Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 10:13, 20 maj 2015

lindsay80 napisał(a)
Renia podglądam co tu piszecie i mogę powiedzieć jak ja mam zamiar porozstawiać swoje hortensje.
Od szmaragdów będą oddalone o 1 m a między nimi będzie 1,2 m.
Też będę pomiędzy nimi dawać miskanta ML tyle, że trochę bliżej tui, 70-80 cm, a nie w jednej linii z hortkami.

A co do rabaty w cieniu, też uważam, że te 60 cm to mało, ale jeśli już tak musi być to jestem za zawilcami np. Whirlwind.
I szukałabym jakiejś trawki, która rozjaśni trochę to miejsce i będzie wystawać zza bukszpanowej obwódki ta elata by tam ładnie wyglądała, ale nie znam jej preferencji co do ilości słońca.
Szkoda, że te tawułki tak krótko kwitną i wrażliwe na przesuszenie, bo też ładnie by się prezentowały.

Czyli co ... rozsunąć troszeczkę jeszcze moje hortki? i ML posadzę tak jak piszesz A co myślisz o rozchodnikach przed limkami? ... mam tam na razie trzy bidule ... efekt marny ... dosadziłabym, ale nie wiem czy dobiorę teraz taki kolor jasnoróżowy

Masz jakiś pomysł na rabatę pomiędzy hortensjami a buczkiem po lewo (3mx60cm)?
ren133 10:17, 20 maj 2015

Krys napisał(a)
Reniu rozstaw co 80 jest ok bedzie efekt nie bedzie przerw ,ml w przerewach za limkami,ja nie mam 1m od szmaragdow i jest ok posadzone na mijanke,ale zostaw 1m ,zobacz u Any ona ma jeszcze przed limkami rozchodniki i jest slicznie

Ło matko ... to już nie wiem co 1m czy co 80cm? U Ciebie efekt jest suuuper! To może jednak zostawię co 80cm
Też mam rozchodniki przed hortkami ... tylko pewnie mało widoczne te 3 bidule. Mus dokupić więcej!
Także szukam jasnoróżowych rozchodników Jakby ktoś słyszał to proszę o info
jankosia 10:19, 20 maj 2015

Renia, jak masz możliwość podjechać do Łodzi to tam jest kompostownia i sprzedają kompost w workach. A fusy z kawy są super ale udowodniono że nie mają kwaśnego ph U nas niestety kompostu nie uraczysz. I moja rada jest taka żebyś za dużo tego torfu nie sypała bo po pierwsze hortensje bukietowe wolą tylko lekko kwaśną a po drugie ważniejsze jest to żeby podłoże było dobrze trzymające wilgoć ale przepuszczalne- próchnica byłaby najlepsza. Ty masz już kompostownik? Jak nie to koniecznie załóż, to skarb największy
ren133 10:32, 20 maj 2015

Olili napisał(a)

Właśnie....ja już jestem głupia z podłożami dla roślin...,bo Danusia pisała,że w torf roślin się nie sadzi.....
Ale u nas żadnej próchnicy (kwaśnej czy odkwaszonej) się nie uraczy!
Nawet przy okazji pomyłek odmian tulipanów,gdy dziewczyny narzekały na sprzedawców, to Pszczelarnia napisała,że dla niej to jest gorszy torf ,w którym szkółki sprzedają rośliny , niż pomyłki co do gatunków.
Nie wiem w końcu jak to jest ????

Wiesz co, wolę ten torf niż moją, najgorszej klasy, ziemię
A potem pozostaje dokarmianie
A z tym czy będzie dobrze rosło to jak w życiu ze wszystkim
Może czas zacząć gadać z roślinami?
ren133 10:33, 20 maj 2015

Malgosik napisał(a)

rabatkę hortensjową trudno u mnie dostrzec, bo jej nie pokazuję
hortek nie widać
niech chociaż jakieś gałązki urosną, bo narazie mizerota
Mam Silver Dollar i dużo korzeniących się patyczków

No dobra ok ... poczekamy
ren133 10:35, 20 maj 2015

Malgosik napisał(a)

ja tam kupuję torf kwaśny i mieszam z ziemią rodzimą, bo nic innego nie jest dostępne
można dosypywać fusy z kawy by zakwaszać i dać ściółkę z kory

Podobno po fusach z kawy rośliny lepiej rosną
Tylko, że ja piję rozpuszczalną z mlekiem
ren133 10:40, 20 maj 2015

jankosia napisał(a)
Renia, jak masz możliwość podjechać do Łodzi to tam jest kompostownia i sprzedają kompost w workach. A fusy z kawy są super ale udowodniono że nie mają kwaśnego ph U nas niestety kompostu nie uraczysz. I moja rada jest taka żebyś za dużo tego torfu nie sypała bo po pierwsze hortensje bukietowe wolą tylko lekko kwaśną a po drugie ważniejsze jest to żeby podłoże było dobrze trzymające wilgoć ale przepuszczalne- próchnica byłaby najlepsza. Ty masz już kompostownik? Jak nie to koniecznie załóż, to skarb największy

Jankosiu
To może wymieszam torf z ziemią uniwersalną lub próchnicą, pod to dam troszeczkę obornika końskiego i będę dbać żeby było wilgotno (mam nadzieję, że wkrótce będzie działać linia kroplująca)

Niestety nie mam kompostownika

PS. Wybierasz się do Bożenki?
Malgosik 10:44, 20 maj 2015

obornik koński zostaw dla Rh
jankosia 10:48, 20 maj 2015

To najwyższy czas sobie założyć
Z obornikiem uważaj. Bezpieczniej dać go albo do dołka przed sadzeniem i zanim wsadzisz roślinę przykryć jeszcze warstwą ziemi żeby korzenie nie dotykały obornika albo wyściółkować po posadzeniu i przykryć go cienką warstwą ziemi albo kory.
Do Bogdzi się wybieram, jakże mogłoby mnie zabraknąć? Chcesz się zabrać?
Olili 10:58, 20 maj 2015

Czy próchnica to jest to samo co kompost ???