Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Sylwii od początku cz.II

Ogród Sylwii od początku cz.II

Syla 13:01, 25 maj 2015

Kuba napisał(a)
Sylwia jeszcze podglądam co piszesz Tosi o runiance pod rh- bardzo by mi takie połączenie pasowało, ale ja mam tam słońce ale też linię kroplującą- myślisz że runianka dałaby radę?

Swoje rh + runianka mam posadzone na południowej stronie ogrodu ... Jest dużo słońca ... Tam gdzie pada na nią cień ma intensywny kolor zieleni . Tam gdzie operuje słońce jest jaśniejsza ... Od zeszłego roku albo mi choruje albo nie wiem , może za gęsta , może dużo deszczu a potem ostro palące słońce bo brązowieje miejscami (listki) . Na razie jest ok i młode przyrosty ładnie zakryły jej chwilowe, mam nadzieję mankamenty
Popryskam również czymś na grzyba , bo nie sądzę aby jej słońce po kilku latach nagle zaczęło przeszkadzać ... a może ?
Kuba 13:05, 25 maj 2015

dziękuję, czyli rozumiem że można spróbować
lindsay80 13:25, 25 maj 2015

Syla napisał(a)

Skoro zrezygnowałaś z wymienionych a zakupiłaś NZ tzn . że ta odmiana ma moc ... Czaruje kolorem ... Uwielbiam

Rozchodniki z brzozowej przeniosłam na przeciwną stronę , bo mi w trawach czegoś brakowało a te były pod ręką ... Ale jak się rozrosną to przeniosę część na brzozową ... No i tak w koło macieju

Muszę Cię zlokalizować jak będę jechać po drodze ... Bo coś mi się wydaje , że wiem gdzie mieszkasz

jej... jeśli bywasz w moich stronach i będziesz mieć chwilkę kiedyś to odwiedź mnie koniecznie - taka wizyta sprawiłaby mi ogrooomną radość
lindsay80 13:31, 25 maj 2015

Syla napisał(a)

Swoje rh + runianka mam posadzone na południowej stronie ogrodu ... Jest dużo słońca ... Tam gdzie pada na nią cień ma intensywny kolor zieleni . Tam gdzie operuje słońce jest jaśniejsza ... Od zeszłego roku albo mi choruje albo nie wiem , może za gęsta , może dużo deszczu a potem ostro palące słońce bo brązowieje miejscami (listki) . Na razie jest ok i młode przyrosty ładnie zakryły jej chwilowe, mam nadzieję mankamenty
Popryskam również czymś na grzyba , bo nie sądzę aby jej słońce po kilku latach nagle zaczęło przeszkadzać ... a może ?

U mnie była taka sama sytuacja z górnymi listkami, jeszcze zanim puściła nowe przyrosty wszystkie górne listki w połowie zbrązowiały, wczoraj je poobrywałam, bo ciągle wystawały spod nowych przyrostów, myślałam, że może ją słońce przypaliło gdy miała mokre listki, a mam ją na południowo-wschodniej wystawie.
Ja mam tylko 6 sadzonek więc na pewno nie dlatego, że są zbyt gęsto, bo nawet się ze sobą nie stykają.
Aska 13:57, 25 maj 2015

Sylwio, bardzo podoba mi się u Ciebie różanecznik Nova Zembla plus runianka japońska. Przyznam, że zastanawiam się nad tym zestawieniem. Jak zdążyłam zorientować się rh preferuje stanowiska cieniste i półcieniste a u Ciebie dobrze wygląda w pełnym słońcu.
Proszę więc o poradę- czy zaryzykować i posadzić na stanowisku słonecznym w/w różanecznik i runiankę japońską (niestety nie mam linii kroplującej)?. Z góry dziękuję...
P.S. Szukam inspiracji, a u Ciebie jak zwykle bajkowo
Syla 14:02, 25 maj 2015

malkul napisał(a)
widzisz - dzis u ciebie sie czegos nauczyła, czegoś mi bardzo potrzebnego.
ja jestem zawsze prostolinijna i mówię: nei zgadzam się a ty mówisz: jestem odmiennego zdania.
od dziś będę też taka mądra i miła. i będę pisała: jestem odmiennego zdania. może mnie wreszcie polubią

Ja Ciebie lubię choć się ze mną czasami nie zgadzasz
Syla 14:04, 25 maj 2015

Kuba napisał(a)
dziękuję, czyli rozumiem że można spróbować

Można ... co najwyżej będziesz mnie gonić
Syla 14:07, 25 maj 2015

lindsay80 napisał(a)

jej... jeśli bywasz w moich stronach i będziesz mieć chwilkę kiedyś to odwiedź mnie koniecznie - taka wizyta sprawiłaby mi ogrooomną radość

hehehehe.... pomyłka trochę zamieszania trawnikowego (bo jestem po spotkaniu) i człowiek się gubi komu odpisuje ... To miało być napisane do Konieczki , nie do Ciebie ... Przepraszam
Matka 14:07, 25 maj 2015

Jak masz za gęsto to dawaj do mła

Cudnie, Syla, cudnie...
Syla 14:10, 25 maj 2015

lindsay80 napisał(a)

U mnie była taka sama sytuacja z górnymi listkami, jeszcze zanim puściła nowe przyrosty wszystkie górne listki w połowie zbrązowiały, wczoraj je poobrywałam, bo ciągle wystawały spod nowych przyrostów, myślałam, że może ją słońce przypaliło gdy miała mokre listki, a mam ją na południowo-wschodniej wystawie.
Ja mam tylko 6 sadzonek więc na pewno nie dlatego, że są zbyt gęsto, bo nawet się ze sobą nie stykają.

To może grzybek lub pozostaje jeszcze przesuszenie ... bo w ubiegłym roku i pozostałych wstecz nie miałam systemu nawadniania a nie bardzo dbałam o wilgoć ... Może odpłaca pięknym za nadobne ?

Zobaczymy ... pozostaje obserwować dalej ....