Tuj nie próbowałam nawet klekotem odkurzać, bo to zwykły "domowy" odkurzacz. W domu nie używam, bo jak wspomniałam okropny z niego rozpylacz kurzu. Używam worek fabryczny, wielokrotnego uzytku. Od dołu ma klips i łatwo wysypać liście.
Za gruba warstwa była. I pewnie monolityczny susz, bez wilgoci. U mnie jak partiami wrzucam na kompost, to od razu widłami równomiernie rozsuwam i przesypuję wilgotnym kompostem. Warstwa po warstwie. Czasami daję warstwę świeżo skoszonej trawy. I pamiętam o zlaniu wodą. Mam 3 komory kompostu, to co 3-4 miesiące siłą rzeczy przerzucam z komory do komory. I gnojówką kompost zlewam. W tym roku tez kompost przesuszyłam
I o suszu pod tujami.
Problem jest taki, że pod nimi zazwyczaj jest sucho i susz wegetuje zamiast się kompostować.
Myślę, że obojętnie jak się nazywa, ważne że spełnia swoje zadanie
Już sobie wyobrażam pytania w marketach budowlanych o specjalistyczne odkurzacze do bukszpanów czy smaragdów
Poli ja już drugi sezon po zebraniu i zmieleniu przez odkurzać do liści tych suszków z thujek, wysypuję spowrotem pod thuje, nie wiem czy dobrze czy źle, ale smaragdom nic się nie dzieje i są zdrowe pozdrawiam
A ja nie do końca jestem zadowolona z kompostownania suszków ze smaragdów.
Likwidowałam teraz kompostownik, który zakłądaliśmy 4 lata temu i nie do końca były przekompostowane. Myślę, że to wynik tego, że kompostownik był jednokomorowy i z przerzucaniem nie dochodziłam do samego spodu.
Jestem przed decyzją co wybrać na kontynuację żywopłotu smaragdowego w drugim ogrodzie...