Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

Monika83 07:38, 13 paź 2023

ElzbietaFranka napisał(a)

Monika kupiłam u sąsiada ogrodnika. Ładny kolor mają kupiłam 2 szt myślę sobie za mało poszłam na drugi dzień już nie było. Kupiłam bez nazwy.

Samoa - tam są 3 krzaki. Ale nawet jak jeden to jest przysadzisty. Jeden połamałam jak podlewalam wężem. Będę wiosna przesadzać bo rosną w newralgicznym punkcie.
Moje rosną w ziemi kompostowej.

Te marcinki poniżej też ładne takie do kolan i zielone od ziemi. Nie schną. Też muszę wiosna w inne miejsca posadzić.

To tak jak ja pod koniec sierpnia kupiłam na targu 2 astry bez nazwy ciemno różowy i ciemnofioletowy bez żołtego oczka w środku kwiaty jakby podwójne, nie kupiłam białego ,też jakby o podwójnych kwiatach bez żółtego oczka. Pojechałam następnym razem żeby kupić białego astra to już nie było ani jednego. Na necie poszukałam nazw tych astrów zakupionych nn to najprawdopodobniej odm.Henry purple i Henry pink.
ElzbietaFranka 23:25, 13 paź 2023

Gosialuk napisał(a)
Ale ładnie trawiasto i zwiewnie. Wszystkie dęby już takie kolorowe?

Gosiu to fotka z zeszłego roku.
Byłam dzisiaj i jeden dostaje kolorów ładnych.
U nas jeszcze zielono chociaż bardzo sucho.
ElzbietaFranka 23:29, 13 paź 2023

daszum napisał(a)
Ela, miskant Rossi od Ciebie ma 2,5 m wysokości. Czy Twój jest też taki wielki?
Kilka dni temu jeszcze kwitły lilie w oczku

Tak Rosi to spory miskant. Pisałam że ładny,wysoki teraz ładnie się przebarwia. Tylko trochę lubi się krzewić.
Cieszę się, że kwitną lilie. Mam fobra reke szczęśliwa.
ElzbietaFranka 23:31, 13 paź 2023

Kasia Pestka.
Ten Afryka ma dosyć szerokie liście. Miałam zrobić fotki zapomniałam. Będę w niedzielę to zrobię.
daszum 20:57, 16 paź 2023

Piękna jesień.
Trawy szaleją
pestka56 12:24, 17 paź 2023

Kasia Pestka.
Ten Afryka ma dosyć szerokie liście. Miałam zrobić fotki zapomniałam. Będę w niedzielę to zrobię.

Niezbyt często zaglądasz Wszystko w porządku u Was?

Miskanta zmierz:
- wysokość kępy liściowej;
- wysokość z kwiatostanami;
- szerokość i długość liścia.
Może to coś jeszcze pomoże do potwierdzenia odmiany.

A do mnie jedzie „czerwony diabeł” Ostatni miskant, którego posadzę w ogrodzie. Miałam już żadnego nie wprowadzać do ogrodu, ale ten jest absolutnie wyjątkowy, królewski.

Miskant chiński (Miscanthus sinensis) 'Lady in Red' PBR
• Osiąga wysokość z kwiatostanami tylko 160 cm, ale jest bardzo efektowny.
• Liście w chłodniejsze lata mogą przebarwiać się już na przełomie sierpnia/września. Utrzymuje intensywny kolor nawet do listopada. W tym czasie zmiennia kolory nawet 4-5 krotnie. Rozpoczyna przechodzeniem zieleni w lekkie fiolety na krawędziach liści. Potem blaszki liściowe coraz bardziej czerwienieją, aż białe pręgi pośrodku liści charakterystyczne dla miskantów chińskich zanikają i stają się ciemniejsze niż kolor liścia. Jest to oczywiście zależne od pogody. Utrzymaniu koloru sprzyja długa ciepła jesień.
• Jasne kwiatostany nie są szczególnie imponujące, ale mają piękny pełowo biały kolor.
• Ma tendencję do tworzenia kopułowej formy zarówno jeśli chodzi o kępę liściową jak i kwiatostany.
Wiaan 12:29, 17 paź 2023

Piękny miskant
UrszulaB 23:22, 17 paź 2023

Cudne masz yrawy!
ElzbietaFranka 21:23, 18 paź 2023

Kasia wszystko w porządku. Tylko nie mam czasu siedzieć przed komputerem. Wieczorem tylko zaglądam na strony związane z wyborami.
No i wnuki miała na nocki przez 2 dni.
Kamień mi z serca spadł. I już dochodzę do siebie. Może być tylko lepiej.

W niedziele z eMem posprzątaliśmy. Drzewo kominkowe już złożone w drewutni. Trochę posprzątane. Liści nawiało worek w odkurzaczu mi się podziurawił i dzisiaj przysłali nowy.
Jeżeli będzie sucho to w sobotę posprzątam.

Trawa bardzo ładna ale pewnie potrzebuje dużo słońca aby taki kolor osiągnąć. A skąd jedzie trawka. Może i ja kupię.

Mam trawkę miskant "Ruby cute" rosną w pełnym słońcu 2 szt tlkupione w zeszłym roku jesienią.

ElzbietaFranka 21:27, 18 paź 2023

Zrobiłam fotki miskanta tzw Afrika
Później liście czekoladowe