ja nie bardzo mam doświadczenie w rozstawie hortek
ale wydaje mi się, że miskanty lekko z tyłu mogą się nie zmieścić
pytanie jak je chcesz posadzić
bo ja bym dała miskanty pomiędzy hortensje, ale nie równo w rządku tylko lekko do tyłu
z czasem bryła miskanta rozrośnie się i będziesz ją musiała wykopać i tu mi się zdaje, że będziesz grzebać w korzeniach sąsiednim iglakom
gdybyś tak chciała sadzić jak mówiłam, to może nie trzeba dokupywać hortek?
trzeba zostawić miejsce na rozrost roślin
ale Danusia np celowo zagęszcza by mieć odrazu efekt
ja posadziłam moje hortensje w większych odstępach i muszę czekać na efekt i narazie godzę się z tym, że nie wygląda to super
ale to jeszcze inna historia, bo sadzone jesienią hortki nie zdążyły się ukorzenić i robiły to wiosną - bardzo późno ruszyły
do tego jesienią kot je poobgryzał...
Renia podglądam co tu piszecie i mogę powiedzieć jak ja mam zamiar porozstawiać swoje hortensje.
Od szmaragdów będą oddalone o 1 m a między nimi będzie 1,2 m.
Też będę pomiędzy nimi dawać miskanta ML tyle, że trochę bliżej tui, 70-80 cm, a nie w jednej linii z hortkami.
A co do rabaty w cieniu, też uważam, że te 60 cm to mało, ale jeśli już tak musi być to jestem za zawilcami np. Whirlwind.
I szukałabym jakiejś trawki, która rozjaśni trochę to miejsce i będzie wystawać zza bukszpanowej obwódki ta elata by tam ładnie wyglądała, ale nie znam jej preferencji co do ilości słońca.
Szkoda, że te tawułki tak krótko kwitną i wrażliwe na przesuszenie, bo też ładnie by się prezentowały.
Reniu rozstaw co 80 jest ok bedzie efekt nie bedzie przerw ,ml w przerewach za limkami,ja nie mam 1m od szmaragdow i jest ok posadzone na mijanke,ale zostaw 1m ,zobacz u Any ona ma jeszcze przed limkami rozchodniki i jest slicznie
ML chcę posadzić właśnie tak jak piszesz
Masz rację, że rośliny rosną W takim razie zostawię tak jak jest Dzisiaj wsadzę hortki - kupiłam kwaśny torf dla nich (tak doradziła mi pani w sklepie, gdzie je kupowałam)
Przed hortkami mam trzy rozchodniki jasnoróżowe - i jak na to patrzę teraz to zdecydowanie za mało - jeszcze trzy spokojnie należałoby wsadzić tylko teraz nie wiem czy dobiorę taki sam kolor (jasnoróżowy)
Muszę zobaczyć u Ciebie rabatę hortensjową
Właśnie....ja już jestem głupia z podłożami dla roślin...,bo Danusia pisała,że w torf roślin się nie sadzi.....
Ale u nas żadnej próchnicy (kwaśnej czy odkwaszonej) się nie uraczy!
Nawet przy okazji pomyłek odmian tulipanów,gdy dziewczyny narzekały na sprzedawców, to Pszczelarnia napisała,że dla niej to jest gorszy torf ,w którym szkółki sprzedają rośliny , niż pomyłki co do gatunków.
Nie wiem w końcu jak to jest ????
rabatkę hortensjową trudno u mnie dostrzec, bo jej nie pokazuję
hortek nie widać
niech chociaż jakieś gałązki urosną, bo narazie mizerota
Mam Silver Dollar i dużo korzeniących się patyczków