Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy song 17:24, 04 paź 2019

Do góry
Muszę Wam się pochwalic, na jakiego trafiłam sprzedawcę.Rośliny super dorodne,zdrowe i bardzo dobrze zabezpieczone.Takiej wielkiej żurawki, to jeszcze nigdy nie kupiłam.
Jak ktoś ciekawy wstawię na priv nazwę użytkownika z allegro.

W cieniu - zacieniona 17:08, 04 paź 2019

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
A moze lepiej troche wyluzowac? Liscie buka szybko sie rozkladaja. Ja swoje zawsze zostawiam. Nic nie robie a one gdzie znikaja sobie A mam i drzewko i mlody szpaler. U mnie leca od sasiadow i to od kilku bo mieszkam na gorce ale nade mna jest wielu ktorzy mieszkaja jeszcze wyzej i to wszystko spada do mnie. Czekam az spadnie wszystko i usuwam tylko z trawnika i chodnika za plotem Reszte zostawiam jako kolderka na zime dla roslin.Wiosna praktycznie nic juz nie ma, albo byliny zaslaniaja.

Codziennie jest kilka wiaderek.Na niektórych rabatkach zostawiam,ale w większości zbieram i wiosną jest taka lepka ,zagniwająca masa.Byliny nie mogą się przebić.

W cieniu - zacieniona 17:01, 04 paź 2019

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Niestety, duże drzewa, dużo liści. Współczuję, Trzymaj się ciepło, Bogusiu.
. Mnie tez wiatr nanosi, mimo, że drzew nie mam. Najgorsze jest zbieranie na mokro.

Zbieramy tylko ze ścieżek...jeszcze dużo zielonych liści.
Balkonowe pomidorki jeszcze dojrzewają.
W ogródku emerytki 16:35, 04 paź 2019

Do góry
I mój ogródek, choć jesień jeszcze nie wkroczyła na dobre.

Na tych zdjęciach widać, jak mocno u mnie wieje.
Posadzone drzewka dostały podpory, a i tak wszystko się gibnęło

W ogródku emerytki 16:30, 04 paź 2019

Do góry
Dziś na chwilę wyszło słońce i wydobyło jesienne piękno okolicznych lasów.

Ogród Małej Mi 2017 16:22, 04 paź 2019

Do góry
Basilikum napisał(a)
Piekne widoki na poloninach na niebieskich

Ale anioły bieszczadzkie są zielone ... A w ogrodzie jesień... Na szczęście zrobiłam kilka fotek telefonem to mam co wstawiać...internet tu kiepski ale może coś zdążę wrzucić.
Chyba już nic nie wrzuci...i nic nie chce otwierać...
Róże w naszych ogrodach 16:20, 04 paź 2019

Do góry
Róże w naszych ogrodach 16:19, 04 paź 2019

Do góry
Wspomnienie z lata

Perukowiec - Cotinus coggygria 'Royal Purple' 16:14, 04 paź 2019

Do góry
Witam

Mam perukowca bardzo wyciągniętego w górę i łysawego.
Czy przycięcie gałęzi wiosną pobudzi go do rozkrzewienia się?

Jeśli tak, to w którym miejscu ciąć:

a) Cięcie A i górne cięcie - mam wrażenie, że po takim cięciu nie rozgałęzi się, tylko zostaną "kikuty"?

b) czy może Cięcie B - skrócenie rozgałęzionych już pędów

Ogród Małej Mi 2017 16:11, 04 paź 2019

Do góry
AniazUroczyska napisał(a)
Super fotki, Aniu! Pozdrawiam!

Czekam na spotkanie.. więc wykorzystam czas na napisanie krótkiego dziękuję że zaglądacie.....
Bieszczady są piękne...jeszcze tydzień i zapłoną kolorami... W ogrodzie też już widać jesień. A ja się pytam gdzie zginęło lato?
Ogród Małej Mi 2017 16:06, 04 paź 2019

Do góry
Dziś też widokowo.... Ale w pracy.
...uDany ogród 15:56, 04 paź 2019

Do góry
Agania napisał(a)
A wiesz, że się nie wpisywałam żeby Ci większej przykrości nie robić, ale jak już lepiej oddychasz patrząc na swoje królestwo, to Cię na wstępie całuję i mam nadzieję, że powoli Wasze sprawy się pomyślnie ułożą
U nas też prawdziwki rosną, to efekt zakopywania grzybni, w tym roku znalazłam tylko jednego prawdziwka, ale była radość

U Ciebie cudnie jak zawsze

Aguś staram się nie myśleć ciągle o budowie i ogrodzie, muszę żyć normalnie choć to trudne. Dom, gdzie obecnie mieszkamy, wymaga kapitalnego remontu, a i tak nigdy nie będzie taki jakbym tego chciała. Po drugie szkoda mi zostawić ogród po tym ile się tam narobiliśmy, nie wspominając już o pieniądzach tam wydanych.
Nie wiem jak się sprawy poukładają, ale jeszcze mam ciut nadziei
Te grzybki nie z ogródka to w lesie. Na ogródku nie mam.

A tu wczorajsze zbiory

W samym słońcu 15:04, 04 paź 2019

Do góry
Taki ładny klon w formie krzewu

Niestety telefon się popsuł i lepszego zdjęcia nie zrobi
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:55, 04 paź 2019

Do góry
aniad napisał(a)

Co powiesz na zimozielone berberysy: Juliany, prostolistny Orange King lub wąskolistny?
Rośliny trzeba dobrać do stylu ogrodu. Poczochrane pasują do stylu swobodnego, a takie o mocnej strukturze do formalnego. Oczywiście pomiędzy jest mnóstwo odcieni szarości, rośliny można formować lub załagodzić ich ostre rysy miękkim towarzystwem Moim zdaniem powinnaś tam wstawić zimozielone krzewy, a w nie ewentualnie jeszcze jakieś drzewa. Duże formaty, bo działka duża i drobnica będzie niewidoczna z odległości domu.
Czy tam mocno wieje? Czy 2-3 m wystarczą by te garaże osłonić, czy muszą być wyższe krzewy? Jaka jest wilgotność gleby? W jakim stylu będzie reszta ogrodu? Nie wiem czy to miejsce jest ciche czy głośne, tak głośno myślę- można by stworzyć tam zagajnik dający cień i ochłodę latem, z jakąś ławeczką czy hamakiem między drzewami. Pytanie czy to jest miejsce, w którym można się zrelaksować i czy chcesz mieć aż tak dużo drzew. Na oko lepiej by to wyglądało z lewej strony, by zasłonić ten duży budynek. Do tego krzewy zasłaniające garaże. Dokąd sięga Twoja działka- czy aż za to okazałe drzewo z prawej? Czy to właśnie na nim się kończy?
To wielkie drzewo to też super miejsce na huśtawkę lub siedzący hamak. Matko, jak ja zazdroszczę ludziom takich wielkich drzew w ogrodach!!!

Hej aniad,

Tak super tylko wszystkiego trzeba w hurtowych ilościach
Więc w odpowiedzi. Chciałabym zachować styl bardziej formalny. Dom nowoczesny z płaskim dachem elewacja szaro biała.
Z roślin to mam posadzone miskant gracillimus

Działka kończy się przed dużym drzewem. A garaże maja ok
3 m.
Chciałabym drzewa ponieważ jest teraz tak łyso. Przy garażach jest raczej wilgotno.
Pozdrawiam.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:24, 04 paź 2019

Do góry
Witam,
od kilku lat przeglądam forum ogrodowiska, szukając inspiracji do mojego ogródka. Teraz przyszedł czas na zmiany w moim niedużym ogródku, ale jako początkująca chciałabym się poradzić Mam projekt dla ogródka i chciałabym realizować go stopniowo, po jednej rabacie. Obecnie pracuję nad rabatą za tarasem (nie ma jej tutaj). Glebogryzarką zryliśmy całą darń w tamtym miejscu no ale z racji tego, że nie chciałam dwa razy zamawiać firmy z glebogryzarką, to od razu przejechaliśmy glebogryzarką teren z przodu gdzie rabatę miałam tworzyć wiosną.

No ale przez to, że ziemia jest przekopana i jest to z przodu, bardzo nosi się ta ziemia przy wejściu i do domu. Stąd pomysł, żeby zamiast wiosną, zrobić część rabaty teraz jesienią (to ta rabata gdzie jest zaplanowana budleja). Obecnie z tych wymienionych roslin jest tylko klon i forsycja, reszta będzie dosadzona. Przy czym bukszpan będzie przesadzony tutaj z innej częsci ogórdka. Czy te rośliny lepiej jest posadzić teraz jesienią czy wiosną? Czy bukszpan teraz da radę? We wrześniu przesadziłam 3 hortensje bukietowe i jedna nie przyjęła się-uschła po kilku dniach. Martwię się o drugą, bo czasem opadają jej liście jakby więdła, mimo że jest wilgotno bo dużo pada a jak nie pada to podlewam. Dlatego nie wiem, czy rośliny warto teraz przesadzać i dosadzać nowe.

Ten rozryty teren tak mnie denerwuje, że chciałabym już coś z tym zrobić Rabata będzie wysypana żwirem, typu biała marianna, który już mam. Nie mam roślin. Czy stosować agrowłókninę? Czytałam, że jeśli są korzenie drzew i krzewów w tej części, to lepiej nie używać agrowłókniny. A u mnie jest klon, ponadto żywopłot jest z grabu i te korzenie na pewno sięgają w głąb rabaty. Jeśli nie powinnam używać agrowłókniny to czy żwirek typu biała marianna wysypać po posadzeniu roślin bezpośrednio na ziemię? A może lepiej wysypać żwirek teraz aby się nie brudziło, a wiosną rozgrzebać w kilku miejscach i posadzić rośliny? Proszę o wskazówki

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:14, 04 paź 2019

Do góry
Przepraszam może teraz lepiej będzie widać
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 14:06, 04 paź 2019

Do góry
i na koniec niezmordowane werbeny - październik za pasem, a one nadal świecą

wysiały się na limonkowej rabacie

moje dwie stipy wyczesywałam latem i wysiałam w wolnych miejscach z myślą o przyszłorocznej prerii na przodzie domu.W doniczkach też urosły z nasionek, ale muszę znaleźć im jakieś miejsce do przechowania na zimę. Zobaczymy czy dotrwają do lata.

Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 13:59, 04 paź 2019

Do góry
i tak sobie pomyślałam, że nigdy chyba nie fotografowałam mojego "przedpłocia". Piszę w cudzysłowiu, bo w sumie to tylko 0,5m wzdłuż parkingu, ale zawsze coś
turzyce bezobsługowe,nawet ich nie ścinam po zimie - cały czas są zielone. Tylko oczyszczam środki - mają dwa lata - pełno bocznych szczepek - jeśli ktoś zainteresowany - zapraszam można brać

a to nieśmiałe próby z kokornakiem na zabudowie skrzynki i śmietników, którą robiłam z eMkiem w tym roku. Trochę się o niego boję, bo jest w donicach - nie wiem czy przetrwa zimę, może opatulić donice jakąś fizeliną?.... na pewno potrzebuje czasu na odbicie - jeśli przetrwa to może za dwa lata będzie efekt - narazie bidnie

Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 13:51, 04 paź 2019

Do góry
dawno nie biegałam z aparatem, bo czasu brak, ale dzisiaj mi się udało
barw jesieni mało u mnie, ale coś tam się znajdzie

Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 13:46, 04 paź 2019

Do góry
Cześć,
trochę w miarę możliwości ogarnęłam chwastowisko w ogródku, no i ruszyłam ze sprzątaniem skrzynek warzywnych. Teściu przywiózł mi obornik - będę przekopywać z ziemią w skrzynkach.
Na pierwszy rzut - zioła powędrowały do doniczek w domu melisa, majeranek i tymianek...

tej małej meliski też było mi szkoda, więc dostała swój dzbanuszek - może podrośnie

pomidory na finiszu - w weekend zbieram ostatnie i czyszczę skrzynkę, obornik czeka w blokach startowych...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies