Witam Cie serdecznie bardzo się cieszę, że zaglądasz tu od dłuższego czasu, ale odwaga tu nie potrzebna, bo nikt tu nie gryzie, nie bije... zapraszam serdecznie do pogaduszek
Aniu używam tradycyjnych nożyc do cięcia ( te z pofalowanymi ostrzami), żadnych elektrycznych, bo one kaleczą-szarpią liście i wg mnie nie nadają się do formowania kul... Czy tempo mam szybkie? Może to wprawa już
Wczoraj pociachałam daniki i tu dopiero było tempo - 16szt w 1,5h - bardzo wdzięczne kulki... ładnie układają się pod ostrze
Monia, w maju na sam ogród (mamy osobny licznik ogrodowy) zużyliśmy 50m3. Ceny wody są naprawdę różne - ja za "miejską" wodę do domu muszę zapłacić aż 14zł/m3 gdzie cena wody to "tylko" ok 4 zł reszta to koszty oczyszczania, ścieki itd... dlatego licznik ogrodowy jakoś nas od tych kosmicznych rachunków ratuje ( co nie znaczy, że to jest mało) dla porównania moja siostra mieszkająca zaledwie 20km ode mnie za m3 płaci 2,5 - 3 zł(mają własną oczyszczalnie - jeszcze, bo i to ma się zmienić jak podłączą im wodociąg)
Czy opłaca się kopać studnie - i tak i nie - czynników jest wiele
Ogród i ja dziękuję za uznanie - wczoraj pociachałąm wszystkie daniki na froncie - poszło sprawnie - zdecydowanie szybciej niż w przypadku kulek cisowych, bukszpanowych czy cyprysowych
Porządki poremontowe na szczęście mnie ominęły - firma specjalizująca się w tym ogarnęła temat co mnie niezmiernie cieszyło
Ale rozglądanie się za dodatkami w łamanej zieleni/turkusie to czasowo zajmuje nie powiem, że nie
Poza tym weekendowo wyjazdowo u nas trochę było, a od poniedziałku gardło dokucza - po "przygodzie" na jesieni trochę mam cykora w tym temacie , więc dziś mam umówioną wizytę u lekarza
Ml mam od zeszłej wiosny, prawdopodobnie pytasz o Gracki - mam 4 lata - fakt są potfffory, czas przesadzić, ale od samego rozmyślania nad tym zabiegiem bolą mnie ręce, a gdzie dalej
A co to znaczy 'spory rachunek za wodę'? Jeśli możesz to proszę napisz ile mniej więcej kubików wody albo w zł wychodzi za m-c podlewania. Większość ludzi twierdzi że woda jest tak droga że tylko i wyłącznie podlewać ogród należy wodą ze studni. A ja podlewam swój ogród ( jeszcze nie mam trawnika) wodą z wodociągu i nawet jeśli pomnożyłabym to razy 5 to i tak uważam że nie opłaca się kopać studni. Nie ma u mnie jeszcze kanalizacji i może przez to woda taka tania i nie żal lać z kranu bo rachunek śmiesznie niski...
Ogród wspaniały. I na pewno nie byłby taki piękny gdyby nie Twoja ręka. Projekt to nie wszystko, o kondycji roślin decyduje przecież właściciel dbając, nawożąc itp, Twój ogród piękny w każdym sezonie.
W pierwszej trójce? Dobrze że w cudzysłowiu
Miło mi bardzo Angelika czytać takie słowa ... mam jednak przez ostatnie dni takie uczucie że tak się staram i w ogóle a chyba ciągle będę miała niedosyt ze względu na małe gabaryty ogrodu ... u mnie wszystko jest ściśnięte ... brakuje oddechu, przestrzeni ... która dopełniłaby całości, podkreśliła architekturę ... ech nie gadam więcej bo zaraz pojawią się słowa krytyki ...
Wczoraj wieczorem pociachałam trochę... udało mi się ogarnąć 3 stożki, 7 kulek cisowych i 2 cyprysowe, ależ były zapuszczone 2,5 godziny zleciało nawet nie wiem kiedy.... dziś ciąg dalszy, a pogoda idealna - w końcu ogród odetchnie trochę... słońce szczelnie przykryły chmury