Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w Klein Kottorz 11:48, 14 paź 2019

Do góry
daszum napisał(a)
Dzisiaj, przy porannej kawie

Kawa z widokiem na ogród i las to czysta przyjemność. Przyłączam się wirtualnie.
W kamiennym kręgu od początku 11:44, 14 paź 2019

Do góry
GorAna napisał(a)

Urokliwe miksy.

Co na 2. planie tak świeci na pomarańczowo i fioletowo?
Liliowo i kolorowo:) 11:44, 14 paź 2019

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)

Cudna ta fotka, Danusiu. Pomimo kolców kocham berberysy.
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 11:38, 14 paź 2019

Do góry
KasiaLangier napisał(a)
Mój śliczny Dąb Błotny Green Pillar (Quercus Palustris Green Pillar)i pierwsze przebarwienia
Błyszczące, ładnie wycięte listki

Tak bardzo spodobał mi się ten dąb, że wpadłam na pomysł, żeby posadzić trzy sztuki obok siebie, tylko nie jestem pewna, czy wystarczy mi miejsca. Dąb Green Pillar dorasta do 5-10 m wysokości i 1-3 m szerokości. Może doradzicie mi w jakiej minimalnej odległości można posadzić te dęby ?

Gratuluję nowego nabytku, wygląda na zdrowy okaz. Też go mam, ale coś mi się ociąga z przebarwieniem, na razie tylko jeden liść nabrał czerwieni. Kupowałam na Makuszyńskiego, a Ty?
Pszczelarnia 11:28, 14 paź 2019

Do góry
Agania napisał(a)
Z pigwy zrobić można naleweczkę
Fajna zabawa z tymi donicami

Czasami zastanawiam się, kiedy człowiek będzie za stary na zabawę?

Uprasza się o sprawdzony przepis.

Pszczelarnia 11:26, 14 paź 2019

Do góry
vita napisał(a)

Według Raymond Blanc gotuje w Ogrodach KEW, tylko galaretkę- marmoladę.
Ja właśnie sobie pigwy kupiłam, u Ciebie z ogrodu? Pigwa smażona ciekawie zmienia kolor. Będzie jak znalazł do pączków.
Na szybko piszę, bo ciągle w drodze, jaką pelargonię zdobyłam! Ach! Sadzonkuję z powodzeniem. Ależ donic u Ciebie!

Z myślą o Tobie zrobiłam 2 zdjęcia z sadzonek Twoich pelargonii. Przeżyły.

A to mój czeski rarytasik, masz taką?

Pigwa cudownie obrodziła. Dynie też:

Perch Hill - z wizytą u Sarah Raven 11:15, 14 paź 2019

Do góry
The End.

Perch Hill - z wizytą u Sarah Raven 11:14, 14 paź 2019

Do góry

Perch Hill - z wizytą u Sarah Raven 11:12, 14 paź 2019

Do góry

Perch Hill - z wizytą u Sarah Raven 11:11, 14 paź 2019

Do góry
Jak się nazywa ta piękna róża?

Perch Hill - z wizytą u Sarah Raven 11:08, 14 paź 2019

Do góry

Wyjątkowe ogrody mają swoje "hot borders" (gorące rabaty) jak w Hidcote Manor, "Jewel Garden" jak u Monty Dona, Sarah ma też taki swój ognisty zakątek.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 10:55, 14 paź 2019

Do góry
Wracając do tematu Doorenbosów na wjazdowej, pomierzyłam wszystko i wyszło mi, że jak bym wsadziła je między kosodrzewiny wyjdzie odległość od brzegu podjazdu 1.5 m a odległość między drzewami co 1.3 m Wiem, że bardzo blisko i gęsto będzie ale w sumie czemu nie. Stworzą fajny szpaler drzew. Z tyłu kilka metrów dalej są dwie sosny, nie będą sobie przeszkadzać nawzajem. W zagajnik brzozowym za różanka (widać je na dalszym planie zdjęcia mam sześć Doorenbosów posadzonych co 1.6 m.

Aktualne fotki tej rabaty, zaznaczyłam kreskami brzozy.

Pszczelarnia 10:52, 14 paź 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Co zrobić z pigwy?

