Witam,
proszę podpowiedzcie co jeszcze dosadzić na tej rabacie. Ma ona wymiary 15/0.6m, wystawa południowa. Na razie są tam posadzone wiśnie Amanogawa sztuk 5, w odstępie co 2m i pomiędzy nimi hortensje bukietowe Vanille Fraise. Wiem, że rabata jest bardzo wąska, ale teraz strasznie tam pusto i chciałabym coś dosadzić, przynajmniej na te parę pierwszych lat zanim hortensje się rozrosną. Na rabacie jest oczywiście mnóstwo cebul tulipanów. Myślałam o jakichś trawach zimozielonych zaraz przy brzegu, albo o miskantach w tych dziurach pomiedzy hortkami a wiśniami, tylko że tych traw na wiosne po ścięciu nie będzie widać i też przez jakiś czas będzie pusto Może rozchodniki? Albo piwonie?
Asia dobrze radzi, też mi coś z tym ustawieniem w rządek nie pasowało. Większość nasadzeń masz "pod linijkę" i warto brzozami ten schemat przełamać. Tak mi się wydaje.
Ja bym czwartej nie kupowała. Tę po lewej dałabym trochę do przodu, drugą od lewej leciutko w lewo i trzecią "gdzieś tak jakoś", żeby były w trójkącie. Placyk bym powiększyła z przodu, dorównałabym linię do dereniowej. Leżaczki a nad głową szumiące brzózki, mniam.
A tutaj od Hani - Gruszki ta biała chmurka przy berberysie
Te zdjęcia były robione w II poł. sierpnia - a ona kwitnie do dzisiaj! Chyba warto Ja mam dwie różowe, ale moje malutkie, ciekawe, czy je przezimuję. Hania ma swoje patenty, ją pytaj. Wiem, że nie może mieć zbyt mokro i nie należy zbyt wcześnie przycinać ją na wiosnę.
koktailówki
dużo natki
Póki co jest pysznie i nie likwiduję
Poszły już na kompost cukinie i dynie, które mróz załatwił i pozostałe pomidory, które trafiła zaraza.
Miałam zostawić różankę w spokoju do wiosny ale moje czworonogi zmusiły mnie by dosadzić choć trawki. Mają póki co służyć jako ochrona przed zadeptaniem i zasikaniem róż i cisów. Jak jest gęściutko to nie wbiegają na rabatę
Zastanawiam się czy nie pasowała by mi tam np biała gaura albo krwiściągi, albo jedno i drugie
Asiu zrobiłam wizję lokalną z rana i wychodzi mi ,że muszę dokupić 1 brzozę
Myślałam,że tam w rogu nie posadzę ,bo druty,ale patrzę ,że one są jednak w większej odległości
Więc rozstawiłam jak radziłaś i jedną w rogu.... i podoba mi się bardzo
Byłoby tak....4 brzozy
Na placyku 2 i na dereniowej 2 szt.