Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 11:30, 27 maj 2015

ren133 napisał(a)

Przepraszam Cię Edytko że jeszcze nie przesłałam Ci zdjęć - wczoraj miałam ciężki dzień - dziś wieczorkiem obiecuję wkleić
Pozdrawiam

PS Jaką poleciłabyś trawę?

Czekam na nie, ale wielkiego pośpiechu nie ma - w tym tygodniu na sprawy ogrodowe jest mało czasu, wiem, że i tak się tym nie zajmę, w przyszłym mam nadzieję, że już tak

A co do trawy, my posialiśmy taką:

http://www.centrumtrawy24.pl/pl/p/Gazon-Agronas/13

W kontekście dyskusji o zanieczyszczonych chwastami mieszankach, mogę powiedzieć, że nasza jest ok.
A problemy jakie mamy z nią wynikają raczej z naszych błędów i faktu, że sialiśmy późną jesienią i nie powschodziła równo, mimo wszystko uważam, że dobrze zrobiliśmy siejąc tą trawę wtedy, bo u nas zawsze po deszczach działka była długo mokra, a trawa tą sytuację zmieniła.

Moja mama siała Graminex Hollywood Sun na początku maja i trawa wzeszła ekspressowo i bardzo równo, ale to mieszanka na nasłonecznione powierzchnie, natomiast Danusia poleca Graminex bodajże gazonową.
Dziewczyny ostatnio sieją Atol, popytaj np. Jolę Lojalną
KasiaW76 11:40, 27 maj 2015

Ja mieszałam dawa typy trawy. Musze poszukać jakie dokladnie ale jedna to iława. Jakie beda to bardziej sie wypowiem na koniec lata
lindsay80 11:41, 27 maj 2015

IzaK napisał(a)
ciekawa jestem tych donic... sama się zastanawiam nad takim na taras, tylko kto mi to zrobi?

Iza, najlepiej to samemu sobie zrobić, mój potencjalny wykonawca za zaciągnięcie klejem i otynkowanie zaśpiewał 120 zł od szt. ;-/
Z tym, że wszystkie wcześniejsze prace, polegające na połączeniu poszczególnych płyt w całość mieliśmy robić sobie sami.
Myślimy jeszcze nad innym wykończeniem.
Koszty materiału to już w ogóle pominę.

Ja teraz zastanawiam się ile czasu upłynie zanim one będą gotowe, bo chcąc trochę zaoszczędzić, mąż musi z tym trochę podziałać sam, a on wiecznie nie ma czasu.
Do niedawna mówiłam o połowie maja... jak widać życie brutalnie weryfikuje plany.
ren133 14:04, 27 maj 2015

lindsay80 napisał(a)

Czekam na nie, ale wielkiego pośpiechu nie ma - w tym tygodniu na sprawy ogrodowe jest mało czasu, wiem, że i tak się tym nie zajmę, w przyszłym mam nadzieję, że już tak

A co do trawy, my posialiśmy taką:

http://www.centrumtrawy24.pl/pl/p/Gazon-Agronas/13

W kontekście dyskusji o zanieczyszczonych chwastami mieszankach, mogę powiedzieć, że nasza jest ok.
A problemy jakie mamy z nią wynikają raczej z naszych błędów i faktu, że sialiśmy późną jesienią i nie powschodziła równo, mimo wszystko uważam, że dobrze zrobiliśmy siejąc tą trawę wtedy, bo u nas zawsze po deszczach działka była długo mokra, a trawa tą sytuację zmieniła.

Moja mama siała Graminex Hollywood Sun na początku maja i trawa wzeszła ekspressowo i bardzo równo, ale to mieszanka na nasłonecznione powierzchnie, natomiast Danusia poleca Graminex bodajże gazonową.

Dziewczyny ostatnio sieją Atol, popytaj np. Jolę Lojalną

Dzięki wielkie
Ale się dla mnie napisałaś
Ten graminex już wcześniej sobie gdzieś zapisałam - Danusia poleca jeśli dobrze pamiętam aby trawa miała w składzie 30% wiechliny łąkowej.
A czy słyszałaś o trawie kiepenkerl?
lindsay80 14:07, 27 maj 2015

nie słyszałam Reniu.
KasiaW76 15:46, 27 maj 2015

Moje dwie trawy różnych firm mieszałam w równych proporcjach, a byly o takim składzie:
Iława TRAWA TRAWNIKOWA

Życica trwała 55%,
Życica trwała 15%,
Wiechlina łąkowa 5%,
Kostrzewa czerwona 10 %,
Kostrzewa czerwona 5%,
Kostrzewa trzcinowa 10 %

druga z przypadku

Możecie coś powiedzieć co tym wyborze więcej?
lindsay80 15:52, 27 maj 2015

może zajrzy tu ktoś, kto będzie mógł się wypowiedzieć, ja się niestety nie znam na tyle, żeby coś tu analizować.
A skąd pomysł żeby łączyć dwie mieszanki i czemu miało to służyć?
ewelaa74 16:01, 27 maj 2015

cichutko podglądam postępy ....
pozdrawiam
Asiuniaa 17:00, 27 maj 2015

Edyta poczytałam widzę, że działasz bardzo konsekwentnie. Wiśnie świetne z obwódką bukszpanu. O zagajniku brzozowym już chyba pisałam, że magiczny nie mogę się doczekać jak posadzisz te wszystkie cuda co czekają na podjeździe. Ciekawa jestem rozchodnika star dust on jest różowy ? Ja mam rasperry truffle też czekam na niego zakopchałam się w rozchodniku u Any w ogrodzie.
lindsay80 18:12, 27 maj 2015

ewelaa74 napisał(a)
cichutko podglądam postępy ....
pozdrawiam

Miło mi, fajnie, że się ujawniłaś i zapraszam częściej