Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Ogród Sylwii od początku cz.II 14:58, 20 maj 2015

Do góry
Syla napisał(a)

Sylwia, trawki widoczne na tych zdjęciach, co prawie wchodzą pod tulipanowca.
tak teraz widze, że to lawenda zaczyna już CI kwitnąć a ja pomyliłam z szałwią
Tu ma być ogród :) 14:55, 20 maj 2015

Do góry
IzaK napisał(a)

Kochana ja to doradzić nie bardzo potrafię... sama potrzebuję porady...
ale już teraz dla mnie jest mega... nieważne czy wsadzisz tam hosty, żurawki czy kulki bukszpanowe, wiem, że ta rabata będzie zjawiskowa

w końcu to front, więc trzeba się postarać, szkoda tylko, że na efekt trzeba długo czekać.
Ogród Sylwii od początku cz.II 14:53, 20 maj 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
jak zwykle przepięknie.
Sylwia co to za trawka za rzędem szałwii?
Czy mogłabyś na jakiejś fotce pokazać jak wyglądają te obwódki z bukszpanu pod wiśniami i co tam w nich masz posadzone, bo ja właśnie u siebie je zrobiłam i rozmyślam co tam dosadzić.
A wiśnie mają już tak wielkie korony, ale urosły - ostatnie ich zdjęcie widziałam na koniec kwietnia i bardzo się zmieniły, choć wtedy liści było malutko, a kwiatów dużo.
I jeszcze pytanko o tulipanowca, kusi mnie zakup ale takiego o liściach żółto-zielonych, wiesz może, jak taka odmiana sobie radzi z naszymi zimami?

Zacytuj zdjęcie o które pytasz ..."trawka za rzędem szałwii" - nie wiem o które miejsce chodzi , bo w rzędzie mam posadzoną lawendę a za nią rozplenice .
Obwódki przy wiśniach nie posiadają wypełnienia ... obok mam posadzone hosty , hortensje i żurawki .
Mam tulipanowca amerykańskiego - bez odmiany - radzi sobie
Tu ma być ogród :) 14:53, 20 maj 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
A jaką masz szerokość tej rabaty z umbrami?

w tej chwili to 180 cm, a możliwe, że jeszcze będzie odrobinę szersza, bo będziemy wzdłuż niej przekopywać rowek pod nawadnianie.
Tu ma być ogród :) 14:50, 20 maj 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Iza, gdzie tam ona cudna teraz... straszy pustkami.
Czekamy na przęsła i dlatego przenoszę się z robotą w inne zakątki.
A może masz jakieś pomysły co by tam dosadzić, bo jeszcze jest kwestia otwarta.

Kochana ja to doradzić nie bardzo potrafię... sama potrzebuję porady...
ale już teraz dla mnie jest mega... nieważne czy wsadzisz tam hosty, żurawki czy kulki bukszpanowe, wiem, że ta rabata będzie zjawiskowa
Tu ma być ogród :) 14:38, 20 maj 2015

Do góry
IzaK napisał(a)
przyszłam sobie jeszcze raz popatrzeć na umbrową rabatkę - cudna

Iza, gdzie tam ona cudna teraz... straszy pustkami.
Czekamy na przęsła i dlatego przenoszę się z robotą w inne zakątki.
A może masz jakieś pomysły co by tam dosadzić, bo jeszcze jest kwestia otwarta.
Tu ma być ogród :) 14:33, 20 maj 2015

Do góry
o to u Ciebie będzie wersja ekskluzywna

Ja robiłam objazd po Pisarzowicach i u Kapiasa byłam, tam widziałam platany, ale to nie były Alpens Globe.

A jak trawka? Trafiłaś z tym sianiem na bardzo dobry moment bo teraz sporo deszczu było, jak w sam raz dla trawy.
Ogród Sylwii od początku cz.II 14:28, 20 maj 2015

Do góry
jak zwykle przepięknie.
Sylwia co to za trawka za rzędem szałwii?
Czy mogłabyś na jakiejś fotce pokazać jak wyglądają te obwódki z bukszpanu pod wiśniami i co tam w nich masz posadzone, bo ja właśnie u siebie je zrobiłam i rozmyślam co tam dosadzić.
A wiśnie mają już tak wielkie korony, ale urosły - ostatnie ich zdjęcie widziałam na koniec kwietnia i bardzo się zmieniły, choć wtedy liści było malutko, a kwiatów dużo.
I jeszcze pytanko o tulipanowca, kusi mnie zakup ale takiego o liściach żółto-zielonych, wiesz może, jak taka odmiana sobie radzi z naszymi zimami?
Małymi kroczkami do celu... 13:32, 20 maj 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
no Paulina, ale u Ciebie piękności, rabata przy wykuszu wyszła świetnie.

A co do tawuł, w drodze do pracy mijam taki dom gdzie na przedpłociu mają Golden Princess i przez weekend pięknie je przycięli, teraz znowu są kulki.

Dziękuję Ci bardzo, fajnie czytać, że komuś jeszcze oprócz mi samej się podoba Zobaczymy czy mi kulki w ogóle wyjdą
Małymi kroczkami do celu... 12:52, 20 maj 2015

Do góry
no Paulina, ale u Ciebie piękności, rabata przy wykuszu wyszła świetnie.

A co do tawuł, w drodze do pracy mijam taki dom gdzie na przedpłociu mają Golden Princess i przez weekend pięknie je przycięli, teraz znowu są kulki.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:13, 20 maj 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Renia podglądam co tu piszecie i mogę powiedzieć jak ja mam zamiar porozstawiać swoje hortensje.
Od szmaragdów będą oddalone o 1 m a między nimi będzie 1,2 m.
Też będę pomiędzy nimi dawać miskanta ML tyle, że trochę bliżej tui, 70-80 cm, a nie w jednej linii z hortkami.

A co do rabaty w cieniu, też uważam, że te 60 cm to mało, ale jeśli już tak musi być to jestem za zawilcami np. Whirlwind.
I szukałabym jakiejś trawki, która rozjaśni trochę to miejsce i będzie wystawać zza bukszpanowej obwódki ta elata by tam ładnie wyglądała, ale nie znam jej preferencji co do ilości słońca.
Szkoda, że te tawułki tak krótko kwitną i wrażliwe na przesuszenie, bo też ładnie by się prezentowały.

Czyli co ... rozsunąć troszeczkę jeszcze moje hortki? i ML posadzę tak jak piszesz A co myślisz o rozchodnikach przed limkami? ... mam tam na razie trzy bidule ... efekt marny ... dosadziłabym, ale nie wiem czy dobiorę teraz taki kolor jasnoróżowy

Masz jakiś pomysł na rabatę pomiędzy hortensjami a buczkiem po lewo (3mx60cm)?
Tu ma być ogród :) 09:34, 20 maj 2015

Do góry
dokładnie, jest tam spory problem z zaparkowaniem auta, szczególnie jeśli nastawiasz się na duże zakupy to ważne żeby ten samochód stał blisko i nie trzeba było nosić tych roślin kawał drogi.
Tu ma być ogród :) 09:14, 20 maj 2015

Do góry
Madzia ja nie jeżdżę jakoś wcześnie, czasami nawet między 9 a 10 rano, ale pewnie im wcześniej tym lepiej.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:58, 20 maj 2015

Do góry
Renia podglądam co tu piszecie i mogę powiedzieć jak ja mam zamiar porozstawiać swoje hortensje.
Od szmaragdów będą oddalone o 1 m a między nimi będzie 1,2 m.
Też będę pomiędzy nimi dawać miskanta ML tyle, że trochę bliżej tui, 70-80 cm, a nie w jednej linii z hortkami.

A co do rabaty w cieniu, też uważam, że te 60 cm to mało, ale jeśli już tak musi być to jestem za zawilcami np. Whirlwind.
I szukałabym jakiejś trawki, która rozjaśni trochę to miejsce i będzie wystawać zza bukszpanowej obwódki ta elata by tam ładnie wyglądała, ale nie znam jej preferencji co do ilości słońca.
Szkoda, że te tawułki tak krótko kwitną i wrażliwe na przesuszenie, bo też ładnie by się prezentowały.
Zamieszkać w ogrodzie 08:57, 19 maj 2015

Do góry
fajne te drzewa, duże i od razu dają efekt w ogrodzie.
Ja bym się cieszyła, że buk pendula okazał się purpurowy
Tu ma być ogród :) 16:02, 18 maj 2015

Do góry
dzięki Iza, niestety ta robota musi być rozłożona na raty - reszta roślin po założeniu przęseł, a ja jak dosadzimy te dwie ostatnie wiśnie przenoszę się z sadzeniem w inne miejsca ogródka.
Tu ma być ogród :) 00:17, 18 maj 2015

Do góry
ponoć teraz trzeba poczekać aż młode przyrosty stwardnieją, dobry czas na cięcie, z tego co podczytuję, to koniec czerwca.
Umbry są w środku każdego przęsła, odległość między nimi to ok. 300 cm.
Oczywiście będą i inne rośliny wewnątrz obwódek i pomiędzy nimi np. hosty, berberys goldalita, bluszcz, zawilce whirlwind, ale z sadzeniem muszę się powstrzymać, aż do czasu, gdy założone zostaną przęsła, bo inaczej moja praca poszłaby na marne.
Tu ma być ogród :) 00:07, 18 maj 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
I żeby nie było, że ja tylko zakupy robię zdjęcie wiśni i obwódek - efekt weekendowej pracy - do końca zostały 2 szt.

Świetnie wyszła Ci ta rabata
Bukszpany rozrosną się i będzie pięknie A kiedy planujesz ich cięcie? Moje też już posadzone ... ale muszę dokupić jeszcze z 15 szt... co ile sadziłaś umbry? i co będzie między nimi?
Tu ma być ogród :) 23:52, 17 maj 2015

Do góry
magdaw napisał(a)

Myślałam właśnie dziś o Tobie Magda więc chyba telepatycznie Cię przywołałam do siebie
Twoich drzew nadal nie widzieliśmy, mam nadzieję, że wszystkie się przyjmą, bo przy kopanych z gruntu zawsze jest ryzyko.
A o cisach napiszę na prive.
Tu ma być ogród :) 22:57, 17 maj 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
pokazuję moje niedzielne zakupki, trzeba się było wybrać na giełdę po brakujące bukszpany więc przy okazji przygarnęłam kilka innych gatunków

Trzydzieści cisów Hilli na obwódkę wokół huśtawki

Szałwia - co prawda sprzedawca nie znał nazwy, ale spośród kilku odmian, które spotkałam, ta naprawdę mi się spodobała i kupiłam.

Dwie odmiany żurawek

Hej a gdzie te cisy? Już posadzone? ZDJĘCIA!!! jak gęsto posadziłaś? Ile na mb? koniecznie napisz mi na priv gdzie kupione i jaka cena ja się naszukałam znalazłam u nas jedne ale zdechloki! Nadrabiam oglądanie i super się u ciebie zmienia! ja już wrzucę wkrótce fotki bo codziennie do zmroku walczę z sadzeniem i dziś mój mąż osobiście zrobił mi w końcu sesję zdjęciową efektów mojej i jego walki!
co za chaos wmoich słowach ale padam na twarz rozgrabiłam przez ostatbi tydzień 3 wywrotki po 27 ton ziemi... wybacz

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies