Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

Iwk4 17:05, 13 kwi 2015

Ewy pomysł fajny
Malgosik 17:10, 13 kwi 2015

Iwk4 napisał(a)
Pamiętam, ze ma być kolor w nogach penduli, więc tam może być bardziej pusto.
Ta wersja mi się podoba i jest zasada trójkątów, więc wydaje mi się dobrze. Pionowo układ też mi się podoba. Ja bym tak zostawiła. Szkoda tylko, że berberysy są zielone, bo na tle tuj słabo widoczne, ale może to robi zdjęcie. Gdyby co jest inna faktura liścia.

to prawda, że lepsze byłyby czerwone berberysy
ale teraz to mają w zasadzie pąki, później wyglądają tak:

i tak

Malgosik 17:11, 13 kwi 2015

Iwk4 napisał(a)
Pamiętam, ze ma być kolor w nogach penduli, więc tam może być bardziej pusto.
Ta wersja mi się podoba i jest zasada trójkątów, więc wydaje mi się dobrze. Pionowo układ też mi się podoba. Ja bym tak zostawiła. Szkoda tylko, że berberysy są zielone, bo na tle tuj słabo widoczne, ale może to robi zdjęcie. Gdyby co jest inna faktura liścia.

to prawda, że lepsze byłyby czerwone berberysy
ale teraz to mają w zasadzie pąki, później wyglądają tak:

i tak

Malgosik 17:11, 13 kwi 2015

nicol21 17:14, 13 kwi 2015

No to masz jeszcze inną opcję - na pocieszenie - łatwiej latać z kulkami teraz niż wykopywać i wkopywać od nowa
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Malgosik 17:15, 13 kwi 2015

Iwk4 napisał(a)
Małgoś, wkleję ci na chwilkę zdjęcie z ogrodu, gdzie byłam w sobotę. Tam mi się bardzo podobało kulkowisko. Niby kulki są w linii, ale różnej wysokości i to fajnie wygląda. Są drzewa i trawy. To, czy jest symetrycznie, czy nie - zależy od gustu. I od perspektywy, z jakiej patrzymy.

ta rabata jest nieco inna, bo podłużna i kulki porządkują ją, bo drzewa są różnej wielkości, moja wypukła z 1 drzewem,

mam kulki jakie mam
mogłabym dokupić w innych rozmiarach, tylko musiałabym wiedzieć w jakich i gdzie je wstawić...
Malgosik 17:16, 13 kwi 2015

nicol21 napisał(a)

chyba troszkę za dużo tych trójkątów tam jest... nie chodzi żeby 3 rośliny były w trójkąt, ale zarys rabaty, albo rośliny po drodze się układały w trójkąt i żeby rzeczy "rosły" po bokach trójkąta. Wieczorem odszukam tego wideo na youtube i dam linka.

ok, to czekam na linka
dziś już kończyny odmawiają mi posłuszeństwa, sadzenie najwcześniej jutro
Malgosik 17:21, 13 kwi 2015

nicol21 napisał(a)
Berberysy z boku mi się spodobały, ale trzeba jeszcze wtedy spojrzeć co przed berberysami masz

No i nie dajmy się zwariować tymi trójkątami... na pewno są jeszcze inne zasady kompozycji, a ja widać dobrze tego nie potrafię wyjaśnić

no właśnie nie wiem jak to połączyć
idą żurawki, potem platforma trzmielinowa i dalej rosną nierozrośniete jeszcze floksy szydlaste (bo dostałam)
w związku z tym, że jest cały czas nisko, pomyślałam, by właśnie wyskoczyć z czymś wyższym jak te berberysy

ale jeśli berberysy będą za kulkami a nie tu (jest obawa, że ktoś się zrani, bo to skraj rabaty) to wtedy posadziłabym np coś wyższego niż floksy, na biało obrzeżone hosty i nimi dojechała do pierwszych kulek
Malgosik 17:22, 13 kwi 2015

Kasia73 napisał(a)

Jedna uwaga prawa kula duża za bardzo Ci odeszła w prawo od grabu na poprzednich zdjęciach była bliżej

Tym że przed grabem pusto bym się nie martwiła trawy też potrzebują miejsca

odsunęłam to kulę zgodnie z sugestią nawigatorki
myślę
Malgosik 17:26, 13 kwi 2015

ewakatowice napisał(a)
jeszcze kopiemy?

te mniejsze bym ułożyła tak jak linia rabaty a te większe do kupy

Ewa dziękuję za sugestię
ale nie chcę jednak kulek w rządku
w zeszłym roku szkicowałam na rzucie coś podobnego
mam naprzeciwko ekranik z bukszpana, a wcześniej na froncie bukszpanowy zawijasek - wiadomo, są równe, w rządku
tutaj chcę luźne kulki