[/img]

Według Raymond Blanc gotuje w Ogrodach KEW, tylko galaretkę- marmoladę.
Ja właśnie sobie pigwy kupiłam, u Ciebie z ogrodu? Pigwa smażona ciekawie zmienia kolor. Będzie jak znalazł do pączków.
Na szybko piszę, bo ciągle w drodze, jaką pelargonię zdobyłam! Ach! Sadzonkuję z powodzeniem. Ależ donic u Ciebie!
Ogród do odnowy 10:47, 14 paź 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Wczoraj jeszcze tak nie było

Ussyryjski z jedniej i z drugiej strony

Ślicznotek
Pszczelarnia 10:40, 14 paź 2019

Do góry
Czy z donicami "jest robota"? Jest. Trzeba obsadzić, pielęgnować i coś z nimi zrobić na zimę. Np. agapanty znoszę do piwnicy. Rosną w plastikowych donicach, wyciągam z ceramicznych (podpatrzone u Vity) - te szoruję i wędrują do kącika ogrodnika.

Pelargonie (rosną w ceramicznych) powędrują w tym roku do spiżarni (o zgrozo, na każdym kroku kwiatki).

Hosty zostaną w donicach. Cebulowych w donicach nie zakopię a za radą jednej Holenderki (co roku sadzi 20.000 cebul, w tym wiele w donicach) ustawię w suchym zacisznym miejscu.

Przewożenie, szorowanie, ustawianie - i tak co roku.

Pszczelarnia 10:31, 14 paź 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

Czy te hosty normalnie przeżywają zimy w donicach?

Tak. Te w ocynkach zostawiam. W ceramicznych donicach przewożę w jedno miejsce za szopę.

Blaski i cienie nowego życia 10:30, 14 paź 2019

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Ale Ci pięknie róże kwitną U mnie też jeszcze tyle pąków mają, chodz mrozy były. A czemu ostatni słoneczny dzień? Ula cały tydzień ma taki być i następna niedziela też 20C Pozdrawiam serdecznie

Pisałam, tydzień źle przeczytałaś to chyba jesteś zagoniona jak ja. Dziś koszę i jestem szczęśliwa że jest taka pogoda bo już przeziębienie przerobiłam. Ptaszki dokazują więc będzie sympatycznie. Te róże to żelazne są a niestety edenki nie rozkwitły na jesień tylko długie badyle sterczą z listkami objedzonymi w poprzednim ciepłym tygodniu.

Ogród w mieście-ogrodzie 10:29, 14 paź 2019

Do góry
Ogród w mieście-ogrodzie 10:28, 14 paź 2019

Do góry
Rumianka napisał(a)
Andrzeju, dobrze czułam, że będzie co oglądać... Ja generalnie nie lubię sosen, ale w Twoim wydaniu prezentują się znakomicie...są zadbane, podkrzesane i roślinność w ich nóżkach szaleje...wszystko ukwiecone po kokardę...Ogród stworzyłeś z niezwykłym smaczkiem i jest to baaardzo klimatyczne miejsce, w którym nudzić się nie można, bo co krok zaskakują niezwykłe okazy roślin...Podoba mi się tu bardzo.

sylwia_slomczewska napisał(a)

Jest pięknie, poobserwujesz jak przyrosna w przyszłym sezonie i najwyżej wysadzisz pojedyncze szt celem rozluźnienia. Z moich obserwacji wynika, że wrzosy zachowują się jak tuje szmaragd, tam gdzie coś dotyka, zacienia brązowieją
Ale w tym momencie masz wspaniałe wrzosowisko, śmiem twierdzić najładniejsze jakie widziałam

Szkoda.....muszę poszukac jakiego koła do łamania, a nuż uda sie przekonać bys sie tym pięknem podzielił z nami nie tylko na fotkach

Dziękuję Wam za komplimenta, nie wiem czy zasłużone, ale kłócić się nie będę
Jeszcze odrobina koloru, pogoda sprzyja:
Pszczelarnia 10:27, 14 paź 2019

Do góry
galgAsia napisał(a)
Ewo, kobaltowe donice są prze-pięk-ne! A w połączeniu z hostami lub hakonką - po prostu cudo. Sprawię sobie takie, jak będę już miała ogarnięty ten kawałek ziemi. A hosty na południowej wystawie radzą sobie? - bo piszesz, że bezobsługowo... Heliotropy co roku sieję, w tym planuję zrobić sadzonki - taki mały eksperyment. W ub. roku wysiały mi się na balkonie i ku mojemu zdziwieniu - wykiełkowały, urosły i kwitły. No, ale u nas zima to w ogóle zimy nie przypomina...

Tam jest południowa wystawa ale z cieniem od śliw wiśniowych rosnących nad stołem ogrodowym.

Mają bardzo dobrą ziemię gliniastą z czarnoziemem i kompostem, ściółkę. Bardzo dobrze się trzymają.

Heliotropy i pelargonie to będzie u mnie sezon 2020. Swoją drogą ogrodnicy to odważni ludzie, myślą i planują długoterminowo.

Co zrobić z pigwy?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies