Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Kiedyś będzie tu pięknie ... 19:16, 24 kwi 2012

Do góry
Zakwitła po raz pierwsz amanogawa, ma dopiero 1,5 roku

Magnolia, którą kupowałam jesienią bez etykiety okazała się być Susan

I czekam otwarcie pąków River Yellow

a zakuione hortensje pasion you & me zostaną posadzone do donic i będą zadołowane w gruncie a na zimę przeniosą się do garażu.
Dopiero buduję ale już projektuję i proszę o pomoc 15:51, 24 kwi 2012

Do góry
A i jeszcze ułatwię pewnie jeśli dodam że Magnolia nie będzie wysoka bo jest odmiany 'George Henry Kern', czyli dorasta do 3 m a przyrasta rocznie 15 cm taką dostałam od męża w prezencie tylko nie wiem czy nie popełniłam błędu. Bo dostałam ją w przeddzień jak nam te drzewka ukradli i stwierdziłam ze w takim razie jej od razu nie posadzę. No i została na oknie, póściła piękne liście i sobie rośnie i powiedzcie mi co ja mam z nią teraz zrobić. W miejsce docelowe nie mogę posadzić bo tam plac budowy więc może jak już minie pora przymrozków zakopać ją z donniczką w ziemi i przeczekać do jesieni w ten sposób. Pośpieszył się mój małżonek z tym prezentem ale winy chciał odpokutować
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 14:28, 24 kwi 2012

Do góry
ell napisał(a)

Magnolia i borówki potrzebują kwaśnej gleby, więc powinny ładnie rosnąć.

Co do bluszczu to czytałam, że niestety przemarzło wszystko.
Przywiozę ze sobą do Bogdzi, to zasadzisz na nowo. Nawet jak nie przyjedziesz, to Ci podrzucę do domku, bo i tak mam po drodze.

Witaj Elu!
Dzięki za info - brusznicy nie mam, ale magnolię może kupię w końcu - nie wiedziałabym że kwaśnej ziemi potrzebuje!
Nie śmiałabym Cię prosić - ale gdybyś obcinała swój bluszcz, to chętnie przygarnę
Nie wiedziałam że się wybierasz do Bogdzi, od Ciebie pewnie ze 4,5h tutaj... ja przynajmniej tyle ostatnio jechałam do Krakowa... ale fajnie! Poznamy się! Jupi!

Jeśli chcesz wezmę ze sobą mozgę (trawa ozdobna rośnie jak szalona), rozchodnik okazały, kocimiętkę i zobaczę może coś jeszcze - chętnie się podzielę!

A do mnie zapraszam! Ale fajnie!!
Przedogródek Agniechy973 12:57, 24 kwi 2012

Do góry
nie wiem, ale jednak płytkie.
Ogród u stóp klasztoru 12:56, 24 kwi 2012

Do góry
ale przytulia będzie kwitła- śliczna jest
Ogród u stóp klasztoru 12:55, 24 kwi 2012

Do góry
Hej
Czy Twoje tojeść orszelinowata jeszcze śpi?
Martwię się o moją, bo nie daje znaku życia.
Bardzo bym nie chciała żeby przemarzła.
Jakoś w tym sezonie mam wyjątkwo dużo rozczarowań- przemarzły mi hiacynty, czosnki ozdobne,nie zawkitły krokusy, tylko trawki z nich wyszły, bardzo wymroziło Carex morrovi, wciąż nie wylazły czosnki niedźwiedzie.....ech.
Mój ogród :) 12:38, 24 kwi 2012

Do góry
wiesz, jeśli Twojemu M. wydaje się że z iglastych nie ma liści, to pokaż mu co się dzieje pod każdą sosną, choinką- igły na grubo.
Ja bym sadziła drzewa o stosunkowo dużych liściach, mniej wybierania. Czyli katalpa jeśli jest tam dość zacisznie i ciepło, klony Globosum, jawor Brillaintissimum, klon czerwony...
Mój ogród :) 12:15, 24 kwi 2012

Do góry
No tak to jest albo kupujemy duże i wydajemy dużo kasy albo odwrotnie tylko uzbrajamy się w cierpliwość ..... W miejsce drzew liściastych możesz posadzić np zwiewną choinę kanadyjską lub świerk Brewera coś takiego o delikanym pokroju .... hmmm ale liściaste wprowadzają lekkość i szum , szkoda , szkoda . A jak obiecasz M , że to Ty będziesz czyściła z liści oczko ??? to może się uda . Nie koniecznie w takiej ilości jak zaproponowałam ale można ze dwie sztuki po przekątnej w czerwonej barwie posadzić .... Przy oczku można posadzić tak jak sugerowała Magnolia .... jakieś zwiewne kolorowe trawy ....

Alternatywą dla drzew mogą być duże krzewy typu pęcherznice, derenie , krzew magnolii lub berberysy Thunberga Pink Queen lub klony Atropurpureun - niskie do 3m
Przedogródek Agniechy973 10:50, 24 kwi 2012

Do góry
no proszę, nie wiedziałam że ma swój wątek. Kiedyś pokazywała zdjęcie tych mieczyków frontowo- śliczne.

A z rabatą i tym że każda roślina dochodzi do brzegu- tak
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 10:49, 24 kwi 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Śliczne bratki
A jaką ładną krzaczastą masz magnolię! Teściowej chcę taką kupić, ale jakoś nie mogę trafić - wszędzie takie wyciągnięte 1-2 pędowe prowadzone na drzewka...
brusznica wymaga kwaśnej ziemi? Magnolia też? Nie mam żadnych i nie wiem

Wiesz chyba nie przyjęły mi się ani bluszcze ani te płożące na żółto kwitnące nic nie ma po zimie, bluszcze uschnięte patyczki. Buu, chyba się zapłaczę. Nie wiem może coś źle zrobiłam, może powinnam przykryć??

pozdrówka!!

Magnolia i borówki potrzebują kwaśnej gleby, więc powinny ładnie rosnąć.

Co do bluszczu to czytałam, że niestety przemarzło wszystko.
Przywiozę ze sobą do Bogdzi, to zasadzisz na nowo. Nawet jak nie przyjedziesz, to Ci podrzucę do domku, bo i tak mam po drodze.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:06, 24 kwi 2012

Do góry
Aga o tym samym pomyślałam co Domi napisała, może koło altanki posadzić magnolie , musi mieć słońce, u mnie jest taka mała magnolia, dla mnie bardziej krzak niż drzewo i kwitnie co roku, ale jest w słońcu . Tam gdzie serby lepiej dać same rh .
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:49, 24 kwi 2012

Do góry
Aga, mnie też pasują obok tego kółka rododendrony, nie magnolia. Moja magnolia rośnie z częściowym cieniu i słabo kwitnie. W tym roku ma tylko kilkanaście kwiatów. Jak widzę magnolie u innych, żal mi serce ściska, bo całe obsypane są kwiatami. U sąsiada rośnie w cieniu i od 3 lat nie zakwitła ani razu. Może dasz ją gdzieś bliżej altanki, bo tam masz słońce, a altanka by ją osłoniła od wiatru?
Przedogródek Agniechy973 09:46, 24 kwi 2012

Do góry
magnolia napisał(a)

OK, rozumiem.
Czyli do tarasu dojechać każdą rośliną tak jak lecą pasy?

Tego nie łapię

Tzn. że na granicy rabaty z tarasem jest od rogu najpierw rozplenica, później kosodrzewiny, następnie lawendy itd. Każda roślina dochodzi do granicy z tarasem, a nie jest tak, że np. od str. tarasu mamy np. obwódkę z lawendy.
Przedogródek Agniechy973 09:41, 24 kwi 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)
OK, rozumiem.
Czyli do tarasu dojechać każdą rośliną tak jak lecą pasy?

Tego nie łapię
Donice widziałam gdzieś na innym forum . Ale tu na forum jest właścicielka tych mieczyków i zdjęcia- madlen. Spytaj ją, może Ci pokaże.
Nie były to wysokie donice, tylko z szeroką podstawą. Fajne było to właśnie że donica była dużo niższa niż jej zawartość.
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 09:38, 24 kwi 2012

Do góry
Śliczne bratki
A jaką ładną krzaczastą masz magnolię! Teściowej chcę taką kupić, ale jakoś nie mogę trafić - wszędzie takie wyciągnięte 1-2 pędowe prowadzone na drzewka...
brusznica wymaga kwaśnej ziemi? Magnolia też? Nie mam żadnych i nie wiem

Wiesz chyba nie przyjęły mi się ani bluszcze ani te płożące na żółto kwitnące nic nie ma po zimie, bluszcze uschnięte patyczki. Buu, chyba się zapłaczę. Nie wiem może coś źle zrobiłam, może powinnam przykryć??

pozdrówka!!
Przedogródek Agniechy973 09:31, 24 kwi 2012

Do góry
ładnie.
Granicę miedzy lawenda a kłosówką zmiękczyłabym jakąś nierównością- np 3 lawendy do przodu w jakimś 1-2 punktach.
Przedogródek Agniechy973 09:19, 24 kwi 2012

Do góry
Magnolio, jak ja Ci zazdroszczę tego, że tak wszystko widzisz w ogrodzie. Ech...
Narysowałam pośpiesznie schemacik (proszę się nie śmiać na głos, najwyżej cichutko pod nosem), ale zupełnie bez skali, tak tylko, żeby sprawdzić czy dobrze rozumiem co Magnolia napisała.
Pod ścianę poszły rozplenice (R), w nich mieczyki (M), zielone (K) to kosodrzewina i fioletowe (L) to lawenda. Lilie mi tu nie pasują, bo mam mix kolorów, a mieczyki kupiłam w kremie, wrzosie i różu.Mnie najbardziej interesuje jak tam zakręcić pod oknem wykuszu i przy tarasie, czy tak jak narysowałam, czy robić zakręt jeszcze dalej. Aha i raczej nie będę miałą tyle lawendy, ale posiałam lewkonię też w odcieniach kremu, fioletu, różu, więc nią pouzupełniam. Da się na to patrzeć? Wtedy ten mak będzie świecił na czerwono, ale on krótko kwitnie, jeśli w ogóle zdąży zakwitnąć w tym roku z siewu.

Znikam zaraz siać ogród, ziemniaki w końcu posadzone wczoraj wieczorem, rządki na ogród czekają.

Mój ogród :) 09:16, 24 kwi 2012

Do góry
właśnie, popieram Sylwię- coś na brzeg. Może by się dało na brzegu w żwirze zrobić takie kieszenie, albo donice bez dna z ziemią, żeby posadzić tam kępy irysów, albo traw ozdobnych. Żeby te linię brzegową zrobic bardziej zieloną, naturalna, nie taką sterylną.
Pogaduchy skowronków 09:00, 24 kwi 2012

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)

Witajcie skowronki U mnie od rana świeci słoneczko i zapowiada się ładny dzień czego Wam wszystkim życzę

Witajcie, w związku z tym zdjęciem powiem Wam, że jadę do Powsina fotografować magnolie

Danusiu pięknych ujęć życzę. Moja magnolia stoi jak zaczarowana. Chyba 30 stopni mrozu zrobiło swoje.

Zbyszku, życzę, żeby skończyło się jak ze śpiącą królewną
Moja wisteria tez jeszcze śpi, mam nadzieję, ze w ogóle się obudzi ...

Przesyłam Wam słoneczko i świergot wróbli za oknem
Pogaduchy skowronków 08:51, 24 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Witajcie skowronki U mnie od rana świeci słoneczko i zapowiada się ładny dzień czego Wam wszystkim życzę

Witajcie, w związku z tym zdjęciem powiem Wam, że jadę do Powsina fotografować magnolie

Danusiu pięknych ujęć życzę. Moja magnolia stoi jak zaczarowana. Chyba 30 stopni mrozu zrobiło swoje.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies