Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

anabuko1 12:15, 24 paź 2023

ElzbietaFranka napisał(a)
CD

W Pobliskim parku gdzie mieszkam

Elu podziwiam twoja ogrodową jesień
Masz dużo drzew pięknie się przebarwiających
Taką kolorową jesień z przyjemnością się ogląda, podziwia

Te rozowosci też piękne
Ale nie wiem co to jest ??

pestka56 18:51, 24 paź 2023

anabuko1 napisał(a)

Te rozowosci też piękne
Ale nie wiem co to jest ??

To różowe tak naprawdę nie jest różowe, tylko w gamie czerwieni i potrafi błyszczeć jak wóz strażacki. Kolor zależy w jakim świetle sfotografowane.
Trzmielina oskrzydlona (Euonymus alatus) i podobna do niej europejska (Euonymus europaeus) są efektowne przez cały rok. Zimą zdobią je „skrzydlate” gałęzie i czerwone owoce. To bezproblemowe krzewy. Nie chorują. Nic ich nie zjada. Dobrze rosną zarówno w pełnym słońcu, jak i w zacienieniu. Świetnie znoszą cięcie, więc można je formować.
W moim ogrodzie rośnie 7 krzewów w różnych miejscach. Wybarwiają się kolejno zależnie od ilości słońca i wilgoci w gruncie. Jedne już gubią liście, inne świecą czerwienią. Jest też jedna, która dopiero zciemniała.
Trzmielina europejska ma ciemniejsze liście, które jesienia przebarwiają się na amarantowo. Jej ozdobą są zimą czerwone owoce wyglądające jak torebki.

https://e-katalogroslin.pl/plants/2454,trzmielina-oskrzydlona_euonymus-alatus?fbclid=IwAR3X9QxyotvNoj5WTHxQqixAdjmKKr5he9BpMaNQy6Zq5GoXJ0TzPCAPNSQ
https://e-katalogroslin.pl/plants/2460,trzmielina-pospolita_euonymus-europaeus?fbclid=IwAR08oZGRz_YuaT9g18B5ZfE2DbSQ7Hngu0VFw27rAlQtrxyEe9RwDO8DO3w
daszum 22:09, 24 paź 2023

Piękna, kolorowa jesień.
U mnie jedynie 2 tulipanowce świecą na żółto.

Na zdjęciu widać fajne, nowoczesne wnętrze domu.
To mój styl, bardzo mi się podoba
Monika83 08:07, 25 paź 2023

Tak to prawda. Mam wybudowany dom ok 200m2 powierzchni użytkowej + garaż. W lecie każdego tygodnia jadę w czwartek po południu do niedzieli włącznie. W tym czasie staram się wszystko obrobić na rabatach razem z podlewaniem.
EM w doskoku kosi trawniki i jakieś techniczne robótki, czyści oczko, podlewa.
Odpoczywam jak piele, przycinam.

Ostatnio eM malował cały dół i tak wyszło kolor jak na kominku szwedzki turkus bardzo ładny kolor.

Elu przecież Ty w tym domu mogłabyś mieszkać zamiast dojedżać tam raz w tygodniu na kilka dni i bardzo ładnie i nowocześnie urządzone wnętrze domu Ja to z bloku to w 5min bym się spakowała i wróciła na działke, nawet nie mogłabym mieszkać w bloku bez ogrodu.
sylwia_slomc... 10:12, 26 paź 2023

Podejrzewam, że masz swoje poważne powody, że nie mieszkasz tam stale.... też gdyby się dało już mieszkałabym w ogrodzie
Ładny kolor na kominku.
U mnie trzmieliny oskrzydlone rok rocznie w ciągu sezonu tracą całkowicie jedną dwie gałęzie. Nie wiem czym to jest spowodowane, już raczej nie podmarzaniem... zasychają im te gałązki podobnie jak u wiąza comper downi, w przekroju po odcięciu nic nie widać. Nie wiem jaka przyczyna. Myślałam jeszcze, że może susza, ale w tym sezonie wody miały aż w nadmiarze, a zachowanie takie samo jak w ubiegłych.
Ona sie wspaniale przebarwia, szkoda, że krótko trzyma te listki.
Kontonaogrod 14:38, 26 paź 2023

Piękne kolory. Zachwycam się ponownie
mirkaka 10:16, 27 paź 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)
Podejrzewam, że masz swoje poważne powody, że nie mieszkasz tam stale.... też gdyby się dało już mieszkałabym w ogrodzie
Ładny kolor na kominku.
U mnie trzmieliny oskrzydlone rok rocznie w ciągu sezonu tracą całkowicie jedną dwie gałęzie. Nie wiem czym to jest spowodowane, już raczej nie podmarzaniem... zasychają im te gałązki podobnie jak u wiąza comper downi, w przekroju po odcięciu nic nie widać. Nie wiem jaka przyczyna. Myślałam jeszcze, że może susza, ale w tym sezonie wody miały aż w nadmiarze, a zachowanie takie samo jak w ubiegłych.
Ona sie wspaniale przebarwia, szkoda, że krótko trzyma te listki.

Moja tak samo reagowała, wg mnie to verticilioza, rosła obok perukowca który też na to padł.
mirkaka 10:18, 27 paź 2023

Tak to prawda. Mam wybudowany dom ok 200m2 powierzchni użytkowej + garaż. W lecie każdego tygodnia jadę w czwartek po południu do niedzieli włącznie. W tym czasie staram się wszystko obrobić na rabatach razem z podlewaniem.
EM w doskoku kosi trawniki i jakieś techniczne robótki, czyści oczko, podlewa.
Odpoczywam jak piele, przycinam.

Ostatnio eM malował cały dół i tak wyszło kolor jak na kominku szwedzki turkus bardzo ładny kolor.

Elu, super salon, podziwiam
Ogród też cudownie zadbany, i teraz kolorowy jesiennie
ElzbietaFranka 20:21, 27 paź 2023

mirkaka napisał(a)

Elu, super salon, podziwiam
Ogród też cudownie zadbany, i teraz kolorowy jesiennie

Bardzo dziękuję. Kolor bardzo ładny. Wybrałam trzy kolory pomalowałam kartki białe przyłożyłam do granitu i ten kolor odpowiadał najlepiej.
Jednak na kartce nie był tak ładny jak na ścianie.

Więc próbki to pic na wodę.

Odnośnie trzmieliny.
Nigdy mi trzmielina nie chorowała. W tym roku mam pół krzaka żywy pół uschnięty. Jutro zrobię fotki i przytnę suchcielce.
Zresztą ten rok obfitował w różne anomalie miałam sporo robactwa na różach jak nigdy. Krety, nornice ryły bo o podlewalam i szukały pożywienia.

U nas sporo popadało więc jest się czym cieszyć, ale ciepelko też by się przydało aby wygrabić liście.
ElzbietaFranka 20:33, 27 paź 2023

Jutro jadę sądzić róże i krzaki które dzisiaj przyjechały.

Jeżyna bezkolcowe po 3,80 zł za szt, róże okrywowa biała pnaca po 11 zł, tawuły golden princes po 2,5 zl, pęcherznica diabolo po 4,5 zł bardzo ładne sadzonki.

Szkółka która nie ma pośredników sami sądzą mają plantacje.

Jutro pokaże fotki.