Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 13:14, 13 mar 2012

Do góry
nie, buki dają fajną ziemię z liści, żyzną.Korzenie ich sa głębiej Tylko za młodu wolno rosną.
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 13:00, 13 mar 2012

Do góry
będzie pasować. Tylko z garbowym jest 1 kłopot- on bardzo suszy koło siebie. Poczatkwo nie bedzie problemu, ale po latach do 2 metrów będzie mocno sucho. Ale da się dobrać gatunki na takie miejsce.
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 12:53, 13 mar 2012

Do góry
pewnie że możesz sadzic tam żywopłot. Ja pisałam żeby nie zamykać się od strony drugiej- chodnika. A tu jak najbardziej.
Przedogródek Agniechy973 12:04, 13 mar 2012

Do góry
świetne! te ogrodowe są w ziemi, czy w wodzie?
Przedogródek Agniechy973 11:44, 13 mar 2012

Do góry
może tak być, albo tu możesz zamknąć jukką ten pasek - czyli jukki zamiast jasnego berberysa. wtedy będzie ciekawie.
Ja nie lubię za bardzo samych jukk, zawsze staram się wsadzać między nie cienkie trawy które trszkę dodadzą lekkości i miękkości ich lisciom. Dosadzam kepy festugi oviny- wtedy jukki sa jasniejsze na ciemnym tle, albo owsa wieczniezielonego- wtedy bardziej sino- szaro, a ostatnio chce spróbować z tą ostnicą- będzie rozjaśniona
http://trawki.pl/index.php?14,stipa-tenuissima-pony-tails
Przedogródek Agniechy973 11:10, 13 mar 2012

Do góry
nie za bardzo rozumiem- gdzie cos posadzić? Na tym zakolu które teraz wychodzi poza szambo? O to chodzi?
Przedogródek Agniechy973 10:50, 13 mar 2012

Do góry
tak jak teraz jest fajnie, na lejek robi się mało miejsca.
Wciąż przestawiam literki, potem sprawdzam , ale często mi to ucieka.
Malowałam w Paincie- programie, ale pewnie się domyśliłaś.
Nadzieja na spełnienie marzeń 21:27, 12 mar 2012

Do góry
Ewa, no tak jak pisałam, w paint ciężko o płynne linie... przynajmniej u mnie...
na tych rysunkach, na górze, tam gdzie się kończy kartka to tam jest koniec działki - inaczejd zagięcia kartki na górze do "płynnej linii od góry będzie trawa.
Na dole jest kostka.
Rysunki są w skali - 1cm (2 kratki) = 1m

Rośliny dobierałam raczej takie, które wcześniej zaproponowałam na inne rabaty. Jedna "nowością" jest tu hakonechloa no i te kule tawuły, który nie jestem pewna...

A łuk z bukszpanu jak daleko pociągnąć? Do połowy żółtej żurawki, czy dalej?

Wątek Agnieszki śledzę na bieżąco i bardzo mi się podoba jak to ładnie wymyśliła Magnolia

A tak w ogóle to dziękuję, że tu zajrzałaś Bardzo mi ciebie brakowało
Przedogródek Agniechy973 13:37, 12 mar 2012

Do góry
namazałam w paincie, nie ładnie, ale chyba złapiesz
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 12:24, 12 mar 2012

Do góry
można, ale to walka z wiatrakami. Nie zrobisz z niego małego drzewa, ma wielką siłę wzrostu. lepiej skupić się na pilnowaniu żeby nie zacieniał bardzo, czyli żeby nie miał gałęzi nisko.
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 12:04, 12 mar 2012

Do góry
lepiej zadołować, czyli wsadzić w dołek i obsypać ziemią, podlewać oczywiście. W worku to na krótko1-2 dni w cieniu, a i tak delikatniejsze rośliny mogą się zmęczyć.
Jak jesion zostaje ( a duży jest, może go przesadzić?) to go wyciągnij w górę- tzn podetnij mocno gałęzie od dołu, żeby korona była wysoko.
Jesion rośnie wielki
Przedogródek Agniechy973 12:00, 12 mar 2012

Do góry
albo na rabacie 1 gat dominantą, a za ścieżką inny gat dominantą, a ten pierwszy akcentem- takie odwrócenie ról
Przedogródek Agniechy973 11:59, 12 mar 2012

Do góry
możesz, ale ostrożnie. Lepiej żeby np 1 gat był dominatą a 1 czy 2 akcentami w mniejszych skupieniach, gdzieś plama z brzegu, czy przy bukszpanie.
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 11:39, 12 mar 2012

Do góry
Rozsądnie myślisz, trzeba zostawić tamten jałowiec przy ogrodzeniu. Kule da się przesadzić ostrożnie. Te jałowce są duże,ale trzeba próbować. Jak się nie udadzą, to trudno
Może któryś spróbuj przesadzić jako otoczenie studzienki ( nr 11 to była studzienka, tak), albo w miejsce gdzieś gdzie jest słońce a trzeba zadarnić sporą przestrzeń którą nie chce sie zajmować
Przedogródek Agniechy973 11:30, 12 mar 2012

Do góry
to na 30 m2 co 70 cm wychodzi 61 sztuk.
Myślę że jak posadzisz co 80 cm, tez będzie dobrze- 47 szt- ja bym jednak tak sadziła.
Z tymi bukszpanami- one nie maja być sadzone jakoś regularnie w schemat. Jedne mogę być bliżej siebie, inne dalej. Myślę że można założyć że na 1 mb długości rabaty 1.5 szt bukszpanu.
Trawami się nie martw, większość zaskakująco łatwo i szybko się rozmnaża. na czym w końcu staneło, na jakim gatunku do bukszpanów?
A te jukki to mają być ostatnim pasem , tak?
Przedogródek Agniechy973 11:08, 12 mar 2012

Do góry
Znalazłam to co wcześniej podawałaś. Miałam problem ze znalezieniem, ale ten watek długi.

magnolia napisał(a)

Co do obliczeń- mi wyszło mniej niektórych gatunków.
Berberys, tawuła- co 70 cm, ok
Cis- co ok. 80 cm, ok
Pachysandra- wystarczy co 35 cm- 250 szt. ( a jak poczekasz na efekt, to i co 40 cm- 188 szt)
Bluszcz- wystarczy co 60 cm - 60 szt ( minus kilka sztuk , a zamian hosta- no 8 szt). Nie kupuj bluszcza, na pewno ktoś Ci podaruje sadzonki ( nawet ja)
kostrzewa owcza- co 35cm, wtedy ładnie widać jej pokrój okrągły- 100 szt
Przedogródek Agniechy973 11:04, 12 mar 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
Aga i jak to w realu? Podoba Ci się?

Podoba mi się, ale jestem zaskoczona ogromem tych rabat. Zrobiliśmy na szer. 1,80. Te trawy to chyba będę przez 100 lat namnażać
Magnolio jeszcze pytanie o bukszpany w tych pólkolach i na dziś dam Ci spokój. Ile tych bukszpanów tam mniej więcej przewidzieć? 20 czy więcej? Jakiś przedział, na razie na oko.
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 11:00, 12 mar 2012

Do góry
przesadzać możesz już zaraz, jak ziemia rozmarźnie ( jeszcze w weekend głębiej była zmrożona). Tylko bukszpany później bo są wrażliwe. Starsze krzewy trzeba przedtem dobrze podlać, najlepiej kilka dni wcześniej popodlewać żeby ziemia nie obsypywała się z korzeni. Wykopywać z dużą bryłą, ostrożnie i od razu na płachtę żeby nie nosić rośliny gołej, tylko w płachcie Wtedy korzenie sie nie obsypują z ziemi, można tez ciągnąć jak duży ciężar.
Te krzewy jak berberys warto przyciąc przy przesadzaniu, żeby zmniejszając bryłę korzeniową, zmniejszyć też część nadziemną co zmniejsza wysiłek rośliny.
Jałowce też, tylko jak je wytniesz mocno i zrobią się od tego nie ładne, to długo takie będą .Prawdę mówiąc nie jestem pewna czy warto nie walczyć, czy ich nie darować sobie ( nie widziałam ich więc tak teoretyzuję)
Przedogródek Agniechy973 10:45, 12 mar 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
Agnieszko powoli. Wiem że to głupia rada, jak cos się zaczyna to zaraz okazuje się że żeby tu było dobrze, to trzeba coś przesadzić gdzie indziej, a tam gdzie indziej warto skończyć co się zaczęło i tak wiąże się ze sobą i zazębia 10 rzeczy Ale lepiej zacisnąć zęby, usiąść przy stole, wypisać sobie listę tych zazębionych, bardzo ważnych rzeczy i wybrać te najważniejsze A resztę rozplanować na kolejne sezony Bo i finansowo można się wypłukać i potem pary nie starczy żeby skończyć co się zaczeło i radość z tego ucieka bo za dużo wątków, za mało sił, czasu, pieniędzy.
Może skopcie i wyrównajcie niektóre rabaty, zasiejcie je jednorocznym łanem zielonki- łubin, gryka, facelia, albo coś innego, albo nawet zostawcie na razie i tyle.
Dobrze Cię rozumiem, ale miałam już momenty kiedy rozpoczeliśmy kilka prac na raz i w trakcie okazało się że nie damy rady kupić wszystkiego ani skończyc tych prac w określonym czasie. To była spora frustracja. Dlatego od stycznia negocjujemy i przepychamy się z M. co w tym sezonie będzie na liście priorytetów.

No właśnie, tak jest. Tu zacznę, ale przy okazji coś wykopię i gdzie indziej pasuje i tak ciągnę już wszystko. Wiem, że nie uradzę. Z jednej strony chcę przedogródek i dobrze, bo już czas najwyższy na niego, ale przy tarasie też by się chciało. Trochę si ę nakręciłam, ale z drugiej strony jak tak myślę o różnych elementach, to porządkuje mi się powoli wizja całego ogrodu. Jestem spokojniejsza, że gdzieś tam znalazło się miejsce na rh, na róże, na trawy itd.
Przedogródek Agniechy973 10:42, 12 mar 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Policzyć trzeba jeszcze raz ilość berberysów Green C. i tawuły japońskiej. Oba nasadzenia zajmą ok. 30m2 w tej szerszej wersji. Ile szt. na m2?

nie pamiętam czy proponowałam Ci je sadzić co 80 cm? Masz to gdzieś?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies