Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czasem słońce czasem deszcz

Czasem słońce czasem deszcz

lindsay80 11:58, 27 maj 2015

Toszka napisał(a)
Ma być elegancko czy zadarniająco?

Lime Ricky lub Lime Marmelade da radę. Tak mam. Pierwszy rok było ciężko, ukorzeniała się, teraz jest ok i wali cytryną po oczach

Żółte carexy

A u mnie Lime-Rickey na południowo-wschodniej wystawie wiecznie ma poprzypalane słońcem liście.
lindsay80 12:02, 27 maj 2015

Kuba napisał(a)
właśnie robiłam przegląd carexów i myślę że carex elata aurea będzie pasować
Toszka powtarzam jak mantrę że Twoje rady są bezcenne, pewnie już bym runiankę kupowała i nie byłoby efektu o który mi chodzi. Twoje rozwiązanie wydaje się takie proste a takie trafione

Jeśli ktoś z grupy wrocławskiej widział carex aurea proszony o kontakt

ja też Ci tą trawkę proponuję, a kupowała ją ostatnio Madżenka, pisała mi, że w Kwiatonie w Radwanicach - piękne okazy po 10 zł.
Ja też szukam u siebie na Śląsku i nie mogę trafić.
Może byś mi wysłała jak w Kwiatonie jeszcze będą hihi

Kurcze nie znam dokładnie tematu tej Twojej rabaty, bo wcześniejsze strony czytałam pobieżnie, ale powiem Ci, że ja też zrezygnowałam z runianki pod rodkami i właśnie w jej miejsce chcę dać te elaty.

To zobaczysz te Elaty u Marzenki:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5254-madzenie-ogrodnika-cz-aktualna?page=427
Kuba 12:13, 27 maj 2015

Małgoś- gdzie widziałaś? wrzośców już mam dużo na sąsiedniej rabacie więc nie chcę powtarzać, a evergold też jest taka żółta? muszę sprawdzić...

Kasia- dziękuję

Linsay- do Radwanic mam kawał drogi ale chyba mają jeszcze jedną siedzibę gdzieś bliżej to sprawdzę, jak znajdę- dam znać
leon60 12:17, 27 maj 2015

Gratki Ewa !
Evergold jest kremowa
Kuba 12:19, 27 maj 2015

leon60 napisał(a)
Gratki Ewa !
Evergold jest kremowa

dzięki Ola
więc to nie ta
lindsay80 12:51, 27 maj 2015

nie wiem czy na tym zdjęciu będzie dobrze widać, moje evergoldy niedługo po posadzeniu we wrześniu.

Niestety po zimie wyglądały okropnie, dużo czarnych plam na liściach, poobsychane końcówki, trochę wygniłych ździbeł, niedawno je opitoliłam równo i mam nadzieję, że jakoś się wyrobią, bo są piękne.
Jak będę w domu to postaram się zrobić fotkę i Ci ją wrzucę.
ewa004 13:05, 27 maj 2015

Właśnie przed chwilą swoim evergoldą tak listki z ziemi wyciągałam
Już się bałam że może jakaś kreweta tam siedzi ,ale mówisz że Twoim tez tak wychodzą same listki z ziemi ?
lindsay80 13:16, 27 maj 2015

no niestety, w kępie były jakby ogniska zagniwania liści, więc to usunęłam, resztę mocno przycięłam i sama jestem ciekawa czy one się wyrobią.
Dałam je na froncie w mocno wyeksponowanym miejscu i niestety wiosną przeżyłam rozczarowanie, bo zamiast zdobić to straszą.
Kuba 13:27, 27 maj 2015

Linsay ładna ta rabata, szkoda że evergold zawiódł, brakuje mi jednak w nim tego koloru, boję się że pod różanecznikiem będzie po prostu blady i tyle
Toszka 13:46, 27 maj 2015

Lindsay - wygniwają, bo za głęboko posadziłaś i nie rozluźniłaś ziemi. Upierdliwie o tym piszę, że carexy wolą bardziej sucho, luźno i przewiewnie w korzeniach. Podsychanie końcówek po zimie jest jak najbardziej normalne. Trzeba poczyścić.
Ewa - Everillo sadź. Mam, cytryni po oczach, że ho ho i ho