Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 20:29, 31 mar 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Aga, ognista będzie obsadzona do końca w połowie maja, teraz jest po części i nie ma jeszcze efektu. Niektóre roślinki dopiero startują po zimie.:
Napiszę ci więc, co na niej planuję:
Oto lista roślin, jakie planuję posadzić, lub już tam są:
Rośliny wysokie -
najwyższe piętro:
1. Szmaragdy, cięte poziomo na równej wysokości w ekran - mam
2. Trytomy - 5 sztuk - mam w doniczkach 3 sztuki, posadzę w maju na rabatę
3. Miskant Meleparlus lub inny (5 sztuk) - kupić
4. Paciorecznik (Kanny) o zielonych i bordowych liściach - mam, posadzić do doniczek w kwietniu
średnie piętro:
5. Dalia żółta (średniej wysokości) - mam 2 sztuki
6. Firletka chalcedońska "(czerwony)"- 2-3 sztuki dostałam, posiałam też, ale słabo wschodzi
7. Rudbekia - mam, zrobić dużą plamę
8. Gailardia - mam, zrobić plamę
9. Liliowce - wysokie pomarańczowe, mam, zrobić plamę, posadziłam jeszcze liliowce żółte i czerwone
10. Nachyłek - mam, posadzić w dwóch miejscach
11. Lilie cebule - kupić
12. Rozplenica - kupić
13. Pełnik europejski - nie mam
najniższe piętro
14. Dalia czerwona (3 sztuki) - kupiłam
15. Turzyca Frosted Curls (5-6 sztuk) - ? może inna trawka, turzycę wykorzystałam do hortensji
16. Turzyca Ice Dance (10 sztuk) - nie mam, kupić
17. Liliowce niskie, aby wychylały się z rabaty, jak trawy ( żółte, czerwone kwiaty)
18. Orlik - nie mam
19. Lilie - wsadzić za liliowcami po kilka sztuk nie mam, kupić
20. Kuklik albo jakąś żurawkę na brzeg nie mam, na razie pójdzie rozsada żurawki palace purple
21. Bergenia - mam
22. Imperata Red Baron - mam dostać
Prostokątna rabata:
23. Buk czerwony - Dawyck Purple
24. Jeżówki czerwone albo pomarańczowe (7 sztuk) - kupić
25. kostka z bukszpanu, obwódka z bukszpanu - muszę kupić
26. Żurawka czerwona - nie mam, muszę kupić
27. Trzmielina żółta - mam
mogę mieć: maczek czerwony, cynia czerwona, krokosmia

ha, ha a mnie pisali że mam za dużo roślin, a mam połowę tego
Ogródek Iwony 20:14, 31 mar 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
Ale duża ta lista roslin.

Karol, a może za duża? To tak kokoszkowo, ale ja nie potrafię nie mieć kwiatów
Ogródek Iwony 20:14, 31 mar 2015

Do góry
Olili napisał(a)
Ja ciągle jestem pod wrażeniem skrupulatności planu.

Iza, ja mam krótką pamięć, więc muszę sobie zapisywać. A jak zapisane, zawsze można sobie przypomnieć.
Dla ciebie dzisiejsze kwiatki przed domem. Resztę donic otuliłam włókniną. Szkoda mi stokrotek. Posadzone na rabacie muszą sobie radzić, tym w donicach mogę pomóc:

Ogród niby nowoczesny ale... 20:07, 31 mar 2015

Do góry
Ren 133 - dzięki. Daliśmy radę i to nas cieszy

MAD - oj ta modrzewiowa...co to będzie Będzie grabowa

Sebek - no przekleję

Iwk4 -

Zielona - do tego "być" to jeszcze brakuje...ale damy radę

Babka - Niech Cię nie skręca. Szarości zaraz miną i znów brązy będą królować To się ciągle zmienia...

Siakowa - tak, tak...lecę zaraz do metamorfoz

Beta - u mnie w ogrodzie to ciągle modnie haha...placki krowie...boziu jaka byłam dumna z tego kawalka

Juzia - skromna, miła, uprzejma

Ogródek Iwony 20:01, 31 mar 2015

Do góry
Wszystkim odpisałam, a teraz dzisiejsze fotki. Na zasadzie panienka z okienka, bo zimno i deszcz ze śniegiem padał
Pewnie żonkile się dziwiły, co na nie z góry kapie

Ogródek Iwony 19:46, 31 mar 2015

Do góry
Jolu, pozdrawiam

Juzia, właśnie doczytałam, a ja myślałam, ze to są dwie różne roślinki.

Ewa, odpisałam

Asia, nie znam jeszcze tataraku, ale moja trawka carex ptasie łapki jest do poskubania. I wydaje mi się, że to sprawka ostatnich dni, a nie zimy. Plan zrobiłaś fajny

Bogdzia, to się tylko tak wydaje. Na rabacie dopiero się okaże, jak to w praktyce będzie. Czy będzie przedobrzone, czy może za mało

Asi ogródek pod świerkami 19:23, 31 mar 2015

Do góry
No, fajnie ci wyszło. Zanim ja się uporałam z odszukaniem mojej listy roślin, ty sobie sama pięknie poradziłaś. Tak zrób. Tylko potem derenie przycinaj, żeby nie wyszły potwory
Ogródek Iwony 19:12, 31 mar 2015

Do góry
jalos napisał(a)
Iwonko, wpadłam zobaczyć co u Ciebie, ale widzę, że mam sporo do nadrobienia.
Jestem bardzo ciekawa czy ruszyłaś już z czerwoną rabatą i chętnie popatrzę co na niej się znajdzie, może się poinspiruję, bo zorientowałam się niedawno, że w projekcie na jednej z rabat dominuje u mnie imperata red baron w towarzystwie rozplenicy hammeln, ale wydaje mi się, że te 2 gatunki to troche za mało. Chętnie zobaczę co Ty tam zaplanowałaś.

Aga, ognista będzie obsadzona do końca w połowie maja, teraz jest po części i nie ma jeszcze efektu. Niektóre roślinki dopiero startują po zimie.:
Napiszę ci więc, co na niej planuję:
Oto lista roślin, jakie planuję posadzić, lub już tam są:
Rośliny wysokie -
najwyższe piętro:
1. Szmaragdy, cięte poziomo na równej wysokości w ekran - mam
2. Trytomy - 5 sztuk - mam w doniczkach 3 sztuki, posadzę w maju na rabatę
3. Miskant Meleparlus lub inny (5 sztuk) - kupić
4. Paciorecznik (Kanny) o zielonych i bordowych liściach - mam, posadzić do doniczek w kwietniu
średnie piętro:
5. Dalia żółta (średniej wysokości) - mam 2 sztuki
6. Firletka chalcedońska "(czerwony)"- 2-3 sztuki dostałam, posiałam też, ale słabo wschodzi
7. Rudbekia - mam, zrobić dużą plamę
8. Gailardia - mam, zrobić plamę
9. Liliowce - wysokie pomarańczowe, mam, zrobić plamę, posadziłam jeszcze liliowce żółte i czerwone
10. Nachyłek - mam, posadzić w dwóch miejscach
11. Lilie cebule - kupić
12. Rozplenica - kupić
13. Pełnik europejski - nie mam
najniższe piętro
14. Dalia czerwona (3 sztuki) - kupiłam
15. Turzyca Frosted Curls (5-6 sztuk) - ? może inna trawka, turzycę wykorzystałam do hortensji
16. Turzyca Ice Dance (10 sztuk) - nie mam, kupić
17. Liliowce niskie, aby wychylały się z rabaty, jak trawy ( żółte, czerwone kwiaty)
18. Orlik - nie mam
19. Lilie - wsadzić za liliowcami po kilka sztuk nie mam, kupić
20. Kuklik albo jakąś żurawkę na brzeg nie mam, na razie pójdzie rozsada żurawki palace purple
21. Bergenia - mam
22. Imperata Red Baron - mam dostać
Prostokątna rabata:
23. Buk czerwony - Dawyck Purple - kupić
24. Jeżówki czerwone albo pomarańczowe (7 sztuk) - kupić
25. kostka z bukszpanu, obwódka z bukszpanu - muszę kupić
26. Żurawka czerwona - nie mam, muszę kupić
27. Trzmielina żółta - mam
28. Stipa - mam
mogę mieć: maczek czerwony, cynia czerwona, krokosmia

Ogródek Iwony 17:58, 31 mar 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Asiu, byłam u ciebie. Śliczny ten tatarak

Poczytałam u Noemi i też się zachwyciłam nim, idealnie przezimował choć nie wiem jak to będzie w razie poważnych mrozów, po tej zimie wyglądał zdecydowanie lepiej niż Carexy .
Ogródek Iwony 17:55, 31 mar 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
Iwonko w masie żonkile cudnie wyglądają Obsadziłaś już ognistą?Muszę się pochwalić dziś założyli mi prąd na działce po 3 latach oczekiwania przesuwania aneksowania i już mam i ruszamy z budową domku do zimy może się wyrobimyps.u mnie też strasznie wieje i zimno

Mirko, cudowna wiadomość Będzie budowa Choć ja myślałam, nie wiem, dlaczego, ze ty już po ... W takim razie będę trzymać kciuki. Teraz rozumiem, dlaczego wszystko sadzonkujesz. Dobry masz plan Mirko, oj, dobry. Zanim się wybudujesz, twój ogród będzie miał piękne roślinki.

Ognista rabata obsadzona jest w części: rosną już na swoim miejscu liliowce, rudbekia, gailardia, nachyłki. W doniczkach posadziłam bulwy dalii czerwonej i udało mi się kupić korzenie trytomy. Kupiłam 3 zgodnie z planem, posadziłam do doniczek i już ruszyły kłącza. W kolejce czekają bulwy kanny o czerwonych i zielonych liściach. Żurawki będę rozsadzać te, co mam, ale Łukasz twierdzi, że jeszcze za wcześnie. Planuję też dokupić 3 sztuki jakiejś czerwonej na rozmnożenie. Wysiałam firletkę chalcedońską, ale słabo wschodzi. Mam za to od Dorotki 3 sadzonki firletki na rozsadniku, przyjęła się po przesłaniu, czekam na sprzyjającą pogodę. Mam też nasionka maczka czerwonego i cynii. Reszta w trakcie kombinowania, co, gdzie zdobyć. No i M zastawił mi rabatkę deskami na budowę, ale myślę, że do maja uwiniemy się z problemem miejsca przed rabatką. To będzie czas na sadzenie roślinek do gruntu.
Brakuje mi jeszcze traw: 3 Miskanty Melepartus i 2 rozplenice. Przymierzam się do zakupu u pana trawki
Reszta w trakcie tworzenia, czasem jest tak, ze coś, co będzie pasować wpadnie w oko, jak na przykład krokosmia, której początkowo nie było w planie, a jest taka piękna.
Ogródek Iwony 17:36, 31 mar 2015

Do góry
GorAna napisał(a)

Iwonko cudne te żonkile....muszą być jakieś wczesne, bo moje wszystkie jeszcze śpią
Pozdrawiam

Aniu, żonkile są z B. Były w komplecie z innymi cebulowymi:

Wymieniłam je na tulipany, bo bałam się, że jak zakwitną razem z innymi cebulowymi, to się będą gryzły.
Stałam się więc posiadaczką żonkili, które posadziłam osobno koło krokusów. Krokusy przekwitły, żonkile zachwycają. Przy okazji patrzę, ze na pudełku jest nazwa narcyz. Więc sprawdziłam, jaka jest różnica między żonkilem, a narcyzem: Narcyz - żonkil
Asi ogródek pod świerkami 17:34, 31 mar 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
W prostokątnej rabacie fajnie wyszedł ten tatarak posadzony po skosie w linii równoległej do stokrotek. Podoba mi się.
Przy rh mogłoby być tak:

a póki rododendrony małe, mogłabyś między dać jeszcze coś dodatkowo, ale chyba już liście. Nie wiem, czy nadadzą się żurawki, może funkie biało-zielone?
A tam, gdzie masz więcej miejsca, ładnie by wyglądały dwa derenie Ivory Tak, jak w zimozielonym
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/22/222210/original.JPG

Dzięki Iwona. Fajnie słyszeć pierwsze pochwały. Między rh dam hosty alba pica tylko jakbyś mogła mi jakoś na tym zdjęciu je wrzucić i miskanty variegatus z tyłu co? Nie za dużo tych pasków biało zielonych?
Ogródek Iwony 17:31, 31 mar 2015

Do góry
Asiuniaa napisał(a)
U mnie też dziś spokojniej. Wiesz wczoraj zostałam posiadaczką kilku sztuk tataraku variegatus i ogon masz jakieś doświadczenia w tym temacie?

Asiu, byłam u ciebie. Śliczny ten tatarak
Asi ogródek pod świerkami 17:26, 31 mar 2015

Do góry
W prostokątnej rabacie fajnie wyszedł ten tatarak posadzony po skosie w linii równoległej do stokrotek. Podoba mi się.
Przy rh mogłoby być tak:

a póki rododendrony małe, mogłabyś między dać jeszcze coś dodatkowo, ale chyba już liście. Nie wiem, czy nadadzą się żurawki, może funkie biało-zielone?
A tam, gdzie masz więcej miejsca, ładnie by wyglądały dwa derenie Ivory Tak, jak w zimozielonym
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/22/222210/original.JPG
Ogródek Iwony 17:07, 31 mar 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
MAcham porannie JA w nocy myślałam że antene z komina mi zwieje..

Kasia, odmachuję
A ja dziś przed pracą i po pracy biegałam po ogrodzie i zbierałam folię budowlaną, co już ułożyłam na miejsce, wiatr przewracał dalej A niby sobie już poszedł, oszust jeden (wiatr oczywiście)
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 17:04, 31 mar 2015

Do góry
Kaśka, zdejmij te różowe okulary, aż patrzeć nie mogę na te różowości karminowe Buziak.
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 12:53, 31 mar 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ewa, a gdzie te inspiracje z jajami znalazłaś?

Iwnko tutaj:

https://pl.pinterest.com/pin/561613016007175626/
https://pl.pinterest.com/pin/561613016007862930/
Ogródek Iwony 10:49, 31 mar 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Żonkile w pełni rozkwitu, krokusy już przekwitły. Za chwilkę będzie kwitła bergenia i migdałek:

Iwonko cudne te żonkile....muszą być jakieś wczesne, bo moje wszystkie jeszcze śpią
Pozdrawiam
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:24, 31 mar 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Kasiu, wszystkiego najlepszego dla synka. Samych radosnych dni.

Czuję że On dzisiaj bedzie wyższy niz przystało na swoje 8 lat jak tyle cioć z INTERNETU składa mu zyczenia
Mirkowy ogród (początki) 10:00, 31 mar 2015

Do góry
Ojejku, śliczna plantacja serbów.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies