Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 16:26, 25 maj 2015

A dla wszystkich odwiedzających energetyczny liliowiec.
Choć szybko przekwitają i to nie mój kolor, a w szczególności nie przepadam za nim w ogrodzie, to teraz liliowce mają swój czas i dziś w taki szary dzień super rozświetlają swoim urokiem otoczenie.

Asisko_2005 17:56, 25 maj 2015

ja też wolę korę drobną, raz kupiłam taka duzą to wygląda jak kłody drewna, czekam az się rozłoży....
Asisko_2005 18:09, 25 maj 2015

Toszka napisał(a)
Postąpię nieetycznie (z punktu widzenia netykiety forumowej) , ale co tam, ku chwale użytkowników (nie będę przecież kopiować i udawać, ze to moje)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=55979
poczytajcie o chwastnicy i walce z nią

ja miałam chwastnicę przez jeden sezon i jedyne co pomogło w walce, to mozolne wycinanie nożykiem każdej kępki. Tak samo wypleniłam łobodę, chemia nie pomagała, nożyk i mój upór = sukces.
lindsay80 18:16, 25 maj 2015

wiem, że wiele osób w ten sposób z nią walczy, ale przy dużej powierzchni trawnika i jak ktoś ma mało czasu, to może być już problem.
Madzenka 18:32, 25 maj 2015

lindsay80 napisał(a)
właśnie dlatego się na niego zdecydowałam, bo miałam kupować tylko Star Dust, a ten ma mieć taki purpurowo-czerwony kolor kwiatów i liście też są takie zielono-bordowe i fajne te bordowe łodygi, a jak wyjdzie to zobaczymy za kilka miesięcy.

Luki widziałam, że pisałeś u Oli o jeżówkach, w kwestii ich zanikania, jakie Ty masz z nimi doświadczenia?
Ja chcę kupić odmiany green envy, green jevel i vintage wine i trochę mnie ta dyskusja zmartwiła.

U mnie vintage wine zanikły....
Lecę czytac dalej, ale juz mnie zakupy z 23.06 zachwyciły. Tyle sie u Ciebie dzieje a ja to przegapiłam
Madzenka 18:42, 25 maj 2015

Ciekawe rady poczytałam nt kory, chwastnica zostawiam sobie na deser, teraz beiegnę posadzic w ogrodize to co dzisiaj po proacy kupiłam

Gdzie to pytanie nt rabaty?
KasiaW76 18:47, 25 maj 2015

Toszka napisał(a)

Dla mnie ta gruba też jest jak śmieć - popełniłam ten błąd prawie 5 lat temu i do tej pory grube kawały leżą. Ohydne, matowe, bez koloru i śladu rozkładu...Ta drobniutka jest niemal niezauważalna, ładnie trzyma wilgoć, ładnie się zakleszcza, dzięki temu nie ma problemu z wiatrem, łatwo można ja przegrabić eliminując wyrastające chwasty. Jest ściółką niezauważalną na glebie pomiędzy roślinami, a nie centralną "atrakcją" na rabacie. Ale oczywiście to kwestia gustu

dobra, idem ciachać krzakopłot

Nie pamiętam, która to z forumowiczek pisała o korze ale tej drobnej do nabycia w obi jako nie za specjalna. Poleciałam, kupiłam i jest ok choć i tak powinna być drobniejsza.
lindsay80 19:56, 25 maj 2015

Madzenka napisał(a)

U mnie vintage wine zanikły....
Lecę czytac dalej, ale juz mnie zakupy z 23.06 zachwyciły. Tyle sie u Ciebie dzieje a ja to przegapiłam

Marzenko, miło mi ponownie Cię widzieć u mnie i cieszę się, że spodobały Ci się moje ostatnie zakupy.

Spytałam Cię o Carex Elata Aurea, bo spośród traw, które radziłaś mi na stronie 11 zdecydowałam się na nią. Teraz rozglądam się gdzie by ją kupić, na razie nie natrafiłam.

No i jesteś kolejną osobą, która potwierdza, że te najfajniejsze jeżówki giną po zimie... niedobrze
Syla 20:03, 25 maj 2015

lindsay80 napisał(a)
A dla wszystkich odwiedzających energetyczny liliowiec.
Choć szybko przekwitają i to nie mój kolor, a w szczególności nie przepadam za nim w ogrodzie, to teraz liliowce mają swój czas i dziś w taki szary dzień super rozświetlają swoim urokiem otoczenie.

Ale jak ładnie uchwycony
Syla 20:04, 25 maj 2015

Toszka napisał(a)
Postąpię nieetycznie (z punktu widzenia netykiety forumowej) , ale co tam, ku chwale użytkowników (nie będę przecież kopiować i udawać, ze to moje)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=55979
poczytajcie o chwastnicy i walce z nią

Ja właśnie u siebie również zamieściłam to coś