Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

April podbija las... 20:55, 21 lip 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Ja nie psikałam tylko podlałam Magnicurem Energy i widzę, że pomogło.
Muszę znowu podlać tego chorego drugiego

U mnie trochę schną marcinki suche łodygi ze środka wyciągam.
Niestety dla roślin jest za ciepło. Trzeba pryskać ja co 2 tygodnie pryskam mikstura z drożdży. Nie pryskalam właśnie Marcinków i jutro trzeba to zrobić.
Previcur lub Magnicur to bardzo dobre środki. Nimi wyleczyłam 2 rodki z fytoftoroza.
Małymi krokami-Ogród Wioli 20:38, 21 lip 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Derenie tnę ostatnio tylko wiosną nisko. Wcześniej cięłam wyżej i rosły wielkie krzaki rozlazłe jak u ciebie.

Teraz tnę nisko ,dłużej się zbierają ,ale są potem zwarte i nie za wielkie.

Tu widać jak nisko je tnę

Dziś

Molinie moje 3 letnie mają u góry ok 50-60 cm szer

Też przycinam, ale kurcze nigdy tak krótko. Co prawda moje są gęste, ale wiosna też tak przytne aby je odmłodzić.

Wiola szukałam tej trawki heideb... I znalazłam u ciebie jak się cieszę.
Trawy to jest to. U mnie bodziszek Rózanne przebrał miarę. Powiedz ile masz kępek między moliniami czy hakomkami.
Muszę swoje rozsadzić i chce je posadzić że sesliera jesienna.
Oj żeby nie te upały miałabym już wszystko uporządkowane, a tak nic nie zrobione.

Pięknie masz
Anna i Ogród 2 20:04, 21 lip 2023

Do góry
Makao napisał(a)

Tak myślisz że coś się wsiało? Ma identyczne liście jak żółta część i kwitnie też tak samo. To się zrobiło już rok temu a teraz się powiększa.

Może brak słońca.

Aniu ja w zeszłym roku wysiałam nasiona z jeżówek licencjonowanych i już mam pojedyncze kwiaty.
Nie odbiegają od macierzystych.

Skoro eksperyment się udał będę inne wysiewala.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:54, 21 lip 2023

Do góry
Gdzie to taki piękny ogród nigdy nie byłam wiec chce wiedzieć.

Mam trochę liliowców ale u mnie nie kwitną już nie wiem co robić raz je przesadziłam i na nowym miejscu też nie kwitną.
Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 19:32, 21 lip 2023

Do góry
A jakoś nie lubię tego orlikolistnego też go mam. Okwitnie potem ma zielone nasiona.

A wiesz że ja z nasion rutewke wyhodowalam. Mam kilka dużych i przy cięciu jesienią wyrzuciłam te ścięte z nasionami obok. Jakie było moje zdziwienie w maju następnego roku rutewka się wysiałam.
Teraz mają 3 lata są w koniczkach muszę je wysadzic do gleby.
Mają ok 1 metra, ale nie dbam o nie. Wysadzę do dobrej ziemi to urosną.
Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;) 19:23, 21 lip 2023

Do góry
Czy te jeżyny to są bez kolców bo takich szukam.
Wystarczy że róże mają kolce.

Ale motyla uchwyciłeś piękny ten paź. Muszę też u siebie zaobserwować.
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 19:18, 21 lip 2023

Do góry
Judith napisał(a)
Dziewczyny, co jest mojej Gience???

Gienka ma mączniaka na bank. Też miałam w zeszłym roku zachowawczo też muszę opryskać. Pryskam często kwasoluby mikstura z drożdży 10 dkg(kostka) na 10 litrow wody dodaje 1 łyżkę szarego.mydła potasowego lub Ludwika.

Musisz opryskać bo nie nawiąże pąków.
Zresztą róże też lubią drożdże.

Tutaj masz linka z miksturami.

https://mamadu.pl/154377,maczniak-prawdziwy-jak-pozbyc-sie-go-z-ogrodu-sposoby-na-maczniaka
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 19:05, 21 lip 2023

Do góry
Judith napisał(a)
Ach jeżówki… Pasują do wszystkiego

Opitolona okrutnie forsycja, która sięgała już do połowy ścieżki. Teraz będzie na cienkiej nóżce . Najpierw się przeraziłam swoim dziełem, ale teraz mi się podoba .

U mnie forsycje też kolosy. Co sezon zapominam o ich przycieciu. Trzeba ciąć zaraz po okwitnieciu aby mogły na następną wiosnę zakwitnąć trudno niech rosną.

Właśnie ta jeżówka też ja mam jest najładniejsza. Ma wszystkie zalety dobrze się krzewi, kwitnie, trzyma kolor. Wiosna muszę je podzielić.
Mam też inne, ale takie niewygledne poprostu zdechlaki.

W zeszłym roku wiosna z tych wysiałam nasiona i w tym zaczynają pojedyncze kwitnąć specjalnie nie odchodzą od tych licencjonowanych.
W tym roku znowu zbiorem i posieje wiosna.
Pszczelarnia 18:50, 21 lip 2023

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Jeszcze zdjęcia lipcowe

Przepiękne są też je mam. Jednak w tym roku ten kolor Martagony był bardzo niski za to inne kolor pod 2 m podchodzą.
Piękny ogród jak zawsze.
Żywopłot bukowy czerwony przepiekny szczególnie te czupryny.
Giganty różane tylko pozazdrościć w dobrym znaczeniu.

Pozdrawiam i też życzę zdrowia
Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 17:50, 21 lip 2023

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Rutewka szybko rośnie taka młoda w ciągu roku ponad 1 m jak ma dobrą ziemię.
I tak wiosna przycinasz suche na wys ok 10 cm.
Odsłon od niej te wióry drzewne, aby miał korzeń czym oddychać. I nie przelewają aby korzeń nie zgnił musi miec tylko wilgotny grunt.

Dzięki za info. Orlikolistna ładnie u mnie rośnie może i tej się spodoba ☺
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 16:36, 21 lip 2023

Do góry
DariaB napisał(a)

Aguś dziękuję, stipy już wyczesałam, mam całe wiadro nasion leżały już jak pokraki. Wkurza mnie trochę lawenda na tej rabacie, zamiast sztywno stać to leży jak umarlak, nie wiem o co chodzi, czy taka odmiana czy co. O tu widać jak się pokłada.

To taka odmiana też ja miałam i ja wyrzuciłam.
Ta lawenda nadaje się na przerób mydła, flakoniki pachnące.
Musisz inna odmianę kupić.
Co prawda ta co jest u ciebie to lawenda nie do zdarcia, ale na obwódki się nie nadaje. Trzeba ją sądzić Ok 60-70 cm od krawężnika tak wyrasta. Raj dla bzykow ale co z tego jak nie ładnie to wygląda.
Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 12:23, 21 lip 2023

Do góry
Wafel napisał(a)
Dziś przyszła moja rutewka Delevay'a, aż się uśmiałam jak ją zobaczyłam, ledwo z 10 cm wystaje z doniczki , zamówiłam przez Internet, bo u nas nigdzie jej nie mogłam upolować, a ja to niecierpliwa jestem no i mam za swoje a już sobie obiecałam, że nie będę nic zdalnie kupować - mam za swoje.

Rutewka szybko rośnie taka młoda w ciągu roku ponad 1 m jak ma dobrą ziemię.
I tak wiosna przycinasz suche na wys ok 10 cm.
Odsłon od niej te wióry drzewne, aby miał korzeń czym oddychać. I nie przelewają aby korzeń nie zgnił musi miec tylko wilgotny grunt.
Ogród Muszelki 00:11, 21 lip 2023

Do góry
Muszelka napisał(a)
Moja limka. Odkąd ścieliśmy świerki i rośnie w pełnym słońcu - szaleje. W chwili obecnej ma wys. ok. 250 cm., w obwodzie też grubaska. Mam nadzieję, że pędy dadzą radę udźwignąć kwiatostany, gdy te rozwiną się. 'Limelight' to odmiana, która z wszystkich moich bukietówek ma najsłabsze pędy. Rok temu, po ulewie, musiałam sporo gałązek podwiązywać. U Was jest podobnie?

Piękna jest. U mnie mają dosyć twarde i wyprostowane pędy. Stoi sztywno. Mnie się wydaje, że to nie wina pędu tylko wielkości i ciężaru kwiatu.
Ogród Muszelki 00:08, 21 lip 2023

Do góry
Muszelka napisał(a)
Dzisiaj zauważyłam, że także papryczka zaczyna dostawać kolorku

A co to za jez. Coś takiego?
Ogród Muszelki 00:06, 21 lip 2023

Do góry
Muszelka napisał(a)
Alicjo, Twoje zabiegi z lotosami uświadamiają, jak wielki wpływ na rośliny ma środowisko. To, co gdzieś rośnie ot tak sobie, u nas wymaga chuchania i dmuchania.

Praca z Lotosami to droga długa i żmudna. Też robiłam eksperymenty. Nie wyszło już wydawało się, że wszystko w porządku rosną a ty nagle jakiś grzyb i po eksperymencie.
To nie na moje nerwy.

Kupuję rośliny wiem, że przepłacamy, ale nie chcę czekać i doglądać kiedy te z nasion wyrosną.
Ogród Muszelki 00:00, 21 lip 2023

Do góry
Też się zastanawiałam nad mini budlejami kupić czy nie. Jednak stanęło nad nie. Mam sporo tych dużych.
Petunie super. Też miałam kiedyś takiego giganta.

Masz bardzo duże hortensje przed domem Muszelko. Czy one specjalnie cięte? Co to za odmiana.
W tym roku w 3 szt zostawiłam po 2 patyki i nie Przycinalam będę miała piętra.

Ptasi gaj 22:15, 20 lip 2023

Do góry
Dzisiaj po raz pierwszy widziałam tak kwitnące drzewko (krzak). Chodzę obok przez kilka lat i pierwszy raz widzę jak kwitnie

Może ktoś wie jak się nazywa
Ptasi gaj 22:13, 20 lip 2023

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Elu masz prześliczne martagony. Znowu nacieszyłam nimi oczy. Jak dla mnie to możesz je wstawiać co chwilę.
Róże i funkie też Ci wspaniałe rosną.

Gosiu te Martagony są wyjątkowe co rok ładniejsze. Kwiatostany bardzo długie muszę policzyć kwiaty.
W tym roku kupiłam jeszcze różowe i nie widzę ich.
Nie wiem gdzie posadziłam może któraś z tych które nie wypuściły kwiatów.
W każdym razie te poniżej mają sporo młodych te niskie na focie.
Mają bardzo ładny kolor tutaj słońce trochę przeswietla

Poniższe jeżówki bardzo ładny kolor i mocne tworzą ładne kępy. Mam też białe.

Kupiłam ostróżki w tym roku takie mizeroty i kwitnie. Bardzo je lubię ale nie mogę się ich jakoś doczekać albo małe albo nie ten kolor. Może ziemią nie taka sądzę je nie w tym miejscu.
Ostróżki kupuję i suszę to są szczyty.

Ptasi gaj 21:54, 20 lip 2023

Do góry
pestka56 napisał(a)

4 Lata, to nie tak dużo. Moje najstarsze mają już ponad 14 lat i są mojego wzrostu Z tym że 3 lata temu przesadziłam je na nowe miejsce, bo stare stało się zbyt zacienione i niestety 2 wtedy padły, więc dosadziłam 2 nowe.
Nie wiem czy takie duże krzewy dobrze by się w workach czuły.
Co roku sypię im torf kwaśny oraz kompost i lekko przekopuję.

Kasiu moje też starsze ok 7-8 lat. Też rosły byle gdzie nawet w cieniu nie rodziły.
Zrobiłam im miejscówkę nad suchym oczkiem nawiozlam igliwia no i posadziłam w te worki.
Od razu odżyły i owocują.
W tym roku też kupiłam 6 krzaków. Posadziłam tak samo w igliwie sosnowe i liście dębowe. Worki ziemią do borówki i kompostowa zmieszalam. Bardzo ładnie rosną i wypuszczają od korzenia dużo pędów.

Czytałam, że krzaki borówek trzeba przycinać nie wiem jak i kiedy to zrobić. Muszę trochę poczytać.
Blaski i cienie nowego życia 20:46, 20 lip 2023

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Bodziszek pod murem robi mi dobrą robotę i nie musi kwitnąć. Kwitnie raz w roku na różowo i skromnie bo w cieniu.

A liliowce po przesadzeniu mają taki sezon że nie kwitną lub skromnie. Ja nie mam z nimi problemu.

Nazw host to wogóle nie znam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies