naładowane na cały tydzień. A lime to na pewno lepiej w cieniu, u mnie niestety ją dosyć mocno przypala

Część Lime Marmalade posadziłam na ognistej rabacie, tam słońce jest po południu. Resztę posadzę w półcieniu.
Ogród na glinie 17:15, 13 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Małgoś, wkleję ci na chwilkę zdjęcie z ogrodu, gdzie byłam w sobotę. Tam mi się bardzo podobało kulkowisko. Niby kulki są w linii, ale różnej wysokości i to fajnie wygląda. Są drzewa i trawy. To, czy jest symetrycznie, czy nie - zależy od gustu. I od perspektywy, z jakiej patrzymy.

ta rabata jest nieco inna, bo podłużna i kulki porządkują ją, bo drzewa są różnej wielkości, moja wypukła z 1 drzewem,

mam kulki jakie mam
mogłabym dokupić w innych rozmiarach, tylko musiałabym wiedzieć w jakich i gdzie je wstawić...
Ogród na glinie 17:11, 13 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Pamiętam, ze ma być kolor w nogach penduli, więc tam może być bardziej pusto.
Ta wersja mi się podoba i jest zasada trójkątów, więc wydaje mi się dobrze. Pionowo układ też mi się podoba. Ja bym tak zostawiła. Szkoda tylko, że berberysy są zielone, bo na tle tuj słabo widoczne, ale może to robi zdjęcie. Gdyby co jest inna faktura liścia.

to prawda, że lepsze byłyby czerwone berberysy
ale teraz to mają w zasadzie pąki, później wyglądają tak:

i tak

Ogród na glinie 17:10, 13 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ta wersja mi się podoba i jest zasada trójkątów, więc wydaje mi się dobrze. Pionowo układ też mi się podoba. Ja bym tak zostawiła. Szkoda tylko, że berberysy są zielone, bo na tle tuj słabo widoczne, ale może to robi zdjęcie. Gdyby co jest inna faktura liścia.

to prawda, że lepsze byłyby czerwone berberysy
ale teraz to mają w zasadzie pąki, później wyglądają tak:

i tak

Ogródek Iwony 17:07, 13 kwi 2015

Do góry
Dziś tak wieje u mnie, ze głowę może urwać. Wzięłam roślinki do części gospodarczej i wsadzam w doniczki. Na zewnątrz nie idzie dziś pracować. Przy okazji robię sadzonki z żurawek. Posadzonkowałam już runiankę.
Dobrze, ze do wczoraj większość traw została wsadzona.
Ogród na glinie 17:05, 13 kwi 2015

Do góry
Ewy pomysł fajny
Ogród na glinie 16:46, 13 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

chyba troszkę za dużo tych trójkątów tam jest... nie chodzi żeby 3 rośliny były w trójkąt, ale zarys rabaty, albo rośliny po drodze się układały w trójkąt i żeby rzeczy "rosły" po bokach trójkąta. Wieczorem odszukam tego wideo na youtube i dam linka.
Ogródek Iwony 16:43, 13 kwi 2015

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Piękną miałaś wyprawę, zobaczenie takiego ogrodu to nie lada gratka. prezentów dostałaś pewnie więcej niż się spodziewałaś, to bardzo miłe.

" Z wrażenia nawet zapomniałam, jakiej marki mamy samochód. Naprawdę. Tak byłam przejęta. " Seat Altea?

Zobaczenie takiego ogrodu na żywo czasem zmienia sposób patrzenia na rzeczywistość. Moje gusta wyrabiam sobie na Ogrodowisku, ale po wizycie w tym ogrodzie mój M powiedział kilka rzeczy:
1. Mały ogród też może być piękny, więc się nie martw.
2. Do tej pory uważał, że mam dużo hortensji, teraz powiedział, ze jak wyrzucimy jałowca przy wierzbie, to tam posadzimy hortensje, aby mieć ich więcej w zasięgu wzroku
3. Zaczął myśleć o zasłonięciu się od drogi przy tarasie, bo teraz widzimy wszystko, co się dzieje na ulicy, do tej pory mu to nie przeszkadzało.

Dorotko, Ford B-Max
Ogródek Iwony 16:31, 13 kwi 2015

Do góry
Małgosiu, byłam u ciebie.
Ogród na glinie 16:30, 13 kwi 2015

Do góry
Małgoś, wkleję ci na chwilkę zdjęcie z ogrodu, gdzie byłam w sobotę. Tam mi się bardzo podobało kulkowisko. Niby kulki są w linii, ale różnej wysokości i to fajnie wygląda. Są drzewa i trawy. To, czy jest symetrycznie, czy nie - zależy od gustu. I od perspektywy, z jakiej patrzymy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies