Witajcie

Magnolia będzie przesadzona, rzecz w tym, co w zamian.
Zmierzyłam dziś odległość między pniem cyprysika a szmaragda i jest tak jak mówiłam 3 m. Szerokość tej rabaty od siatki to 2 m. Przed rabatą ciągnie się trawiasta ścieżka, dochodząca do skarpy. Ścieżka ma w tym miejscu 2,5 m szerokości.
Dzisiejsze zdjęcia:
Zakładając, że w miejsce magnolii wsadzę 3 serby w trójkącie, tak jak radzi Danusia musiałabym zachować odpowiednie odstępy między nimi.
I tu mam wątpliwości i pytania:
1.Jakie odstępy, ile od płotu, ile od pni sąsiadów (cyprysa i szmaragda), ile między serbami?
2.Ten trzeci Serb musiałby wyjść z rabaty na ścieżkę, czy tam nie będzie wąsko?
3.Czy za kilka lat cyprysik nie będzie swoimi rozłożystymi konarami walczył o miejsce z Serbem?
4.Świerki serbskie to bardzo wysokie, majestatyczne drzewa, dość szybko rosnące, czy za kilka lat ( zakładam, że kupię je na min 150 cm) nie będą w wielkim kontraście do reszty nasadzeń w tym pasie (dereń,lilaki,choiny kanadyjskie,szmaragdy,sunkisty)?
5.Świerk serbski jest wąski podobno tylko w młodości, starsze okazy u podstawy mogą osiągnąć nawet 4 m. Wiem, że posadzone blisko będą się przenikać, ale i tak zajmą sporo miejsca (piszą, żeby wsadzać je w odległości 1,5 – 2 m) a ja mam tam tylko 3 m

6.Na starej działce ROD mam serba (ma z 15 lat) rosnącego wśród innych świerków i u podstawy ma ok. 2 m. Widziałam także dorosłego cyprysika Squarrosa i miał dość szeroką koronę.
Przepraszam, że zanudzam wątpliwościami, ale przymierzając się do usunięcia magnolii widziałam na jej miejscu Thuję Sunkist, albo choinę kanadyjską.Tak wygląda jedna z choin rosnąca przy tym ogrodzeniu :
W linii tego ogrodzenia rosną już te drzewa i mogłabym któreś powtórzyć.
Po wiem szczerze, optowałabym za choiną, jest śliczna i wydaje mi się, że dobrze byłoby jej w tym miejscu

Mam serby, ale jako solitery i uważam, że są wyjątkowo piękne.
Choina, czy jednak serby