Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Dębowe zakątki 11:40, 23 cze 2023

Do góry
Aniu jeszcze raz odnośnie hosty "blue Mammoth" tak ta hosta się nie nazywa.

Ona się nazywa "Abiqua Drinking Gourd". Ponieważ szperam i szukam różnych host wypisuje jakie moglam jeszcze zakupić i sprawdziłam w kilku miejscach.
Ta "blue... Nie ma tak kielichowatych liści.
Dębowe zakątki 11:19, 23 cze 2023

Do góry
anabuko1 napisał(a)

A dziękuję bardzo Miło mi , że moje ogrodowe, roślinne zdjęcia się podobają
Ogród czerwcowy jest różany i nie tylko ...
Hosta Blue Angel

Sum and Substance

Funkia Blue Mammoth

Hosta Risky Business

Aniu i ja się zaraziłam hostami. Wczoraj kupiłam "Tom szmidt" i "stein glass". Szmita uwielbiam już mam jedna taka duża mogłabym ja podzielić (4 szt mam) ale nie chcę stracić jej obecnego wyglądu.

Blue Mammoth też mam, ale właśnie pękają te zaokrąglenia.

Aniu a dlaczego u ciebie niektóre hosty mają końcówki liści brazowe np na 4 focie. Zaduch o mają?

U mnie też lilie zaczynają.
Teraz deszczyk pada więc się cieszę.
Ogród prawie wymarzony … 11:19, 23 cze 2023

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Justyna całkiem inaczej sobie ciebie wyobrażałam.
U mnie jesteś blondynka lekko kręcona.
Masz piękne włosy widać, że gęste i mocne. Pielęgnuj aby jak najdłużej były tak piękne.

Róże zaczynają to okres zapachów i kolorów. Następny będzie hortensjowy już nie długo.

Haha blondynka byłam ale ostatnio mam takie przebłyski aby blond zrobić tylko włosów szkoda...
Specjalnie to ja ich nie pielegnuję-odzywka co jakiś czas i najzwyklejszy szmpon-pokrzywowy albo z czarnej rzepy.

odnośnie róż- ta mocno różowa pięknie pachnie no i MW ale właśnie przekwitła i czekam na nowe pąki .
Wszystkiego po trochu 11:04, 23 cze 2023

Do góry
Mirka dech zapiera na tym kończę.
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 10:35, 23 cze 2023

Do góry
Róża była najpierw różowa. Później zaczęły risnac inne kolory.
Różowy we wszystkich odcieniach bardzo lubię. Zresztą mdłe kolory mnie nie kręcą.

Zaciekawiło mnie to, co napisałaś i trochę poczytałam. Okazuje się, że róże prawdopodobnie istniały na Ziemi jeszcze zanim pojawił się człowiek! Niesamowite!
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 20:22, 22 cze 2023

Do góry
Róża była najpierw różowa. Później zaczęły risnac inne kolory.
Różowy we wszystkich odcieniach bardzo lubię. Zresztą mdłe kolory mnie nie kręcą.
Ogród prawie wymarzony … 20:16, 22 cze 2023

Do góry
Justyna całkiem inaczej sobie ciebie wyobrażałam.
U mnie jesteś blondynka lekko kręcona.
Masz piękne włosy widać, że gęste i mocne. Pielęgnuj aby jak najdłużej były tak piękne.

Róże zaczynają to okres zapachów i kolorów. Następny będzie hortensjowy już nie długo.
Ptasi gaj 17:09, 22 cze 2023

Do góry
April napisał(a)

Bardzo efektowny ten klomb z szałwiami. Szkoda że się pokładają ale poza tym wyglądają świetnie. Tniesz? Powtarzają kwitnienie?

Jolu też go lubię. Jednak wysokość i obszerność tej szałwii przeszła moje oczekiwania.
Kwitnie bez przerwy do samych mrozów. Przytne i dalej kwitnie.
Zresztą ma piękny kolor nazywa się "Night Field".
W przyszłym roku zrobię eksperyment przytnę ją wcześniej tak robię z wysokimi kocimiętkami. Przycinam w połowie maja i teraz jest niższa i kwitnie. Szałwia też powinna wypuścic Boczne pędy i wtedy będzie niższa i nie będzie sie wywracać.

Dzisiaj kupiłam hostel Tom Szmit i szałwię Caraganne w Daglezji przy Pulawskiej
Ptasi gaj 09:05, 22 cze 2023

Do góry

Bardzo efektowny ten klomb z szałwiami. Szkoda że się pokładają ale poza tym wyglądają świetnie. Tniesz? Powtarzają kwitnienie?
Ptasi gaj 00:07, 22 cze 2023

Do góry
Gosiu na rondzie jest bardzo wszystkim napchane. Tego nie widać, ale palczatki muszę wysadzić bo kolonia wyrosła i zakrywa palczatki swoimi liśćmi.

Rośnie tam biały Marcinek (aster).
Kolor szałwii bardzo ładny, kępy bardzo gęste wiosna muszę kępy podzielić. Gdzieś miałam zapisane jak się nazywa.

Gaura mam jej sporo czekam na rozkwit.

Byłam dzisiaj trochę pokropiło, musiałam podlać papryki które bardzo ładnie kwitną i rosną. Jestem bardzo ciekawa co mi z tej uprawy wyjdzie.
Kilka dni mnie nie było na wsi i róże się rozszalały.

Dziękuję Gosiu
Malinowy zakątek 21:16, 21 cze 2023

Do góry
Cukinia złapała mączniaka.
Czego ona ma tak gęsto koło siebie. Powinna mieć odstęp aby byla dobrze wentylowana.

Jak to dolne liście pomidorów to możesz poobrywaj.
Zobacz czym to opryskać eko. Najlepszy byłby wrotycz.
Dobre też jest mleko + soda + woda. Musisz poszukać w necie czym pryskać jest dużo porad.

Sadzialm pierwszy raz i nie sądziłam że obia nasionka wykiełkują. Moge je przesadzić jeszcze?
Czubajkowy Ogród 17:36, 21 cze 2023

Do góry
Witam Dorota

U siebie odpisałam odnośnie pierwiosnków.

Bardzo mi się podoba twój domek na działce jak z filmu.
Masz rzeczywiście co karczować. Człowiek najpierw sądzi gdzie popadnie a później wszystko zarasta. Też jestem na etapie karczunku wiosna, ale drzew.

Co to za roślina na którą narzekasz ta bordowa.

Padało tyle co kot napłakał na Ursynowie. Podlewać trzeba.

Dziękuję! Sadziłam dużo, by się przekonać co będzie chciało rosnąć na mojej trudnej glebie. Teraz zostają te okazy, które przetrwały różne koleje losu i które mi się podobają. Inna sprawa, że lubię gdy jest gęsto, ale rośliny do dobrego rozwoju potrzebują światła, a ja harmonii dla oka ☺

Tojeść orzęsiona - ma śliczne drobne żółte kwiatki dyndające na delikatnych ogonkach wśród tej masy bordowych liści. Jest jednak najbardziej ekspansywną wśród tojeści, które miałam i jednocześnie najmocniej się korzeni. Posadzę kawałek w donicy, ale już nie w gruncie ☺
Anna i Ogród 2 16:08, 21 cze 2023

Do góry

Aniu jakie ładne. Bardzo i to bardzo lubię rojnik mam ich dosyć sporo na skalniaku, ale najładniej rosną właśnie w takich doniczkach.

Mi się marzy takie koryto jak ma Nawigatorka
Anna i Ogród 2 15:29, 21 cze 2023

Do góry
Makao napisał(a)
Moja mini kolekcja rojników. Pokochałam na maxa. Na pewno będzie ich więcej.

Mali kosmici.

Aniu jakie ładne. Bardzo i to bardzo lubię rojnik mam ich dosyć sporo na skalniaku, ale najładniej rosną właśnie w takich doniczkach.
Malinowy zakątek 15:20, 21 cze 2023

Do góry
NowaKiKi napisał(a)
Kupiłam sadzonki barwinka większego, jak go podzielić? Noe chce popsuć rosliny

Ty się zastanów z tym barwinkiem. Jest bardzo ekspansywny. Posadz Go tam gdzie będzie sobie mógł swobodnie rosnąć. Nie daj Bóg na rabatach zdominuje ci wszystkie rośliny i nie pozbędziesz się go tak łatwo.

Barwinek wystarczy że ma jeden korzonek i się przyjmuje.
Malinowy zakątek 15:17, 21 cze 2023

Do góry
Cukinia złapała mączniaka.
Czego ona ma tak gęsto koło siebie. Powinna mieć odstęp aby byla dobrze wentylowana.

Jak to dolne liście pomidorów to możesz poobrywaj.
Zobacz czym to opryskać eko. Najlepszy byłby wrotycz.
Dobre też jest mleko + soda + woda. Musisz poszukać w necie czym pryskać jest dużo porad.
Czubajkowy Ogród 15:12, 21 cze 2023

Do góry
Witam Dorota

U siebie odpisałam odnośnie pierwiosnków.

Bardzo mi się podoba twój domek na działce jak z filmu.
Masz rzeczywiście co karczować. Człowiek najpierw sądzi gdzie popadnie a później wszystko zarasta. Też jestem na etapie karczunku wiosna, ale drzew.

Co to za roślina na którą narzekasz ta bordowa.

Padało tyle co kot napłakał na Ursynowie. Podlewać trzeba.
Ptasi gaj 14:57, 21 cze 2023

Do góry
Doranma napisał(a)

Elu, kiedy wysiewałaś swoje pierwiosnki? Przykrywałaś nasionka ziemią? Moje nasiona stratyfikują się w lodówce od jakiegoś czasu i właśnie się zastanawiam czy to dobry moment na wysiew. Długo wschodzą?

Nasiona pierwiosnków siała gdzieś o tej porze w długich donicach nie do gleby bezpośrednio. Bałam się, że ślimaki mi zera siewki.

Pierwiosnków się nie przykrywa ziemią. Siejesz na równą powierzchnię i przykleoujesz deseczka lub dłonią.
Kiedyś wyczytałam, że wszystkie nasiona bardzo drobne nie przykrywa się tylko przyklepuje.

Ja posieje jak tylko te upały przejdą. U mnie jest tak, że trzeba przyjeżdżać podlewać. Muszę tam być aby posiać i podlewac aby ziemią była wilgotna.

Zasiej bo są naprawdę bardzo ładne teraz kwitną. Zobacz jakie mają piętra ten żółty z drugiej już ma 5 pięter.
Ptasi gaj 13:51, 21 cze 2023

Do góry

Kwitną pierwiosnki są piękne. Myślałam, że nic z nich nie będzie. Zniknęły, pod koniec kwietnia wychodzą, kwiaty piętrowe nawet 4 piętra. Nie wszystkie jeszcze kwitną.
To moje z nasion. Już mam nasiona i będę siała różne.

Elu, kiedy wysiewałaś swoje pierwiosnki? Przykrywałaś nasionka ziemią? Moje nasiona stratyfikują się w lodówce od jakiegoś czasu i właśnie się zastanawiam czy to dobry moment na wysiew. Długo wschodzą?
Bylinowa łąka 13:04, 21 cze 2023

Do góry
Gosialuk napisał(a)
W tym roku chciałabym obsadzić to wykoszone miejsce po lewej stronie.

I w drugą stronę

Koniec

Koniec nie koniec. Jakie piękne to miejsce na tych fotkach. Słowo daję, jakbym miała za ściągawke w 2010 r. Twój ogrodek Też bym poszła w takie nasadzenia.
Jestem Gosiu oczarowana.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies