Na zdjęciach obecne nasadzenia, część słonecxns ogrodu, na tej rabacie pod plotem są hortensje ogrodowe, ale one tu nie mogą być, za małe, za gorąco, zbyt wrażliwe i moja ulubiona rabatka "wrzosowiskio" tu 1 azalia wielkokwiatowe i 3 japońskie, sosns aurea i pierisy oraz wrzosy.
Przez kilka godzin było u nas piękne słońce, więc spędziłam te godziny w ogrodzie. Udało mi się przyłapać sikorki, jak oswajały się z nowymi karmnikami
Powiesiłam jeszcze dwa takie jak ten po lewej, a ten po prawej przyczepiłam do szyby. Zobaczymy, czy się do niego przekonają...
Zrobiło się już naprawdę zimno, ptaki coraz chętniej korzystają ze stołówki.
Udało mi się dzisiaj sfotografować przelatujące żurawie! W Słońsku, całkiem niedaleko, jest Park Narodowy Ujście Warty. Jest to znana "stacja przesiadkowa" dla migrujących ptaków. Być może leciały tam, a może zimują gdzieś w pobliżu, co podobno też się zdarza. Byłam przekonana, że robię zdjęcia parze gęsi , dopiero na powiększeniu w komputerze zrobiłam wielkie oczy . Piękne ptaki
Mam 3 pokoje po 20 m.kw. plus kuchnia i łazienka. W pokojach mam takie piece.
One są bardzo dobre. Szybko się w nich rozpala, dobrze grzeją.
Ale to noszenie drewna, ciągle pilnowanie męczy. Na dogrzewanie tak, na systematyczne grzanie raczej nie.
Mąż na ganku zrobił nawet specjalną skrzynię na drewno.
Moja mama w ogrodzie spaceruje,
tu przystanie, tam kwiatek wącha,
wszystkiemu sie dziwuje.
i stając przy niezapominajkach, pyta:
a gdzie masz niezabudki teraz?
I tak myślę, nie widzi? nie pamięta?
a może żartuje?
Zawsze z niej była przechera!
Izabelko, jakoś trzeba te szarości za oknem niwelować. Storczyki wypuszczają nowe pędy kwiatowe, za miesiąc będą kwiaty. A na jutro trzeba stroik adwentowy przysposobić.
Ciasteczka też? Tak mówicie? A takie ziemniaczane mogą być?