Aniu, żonkile są z B. Były w komplecie z innymi cebulowymi:
Wymieniłam je na tulipany, bo bałam się, że jak zakwitną razem z innymi cebulowymi, to się będą gryzły.
Stałam się więc posiadaczką żonkili, które posadziłam osobno koło krokusów. Krokusy przekwitły, żonkile zachwycają. Przy okazji patrzę, ze na pudełku jest nazwa narcyz. Więc sprawdziłam, jaka jest różnica między żonkilem, a narcyzem: Narcyz - żonkil
Mirko, cudowna wiadomość Będzie budowa Choć ja myślałam, nie wiem, dlaczego, ze ty już po ... W takim razie będę trzymać kciuki. Teraz rozumiem, dlaczego wszystko sadzonkujesz. Dobry masz plan Mirko, oj, dobry. Zanim się wybudujesz, twój ogród będzie miał piękne roślinki.
Ognista rabata obsadzona jest w części: rosną już na swoim miejscu liliowce, rudbekia, gailardia, nachyłki. W doniczkach posadziłam bulwy dalii czerwonej i udało mi się kupić korzenie trytomy. Kupiłam 3 zgodnie z planem, posadziłam do doniczek i już ruszyły kłącza. W kolejce czekają bulwy kanny o czerwonych i zielonych liściach. Żurawki będę rozsadzać te, co mam, ale Łukasz twierdzi, że jeszcze za wcześnie. Planuję też dokupić 3 sztuki jakiejś czerwonej na rozmnożenie. Wysiałam firletkę chalcedońską, ale słabo wschodzi. Mam za to od Dorotki 3 sadzonki firletki na rozsadniku, przyjęła się po przesłaniu, czekam na sprzyjającą pogodę. Mam też nasionka maczka czerwonego i cynii. Reszta w trakcie kombinowania, co, gdzie zdobyć. No i M zastawił mi rabatkę deskami na budowę, ale myślę, że do maja uwiniemy się z problemem miejsca przed rabatką. To będzie czas na sadzenie roślinek do gruntu.
Brakuje mi jeszcze traw: 3 Miskanty Melepartus i 2 rozplenice. Przymierzam się do zakupu u pana trawki
Reszta w trakcie tworzenia, czasem jest tak, ze coś, co będzie pasować wpadnie w oko, jak na przykład krokosmia, której początkowo nie było w planie, a jest taka piękna.
Poczytałam u Noemi i też się zachwyciłam nim, idealnie przezimował choć nie wiem jak to będzie w razie poważnych mrozów, po tej zimie wyglądał zdecydowanie lepiej niż Carexy .
Aga, ognista będzie obsadzona do końca w połowie maja, teraz jest po części i nie ma jeszcze efektu. Niektóre roślinki dopiero startują po zimie.:
Napiszę ci więc, co na niej planuję:
Oto lista roślin, jakie planuję posadzić, lub już tam są:
Rośliny wysokie - najwyższe piętro:
1. Szmaragdy, cięte poziomo na równej wysokości w ekran - mam
2. Trytomy - 5 sztuk - mam w doniczkach 3 sztuki, posadzę w maju na rabatę
3. Miskant Meleparlus lub inny (5 sztuk) - kupić
4. Paciorecznik (Kanny) o zielonych i bordowych liściach - mam, posadzić do doniczek w kwietniu średnie piętro:
5. Dalia żółta (średniej wysokości) - mam 2 sztuki
6. Firletka chalcedońska "(czerwony)"- 2-3 sztuki dostałam, posiałam też, ale słabo wschodzi
7. Rudbekia - mam, zrobić dużą plamę
8. Gailardia - mam, zrobić plamę
9. Liliowce - wysokie pomarańczowe, mam, zrobić plamę, posadziłam jeszcze liliowce żółte i czerwone
10. Nachyłek - mam, posadzić w dwóch miejscach
11. Lilie cebule - kupić
12. Rozplenica - kupić
13. Pełnik europejski - nie mam najniższe piętro
14. Dalia czerwona (3 sztuki) - kupiłam
15. Turzyca Frosted Curls (5-6 sztuk) - ? może inna trawka, turzycę wykorzystałam do hortensji
16. Turzyca Ice Dance (10 sztuk) - nie mam, kupić
17. Liliowce niskie, aby wychylały się z rabaty, jak trawy ( żółte, czerwone kwiaty)
18. Orlik - nie mam
19. Lilie - wsadzić za liliowcami po kilka sztuk nie mam, kupić
20. Kuklik albo jakąś żurawkę na brzeg nie mam, na razie pójdzie rozsada żurawki palace purple
21. Bergenia - mam
22. Imperata Red Baron - mam dostać Prostokątna rabata:
23. Buk czerwony - Dawyck Purple - kupić
24. Jeżówki czerwone albo pomarańczowe (7 sztuk) - kupić
25. kostka z bukszpanu, obwódka z bukszpanu - muszę kupić
26. Żurawka czerwona - nie mam, muszę kupić
27. Trzmielina żółta - mam
28. Stipa - mam mogę mieć: maczek czerwony, cynia czerwona, krokosmia
Juzia, właśnie doczytałam, a ja myślałam, ze to są dwie różne roślinki.
Ewa, odpisałam
Asia, nie znam jeszcze tataraku, ale moja trawka carex ptasie łapki jest do poskubania. I wydaje mi się, że to sprawka ostatnich dni, a nie zimy. Plan zrobiłaś fajny
Bogdzia, to się tylko tak wydaje. Na rabacie dopiero się okaże, jak to w praktyce będzie. Czy będzie przedobrzone, czy może za mało