Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 19:09, 07 kwi 2015

Do góry
Z innej perspektywy:

Dojdą jeszcze czerwone żurawki i stipa.
Za kilka dni przytnę bukszpany
Ogródek Iwony 19:06, 07 kwi 2015

Do góry
Pora na posadzenie obwódki bukszpanowej Bukszpany mają pięknie rozwinięty system korzeniowy.
Dołek i bukszpany do dołka:

Ogródek Iwony 19:01, 07 kwi 2015

Do góry
Kiedy pan kafelkarz pojechał na przerwę do domu, zabrałam się za prostokątną rabatę przy wejściu.
Bukszpany czekały na posadzenie. Odłożyłam jednego wyższego, zastanawiam się, czy nie byłby to przyszły materiał na stożka. Trochę mały, ale zobaczę. najpierw zajęłam się dosadzeniem na dywanie trzmielinowym. Poprzycinałam końcówki, dodałam też pomiędzy sadzonki trzmieliny, które ukorzeniałam w zeszłym roku.

Ogródek Iwony 18:47, 07 kwi 2015

Do góry
Dziś pracowałam w ogrodzie. Wykopałam bergenię, oczyściłam całą rabatę i zaczęłam nasadzać na nowo.
Bergenię odmłodziłam, tak wyglądały na nowo zrobione sadzonki:

Rabata jest przedłużeniem ognistej rabaty, więc niektóre rośliny powtórzyłam i dodałam niebieską szałwię.
W plecach rosną tuje szmaragd, Jarzębina, potem zostawiłam miejsce na miskanty. Dalej jest forsycja.
W środkowym rzędzie posadziłam liliowce, nachyłki (powtórzenie) i szałwię oraz ciemierniki przed forsycją. Ciemiernikom dodałam do podłoża ziemi kompostowej liściowej Przy forsycji spadające jesienią liście powinny dać odpowiednie ph ziemi liściowej próchniczej.
W pierwszym rzędzie planuję Red Barona przy kamieniach na żwirku, potem posadziłam wzdłuż ścieżki bergenię i trzmielinę przed ciemiernikami i forsycją

Przy kole będzie obwódka bukszpanowa, dwa wartowniki Buk Dawyck Gold symetrycznie z każdej strony koła, kule bukszpanu, hosty i trawy. Ale to już są plany na przyszły rok.

Widok w drugą stronę:

Tam, gdzie jeże mówią dobranoc. 18:22, 07 kwi 2015

Do góry
Waldku, dziękuję za pewną sugestię u mnie. Zaproponowałam linię, nie wiem, czy to miałeś na myśli. Jak możesz, to zajrzyj proszę tutaj :
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=581
Niżej na tej stronie odpowiedziałam
Ogródek Iwony 18:20, 07 kwi 2015

Do góry
Beatko, M mi bardzo pomaga, jak jest w domu. Weekendowo. W tygodniu muszę sobie radzić sama.

Ewuniu, myślę, że zajączki znają nasze marzenia, tylko nie zawsze starcza na wszystko kasy
Ogródek Iwony 18:17, 07 kwi 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Buk i klon - fajne drzewa, niech pięknie rosną na chwałę Gospodarzy!
I miła wiadomość, że można jeszcze użyć promanalu.

Ewa, ja na pewno z niego skorzystam. Zgadzają się warunki: stadium pękającego pąka i temperatura plus 12 stopni - na obie rzeczy jeszcze czekam

Ogródek Iwony 18:15, 07 kwi 2015

Do góry
Edytko, śnieg zginął szybko, bo ziemia była nagrzana, po południu już go nie było.

Małgosiu, nie powtórzę zajączkowi, bo następnym razem się rozmyśli i nic nie dostanę,

Beatko, śniegu nie ma już, ale też jest zimno. Dziś rano było słoneczko i poszłam do ogrodu. Już przed 9.00 wykopywałam bergenię, bo umówiłam się z listonoszem na odbiór paczki i chciałam przygotować przesyłkę. Zdążyłam Potem pracowałam na północnej rabacie, towarzysząc panu, co kafelki kładł z tyłu domu Jak pan pojechał na przerwę do domu, posadziłam bukszpany i poprawiłam dywan z trzmieliny na prostokątnej rabacie
Teraz jestem padnięta, tzn. wszystko mnie boli i nie wiem, jak usiedzieć. Ale zawsze mówię, że jak boli, znaczy że żyję
Ogródek Iwony 18:07, 07 kwi 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)
Iwonko.
Taki mały szczegół rzucił mi się w oczy i myślę, że przy drobnej korekcie Twój urokliwy kącik na ceglanym murku powinien nabrać bardziej naturalnych cech. Chodzi mi o to, abyś po przekątnej oddzieliła trawy ozdobne od pozostałych roślin nieco innym podłożem. Wokół traw zamiast kory rozrzuciłbym drobny żwir który wizualnie stanowiłby lepsze tło dla tych roślin. Oczywiście przekątna nie musiałaby być klasyczną linią prostą.

Waldku, dałeś mi do myślenia. Nawet nie wpadłam na to, by na murku dać żwirek Za trawkami są hortensje, jeszcze nie widoczne i to one będą stanowić tło dla trawek, ale tak sobie myślę nad tym, co piszesz, i zimą hortensje będą słabo widoczne, a wtedy żwirek z trawami by współgrał. Może więc tak? Na żółto zaznaczyłam żwirek.

Ogródek Iwony 17:59, 07 kwi 2015

Do góry
Ewelina, dziękuję bardzo Cieszę się, że to co piszę, dobrze się czyta

Łukasz, ile racji jest w tym planowaniu. Nasadzenia zaprojektowane wcześniej robi się o wiele łatwiej, niż te improwizowane. Choć, jak przez zimę naoglądałam się pisma obrazkowego na wątkach, to teraz łatwiej jest sobie wyobrazić, co z czym pasuje i jak sadzić, aby tworzyć piętrowe nasadzenia Pojawienie się roślinek było dla mnie miłą niespodzianką Taki prezent dał mi wiele radości, a mój M się cieszył, że ja się cieszę
Co do drzewek, na pewno znajdziesz dla nie miejsce, ale wszystko wymaga czasu. Jak u pomysłowego Dobromira, będzie moment, że zapali się światełko

Edit, dziękuję za wizytę. Przy okazji przypomniałam sobie, jaki masz piękny ogród

Początki w Kruklandii 10:32, 07 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ja też lubię Juzia, macham tobie. Odpoczęłaś ?

Odpoczęłam....aż za bardzo, bo teraz mam lenia.
Ale i robić nie ma co w taką pogodę. Zimnica straszna!!!

Nawzajem Iwonko!
Ogród cioci czyli ciociogród :) 09:21, 07 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Pewnie z łopatką
A lany poniedziałek był rzucany.

Rzucany poniedziałek był i owszem a zajączek po śladach licznych szybko znaleziony
Ogród cioci czyli ciociogród :) 09:17, 07 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Gosiu, nie wiem już, czy się śmiać, czy ręce załamywać. Piękna zima wiosną, ale to już staje się nudne, jak człowiekowi kwiecia brakuje
Pozdrawiam. Stokrotki w śniegu piękne,. Na drugi rok też sobie różowe kupię, to je spod śniegu bynajmniej będzie widać

Iwonko ja już wolę nie roztrząsać jak mogło by być. Patrzę rano w okno i nie komentuję
Na wszelki wypadek białych kwiatów nie sadź
Ogród cioci czyli ciociogród :) 07:30, 07 kwi 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
W bieli.....
Jak wy Zajączka w takim sniegu szukaliście???

Pewnie z łopatką
A lany poniedziałek był rzucany.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:25, 06 kwi 2015

Do góry
Piękne dekoracje w domku. Pozdrawiam
Czekam na tulipanki. U mnie pokazały się już łebki
Hortensjada 22:21, 06 kwi 2015

Do góry
Bożenko, w wizytówce znalazłam taką fotkę:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/80/808041/original.jpg
Jaki tam masz berberys? Admiration, czy Bagatelle? Przycinasz go wiosną ?
Początki w Kruklandii 22:15, 06 kwi 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)

Tak Ty. Bardzo Cię polubiłam. Dzięki Tobie mam codziennie konkretną dawkę inteligentnego, dobrego humoru (czasem nawet czarnego). Byłoby mi teraz smutno bez Ciebie

Ja też lubię Juzia, macham tobie. Odpoczęłaś ?
Ogród cioci czyli ciociogród :) 22:05, 06 kwi 2015

Do góry
Gosiu, nie wiem już, czy się śmiać, czy ręce załamywać. Piękna zima wiosną, ale to już staje się nudne, jak człowiekowi kwiecia brakuje
Pozdrawiam. Stokrotki w śniegu piękne,. Na drugi rok też sobie różowe kupię, to je spod śniegu bynajmniej będzie widać
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:58, 06 kwi 2015

Do góry
Dziękuję za linka, odsłucham jutro rano, bo teraz rodzinka ogląda film w TV.
Mimo to gratuluję Danusiu. Biorę lapka do sypialni, aby raniutko sobie posłuchać.
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:48, 06 kwi 2015

Do góry
Dorota123 napisał(a)

Dorotko, pięknie. Czy dekoracje wydmuszek robiłaś metodą decupage?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies