Dzięki wielkie
Ale się dla mnie napisałaś
Ten graminex już wcześniej sobie gdzieś zapisałam - Danusia poleca jeśli dobrze pamiętam aby trawa miała w składzie 30% wiechliny łąkowej.
A czy słyszałaś o trawie kiepenkerl?
no niestety, w kępie były jakby ogniska zagniwania liści, więc to usunęłam, resztę mocno przycięłam i sama jestem ciekawa czy one się wyrobią.
Dałam je na froncie w mocno wyeksponowanym miejscu i niestety wiosną przeżyłam rozczarowanie, bo zamiast zdobić to straszą.
nie wiem czy na tym zdjęciu będzie dobrze widać, moje evergoldy niedługo po posadzeniu we wrześniu.
Niestety po zimie wyglądały okropnie, dużo czarnych plam na liściach, poobsychane końcówki, trochę wygniłych ździbeł, niedawno je opitoliłam równo i mam nadzieję, że jakoś się wyrobią, bo są piękne.
Jak będę w domu to postaram się zrobić fotkę i Ci ją wrzucę.
ja też Ci tą trawkę proponuję, a kupowała ją ostatnio Madżenka, pisała mi, że w Kwiatonie w Radwanicach - piękne okazy po 10 zł.
Ja też szukam u siebie na Śląsku i nie mogę trafić.
Może byś mi wysłała jak w Kwiatonie jeszcze będą hihi
Kurcze nie znam dokładnie tematu tej Twojej rabaty, bo wcześniejsze strony czytałam pobieżnie, ale powiem Ci, że ja też zrezygnowałam z runianki pod rodkami i właśnie w jej miejsce chcę dać te elaty.
Iza, najlepiej to samemu sobie zrobić, mój potencjalny wykonawca za zaciągnięcie klejem i otynkowanie zaśpiewał 120 zł od szt. ;-/
Z tym, że wszystkie wcześniejsze prace, polegające na połączeniu poszczególnych płyt w całość mieliśmy robić sobie sami.
Myślimy jeszcze nad innym wykończeniem.
Koszty materiału to już w ogóle pominę.
Ja teraz zastanawiam się ile czasu upłynie zanim one będą gotowe, bo chcąc trochę zaoszczędzić, mąż musi z tym trochę podziałać sam, a on wiecznie nie ma czasu.
Do niedawna mówiłam o połowie maja... jak widać życie brutalnie weryfikuje plany.
Czekam na nie, ale wielkiego pośpiechu nie ma - w tym tygodniu na sprawy ogrodowe jest mało czasu, wiem, że i tak się tym nie zajmę, w przyszłym mam nadzieję, że już tak
W kontekście dyskusji o zanieczyszczonych chwastami mieszankach, mogę powiedzieć, że nasza jest ok.
A problemy jakie mamy z nią wynikają raczej z naszych błędów i faktu, że sialiśmy późną jesienią i nie powschodziła równo, mimo wszystko uważam, że dobrze zrobiliśmy siejąc tą trawę wtedy, bo u nas zawsze po deszczach działka była długo mokra, a trawa tą sytuację zmieniła.
Moja mama siała Graminex Hollywood Sun na początku maja i trawa wzeszła ekspressowo i bardzo równo, ale to mieszanka na nasłonecznione powierzchnie, natomiast Danusia poleca Graminex bodajże gazonową.
Dziewczyny ostatnio sieją Atol, popytaj np. Jolę Lojalną
Kwiaty należy ścinać aby rośliny nie zawiązywały nasion tylko cebulka ma nabrać krzepy na następny sezon.
Liście w zasadzie powinny same zżółknąć…
Ale … jeżeli Ci przeszkadzają, możesz bez obaw wyciąć …
Ponoć zakwitna….