Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Żywopłot mieszany 20:41, 21 paź 2016

Do góry
Dzika róża się rozłazi, jest mocno inwazyjna przez swoje odrosty, jak z nią nic nie będziesz robić to wejdzie w sad.

Tarnina jest bardzo ciernista, sama możesz się zranić robiąc cokolwiek przy niej.

Ałycza podobnie i w dodatku potrafi wyrosnąć wysoko.

Klon polny, świdośliwa (ptaki się ucieszą), dereń biały, irga błyszcząca, tawuła wczesna. Przyjemne i ładne i nieekspansywne.
W Gąszczu u Tess 20:34, 21 paź 2016

Do góry
MariBere napisał(a)

Chodzi mi po głowie od jakiegoś czasu, żeby założyć jakiś taki wątek wymiany roślin w okolicach Warszawy z odbiorem osobistym. Każdy mógłby napisać co ma w zbędne, w nadmiarze albo czego może wysupłać sadzonki dla innych.

Jest taki wątek już od bardzo dawna, a przynajmniej dział i miejsce, gdzie można to ogłaszać a na pw wysyłać adres i umawiać się z zainteresowanymi osobami.

Oddam
Przyjmę
Wymienie

Patrz w dół Bazarek

przed konkursami.https://www.ogrodowisko.pl/forum
Sadzonki bierzemy na spotkania Ogrodowiska, nie wiem czy byłaś na chociaż jednym?
Cyprysik groszkowy "Filifera Aurea Nana" 18:17, 21 paź 2016

Do góry
Tak, trzeba je czyścić.
Testowe dodawanie zdjęć 18:16, 21 paź 2016

Do góry
Kliknij na miniaturkę, z prawej strony, wtedy zdjęcie wskoczy w post.
Ogród Pieta Oudolfa w Hummelo 14:36, 21 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
My byliśmy w październiku, było smętnie i ponuro, czerwiec zdecydowanie lepszy. Zauważam metalowe ławki, nie było ich.

Czy są te łuki cisowe czy ich nie ma?

Łuków cisowch nie ma. O ile pamiętam, to byli zmuszeni wykarczować wszystko z powodu choroby albo szkodnika, który tam się rozprzestrzenił.
Obecnie jest to ogród w którym nie rosną rośliny iglaste.

Przypuszczam, że łuki były w tzw. przedogródku.
Obecny widok.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:36, 21 paź 2016

Do góry
Mnie chodziło o zdjęcie rysunków propozycji z góry a nie rabaty
Arboretum SGGW w Rogowie 09:19, 21 paź 2016

Do góry
Zauważyłam, że najlepiej teraz wyglądają trzmieliny.
Choroby i szkodniki choin kanadyjskich, choina kanadyjska - Tsuga canadensis 08:43, 21 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Może obetnij mu przewodniki, wtedy gałęzie boczne będą się rozbudowywały.

Danusiu, Elu, dziękuję za poradę. Ja już przycinałam w tym i ubiegłym roku, jak radzicie, ale chyba za delikatnie. Na wiosnę przytnę z góry i boków bardziej zdecydowanie i porządnie dokarmię. Może pomoże
Ale gdzieś mi się otarło o uszy, że osutka (która zaatakowała mi sosnę) może też dotknąć inne iglaki. Czy jest to możliwe?
Siatka przeciw kretom 07:51, 21 paź 2016

Do góry
Na rabacie może tak, ale gdy w siatkę pod trawnikiem wrosną korzenie trawnika, tworzy się skuteczna zapora. W skalniaku takiej zapory nie ma.

Siatkę w trawniku należy kłaść na "zakład" bo w miejscu łączenia może powstać przerwa i kret może ją wykorzystać.

Nadmieniam, że w ogrodach gdzie mamy siatkę, krety na trawniku nie kopią kopców, jedynie na rabatach, gdzie siatki nie ma. Mówię to z własnego doświadczenia.

Mogą wykopać na pograniczu rabaty i trawnika, gdzie opór jest mniejszy.
Ogród Nety- moje marzenie 22:34, 20 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wielopniowe fajnie by wyglądało. Te pozostałę "habazie" w jego pobliżu trzeba by wypierniczyć

Taki mam zamiar. Wszystko z tej rabaty wypada. W planie jest to coś wielopniowe, żwir i kule bukszpanowe/cisowe w różnych rozmiarach, ale z tymi kolorkami w Pani wersji też ciekawie.

Szukamy teraz tego czegoś wielopniowego.
Ogród Pieta Oudolfa w Hummelo 22:14, 20 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
My byliśmy w październiku, było smętnie i ponuro, czerwiec zdecydowanie lepszy. Zauważam metalowe ławki, nie było ich.

Czy są te łuki cisowe czy ich nie ma?

Danusiu nie ma w całym ogrodzie i to jest ta zasadnicza zmiana.
Szukałam tych drzew na moich fotkach żeby znaleźć to samo miejsce ale nie wypatrzyłam gdzie to.

Ławka jest jedna metalowa. Jak byliśmy też było smętnie i ponuro większość zdjęć robiłam spod parasola no ale o był czerwiec. Ja myślę że lepiej by było jechać tam
w połowie lipca.

pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:09, 20 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Marto, dziękuję. Ty zawsze brzmisz w swoich wypowiedziach tak mądrze i pięknie.

Hamlet by odpowiedział: "Słowa, słowa, słowa..."

Danuś, ja wiem, jak bardzo się cieszysz swoim ogrodem. I wiem, że wciąż się nim zachwycasz. I to jest piękne! Myślę, że to stan, do którego wszyscy powinniśmy dążyć, tworząc własne zielone przestrzenie. Byśmy widzieli nie tylko to, co jest do zrobienia, co nie jest idealne, co mogłoby być lepiej zaplanowane...
Widzę Cię na ławeczce obok Witkowej rzeźby i wiem, że masz uśmiech od ucha do ucha. I obiecuję sobie, że też będę tak siedzieć u siebie! A właściwie... już często siedzę

Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 19:02, 20 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mój dzisiejszy grujecznik

Niesamowite, że do dziś taki się uchował Cudny jest
Kondziowy ogrod cz II 18:34, 20 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Powiem tak:

nawet najwięksi światowi mistrzowie rabat angielskich ciągle...ciągle na nich coś przerabiają. Taka rabata nigdy nie będzie idealna i nigdy nie będzie skończona. Ale to dla mnie zaleta, bo cóż by człowiek robił?

Byłam ostatnio w Great Dixter, no i co? Już są plany jak się zmieni ogród na przyszły rok.

My widzieliśmy na żywo robione zmiany bylinówek w Great Dixter i instrukcje Fergusa Garretta dla ogrodników. My też w bylinówkach najbardziej kochamy tę zmianność i nieskończoność, zawsze coś będzie wyglądać inaczej i zawsze coś chcemy przesadzić, podzielić, dosadzić
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 18:03, 20 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Mam, gartenea.pl, dziś zamówiłam

Dziękuję Danusiu To już mam jakiś wybór, czas złożyć zamówienie.
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 18:02, 20 paź 2016

Do góry
Kamajla napisał(a)
Czy możecie polecić sklep internetowy z cebulami (na priv)? 2 lata temu kupowałam w Benexie, ale czytałam, że się zepsuli.
Tak,wiem, że wczoraj był ogólnopolski dzień sadzenia cebul, ale się wyłamałam. Mam trochę z insektów, ale potrzebuję dokupić.

Nawet legalnie mogę, w zeszłym roku u mnie się sprawdzili.
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 18:01, 20 paź 2016

Do góry
Kamajla napisał(a)

Na razie cisza w tym temacie... Chyba poszukam na all jakiegoś dobrze ocenianego sprzedawcy.

Mam, gartenea.pl, dziś zamówiłam
Ogród Nety- moje marzenie 17:59, 20 paź 2016

Do góry
Wielopniowe fajnie by wyglądało. Te pozostałę "habazie" w jego pobliżu trzeba by wypierniczyć

Kondziowy ogrod cz II 17:53, 20 paź 2016

Do góry
Powiem tak:

nawet najwięksi światowi mistrzowie rabat angielskich ciągle...ciągle na nich coś przerabiają. Taka rabata nigdy nie będzie idealna i nigdy nie będzie skończona. Ale to dla mnie zaleta, bo cóż by człowiek robił?

Byłam ostatnio w Great Dixter, no i co? Już są plany jak się zmieni ogród na przyszły rok.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:49, 20 paź 2016

Do góry
Do Ciebie, bo ze skosu to ja nie widzę tej rabaty, zrób z góry. Pomogę tylko daj rzut z góry.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies