Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 21:19, 25 maj 2015

Do góry
Agatka, mamy tą trawę:

http://www.centrumtrawy24.pl/pl/p/Gazon-Agronas/13

kupowaliśmy w centrum traw w Pszczynie, a teraz mają też sklep internetowy, jakby coś.

My sialiśmy w październiku i to było trochę za późno bo nie wzeszła idealnie, ale z samej mieszanki jesteśmy zadowoleni, ma fajny kolor i nie rośnie jak szalona.
Tu ma być ogród :) 20:45, 25 maj 2015

Do góry
Gabrysiu, tyle, że te miejsca gdzie trawa jest jaśniejsza, to tam gdzie nawozu posypało się za dużo i właśnie ona tak rozjaśniała i lekko się zażółciła na czubkach, choć ten efekt już prawie niewidoczny, bo od posiania nawozu minęło już jakieś 3 tygodnie.
I właśnie pytanie, który składnik nawozu spowodował, że ta trawa miejscami zrobiła się taka jasna?
Tu ma być ogród :) 20:39, 25 maj 2015

Do góry
a wygląda to tak

Tu ma być ogród :) 20:31, 25 maj 2015

Do góry
Syla napisał(a)

Ja właśnie u siebie również zamieściłam to coś

no właśnie widziałam, prawie jednocześnie podobna dyskusja toczyła się u Ciebie i u mnie
U mnie na razie chwastnica nie jest problemem, za to trawnik mam łaciaty za sprawą nawozu Yara Mila, siewnik nie posiał równomiernie i tam gdzie posypało się za dużo trawa została przypalona.
W sumie to jesteśmy zaskoczeni tym faktem, bo na trawniku o powierzchni około 400 m2 rozsypane zostało 10 kg nawozu, wstrzeliliśmy się w okres, gdy ciągle były przelotne opady, więc wydawałoby się, że warunki idealne, a efekt mamy taki jaki mamy ;-(
Tu ma być ogród :) 20:03, 25 maj 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
A dla wszystkich odwiedzających energetyczny liliowiec.
Choć szybko przekwitają i to nie mój kolor, a w szczególności nie przepadam za nim w ogrodzie, to teraz liliowce mają swój czas i dziś w taki szary dzień super rozświetlają swoim urokiem otoczenie.

Ale jak ładnie uchwycony
Tu ma być ogród :) 19:56, 25 maj 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

U mnie vintage wine zanikły....
Lecę czytac dalej, ale juz mnie zakupy z 23.06 zachwyciły. Tyle sie u Ciebie dzieje a ja to przegapiłam

Marzenko, miło mi ponownie Cię widzieć u mnie i cieszę się, że spodobały Ci się moje ostatnie zakupy.

Spytałam Cię o Carex Elata Aurea, bo spośród traw, które radziłaś mi na stronie 11 zdecydowałam się na nią. Teraz rozglądam się gdzie by ją kupić, na razie nie natrafiłam.

No i jesteś kolejną osobą, która potwierdza, że te najfajniejsze jeżówki giną po zimie... niedobrze
Tu ma być ogród :) 18:32, 25 maj 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
właśnie dlatego się na niego zdecydowałam, bo miałam kupować tylko Star Dust, a ten ma mieć taki purpurowo-czerwony kolor kwiatów i liście też są takie zielono-bordowe i fajne te bordowe łodygi, a jak wyjdzie to zobaczymy za kilka miesięcy.

Luki widziałam, że pisałeś u Oli o jeżówkach, w kwestii ich zanikania, jakie Ty masz z nimi doświadczenia?
Ja chcę kupić odmiany green envy, green jevel i vintage wine i trochę mnie ta dyskusja zmartwiła.

U mnie vintage wine zanikły....
Lecę czytac dalej, ale juz mnie zakupy z 23.06 zachwyciły. Tyle sie u Ciebie dzieje a ja to przegapiłam
Tu ma być ogród :) 18:16, 25 maj 2015

Do góry
wiem, że wiele osób w ten sposób z nią walczy, ale przy dużej powierzchni trawnika i jak ktoś ma mało czasu, to może być już problem.
Tu ma być ogród :) 16:26, 25 maj 2015

Do góry
A dla wszystkich odwiedzających energetyczny liliowiec.
Choć szybko przekwitają i to nie mój kolor, a w szczególności nie przepadam za nim w ogrodzie, to teraz liliowce mają swój czas i dziś w taki szary dzień super rozświetlają swoim urokiem otoczenie.

Tu ma być ogród :) 16:22, 25 maj 2015

Do góry
cieszę się, że dziś u mnie tyle dobrych rad na temat kory, a teraz chwastnicy w trawniku się pojawiło, bo właśnie na poszerzaniu wiedzy w zakresie szeroko pojętego ogrodnictwa między innymi mi zależy przy okazji posiadania wątku na tym forum.

Tu ma być ogród :) 16:19, 25 maj 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Ja i Gosia w jednym zdaniu! Toż to zaszczyt.mam nadzieje ze nie masz na myśli tylko czaszek

o nie, nie chodziło mi o czaszki, choć faktycznie ostatnio widziałam błękitną spódniczkę u Ciebie i bardzo mi się spodobała, nie wiem tylko czy moja córa by założyła, bo ona z tych takich bardziej księżniczkowatych dziewczynek
Tu ma być ogród :) 15:44, 25 maj 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Zgadzam się w 100%.
A tak w ogóle to da się zauważyć, że i Ty i Gosia lubicie te same klimaty

Ja też jestem w grupie gustujących w tej drobnej korze.

Ja i Gosia w jednym zdaniu! Toż to zaszczyt.mam nadzieje ze nie masz na myśli tylko czaszek
U BusyBee w ogródku... 15:14, 25 maj 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
a jakie trawy tam masz?

nic odkrywczego z przodu przy łezce rozplenice a z tyłu za hortkami gracki
U mnie trawy to tylko wytrzymałe mogę sadzic. ..te jakoś sobie na szczescie poradzily
Ogród wyrozumiały 14:20, 25 maj 2015

Do góry
szemusia

lindsay80 - dziewczyny,bo to jest taka specjalna mieszanka : chwastnica ,koniczyna, perz. Uśmiałam się ,jednak w zdjęciach jest magia ! Trawnik mam straszny !!!!! Ale co tam nie będę Was przekonywać
Ogród Sylwii od początku cz.II 14:16, 25 maj 2015

Do góry
Syla napisał(a)

hehehehe.... pomyłka trochę zamieszania trawnikowego (bo jestem po spotkaniu) i człowiek się gubi komu odpisuje ... To miało być napisane do Konieczki , nie do Ciebie ... Przepraszam

no cóż... bardzo szkoda
Ogród Sylwii od początku cz.II 14:10, 25 maj 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

U mnie była taka sama sytuacja z górnymi listkami, jeszcze zanim puściła nowe przyrosty wszystkie górne listki w połowie zbrązowiały, wczoraj je poobrywałam, bo ciągle wystawały spod nowych przyrostów, myślałam, że może ją słońce przypaliło gdy miała mokre listki, a mam ją na południowo-wschodniej wystawie.
Ja mam tylko 6 sadzonek więc na pewno nie dlatego, że są zbyt gęsto, bo nawet się ze sobą nie stykają.

To może grzybek lub pozostaje jeszcze przesuszenie ... bo w ubiegłym roku i pozostałych wstecz nie miałam systemu nawadniania a nie bardzo dbałam o wilgoć ... Może odpłaca pięknym za nadobne ?

Zobaczymy ... pozostaje obserwować dalej ....
Ogród Sylwii od początku cz.II 14:07, 25 maj 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

jej... jeśli bywasz w moich stronach i będziesz mieć chwilkę kiedyś to odwiedź mnie koniecznie - taka wizyta sprawiłaby mi ogrooomną radość

hehehehe.... pomyłka trochę zamieszania trawnikowego (bo jestem po spotkaniu) i człowiek się gubi komu odpisuje ... To miało być napisane do Konieczki , nie do Ciebie ... Przepraszam
Ogród Sylwii od początku cz.II 13:31, 25 maj 2015

Do góry
Syla napisał(a)

Swoje rh + runianka mam posadzone na południowej stronie ogrodu ... Jest dużo słońca ... Tam gdzie pada na nią cień ma intensywny kolor zieleni . Tam gdzie operuje słońce jest jaśniejsza ... Od zeszłego roku albo mi choruje albo nie wiem , może za gęsta , może dużo deszczu a potem ostro palące słońce bo brązowieje miejscami (listki) . Na razie jest ok i młode przyrosty ładnie zakryły jej chwilowe, mam nadzieję mankamenty
Popryskam również czymś na grzyba , bo nie sądzę aby jej słońce po kilku latach nagle zaczęło przeszkadzać ... a może ?

U mnie była taka sama sytuacja z górnymi listkami, jeszcze zanim puściła nowe przyrosty wszystkie górne listki w połowie zbrązowiały, wczoraj je poobrywałam, bo ciągle wystawały spod nowych przyrostów, myślałam, że może ją słońce przypaliło gdy miała mokre listki, a mam ją na południowo-wschodniej wystawie.
Ja mam tylko 6 sadzonek więc na pewno nie dlatego, że są zbyt gęsto, bo nawet się ze sobą nie stykają.
Ogród Sylwii od początku cz.II 13:25, 25 maj 2015

Do góry
Syla napisał(a)

Skoro zrezygnowałaś z wymienionych a zakupiłaś NZ tzn . że ta odmiana ma moc ... Czaruje kolorem ... Uwielbiam

Rozchodniki z brzozowej przeniosłam na przeciwną stronę , bo mi w trawach czegoś brakowało a te były pod ręką ... Ale jak się rozrosną to przeniosę część na brzozową ... No i tak w koło macieju

Muszę Cię zlokalizować jak będę jechać po drodze ... Bo coś mi się wydaje , że wiem gdzie mieszkasz

jej... jeśli bywasz w moich stronach i będziesz mieć chwilkę kiedyś to odwiedź mnie koniecznie - taka wizyta sprawiłaby mi ogrooomną radość
Tu ma być ogród :) 13:21, 25 maj 2015

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Odkąd dowiedział się, że istnieje taka roślina jak rozchodnik, poszukuję ją w ogrodach i jak wcześniej nie zauważalna przeze mnie, teraz jak widzę duże odmiany, stwierdzam, że jest piękny moje są na razie tyci, tyci i już nie mogę się doczekać jak urosną

Wiem Paulinko, śledziłam u Ciebie - widziałam fotki, gdy dostałaś rozchodnik od jednej dobrej Duszki, tylko nie kojarzę jaka to odmiana, może kwitnący na różowo Matrona?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies