Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "polinka"

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:55, 10 paź 2018

Do góry
Buziaki dla wszystkich, którzy pracę w ogrodzie traktują jak odpoczynek

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:54, 10 paź 2018

Do góry
Kilka zdjęć na szybko i uciekam robić dynki

Po trawie nie widać jesieni...tylko liście mogą o tym świadczyć,że to już nie lato.

Trawiszcza również idealne

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:46, 10 paź 2018

Do góry
malgol napisał(a)

Toszko, nie mogę znaleźć tego wątku "Podwiązywanie hortensji"...podesłałabyś mi link ?Może u mnie żeby Gospodyni nie zaśmiecać?

podwiązywanie wysokich hortensji

MonikA napisał(a)

Worek nie zapełni się bardzo szybko? U mnie pewnie było by: jedna tuja - jeden worek, muszę też się zebrać za czyszczenie

Tuj nie próbowałam nawet klekotem odkurzać, bo to zwykły "domowy" odkurzacz. W domu nie używam, bo jak wspomniałam okropny z niego rozpylacz kurzu. Używam worek fabryczny, wielokrotnego uzytku. Od dołu ma klips i łatwo wysypać liście.

polinka napisał(a)

A ja nie do końca jestem zadowolona z kompostownania suszków ze smaragdów.
Likwidowałam teraz kompostownik, który zakłądaliśmy 4 lata temu i nie do końca były przekompostowane. Myślę, że to wynik tego, że kompostownik był jednokomorowy i z przerzucaniem nie dochodziłam do samego spodu.

Jestem przed decyzją co wybrać na kontynuację żywopłotu smaragdowego w drugim ogrodzie...

Za gruba warstwa była. I pewnie monolityczny susz, bez wilgoci. U mnie jak partiami wrzucam na kompost, to od razu widłami równomiernie rozsuwam i przesypuję wilgotnym kompostem. Warstwa po warstwie. Czasami daję warstwę świeżo skoszonej trawy. I pamiętam o zlaniu wodą. Mam 3 komory kompostu, to co 3-4 miesiące siłą rzeczy przerzucam z komory do komory. I gnojówką kompost zlewam. W tym roku tez kompost przesuszyłam

I o suszu pod tujami.
Problem jest taki, że pod nimi zazwyczaj jest sucho i susz wegetuje zamiast się kompostować.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:41, 10 paź 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)

Poli ja już drugi sezon po zebraniu i zmieleniu przez odkurzać do liści tych suszków z thujek, wysypuję spowrotem pod thuje, nie wiem czy dobrze czy źle, ale smaragdom nic się nie dzieje i są zdrowe pozdrawiam

O dzięki! NA chłopski rozum to podobna sprawa jak z lisćmi, więc powinno być ok.

Buziaki
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:39, 10 paź 2018

Do góry
malgol napisał(a)

Toszko, nie mogę znaleźć tego wątku "Podwiązywanie hortensji"...podesłałabyś mi link ?Może u mnie żeby Gospodyni nie zaśmiecać?

Moze być u mnie Nie ma najmniejszego problemu
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:38, 10 paź 2018

Do góry
MonikA napisał(a)

Worek nie zapełni się bardzo szybko? U mnie pewnie było by: jedna tuja - jeden worek, muszę też się zebrać za czyszczenie

W moim nie muszę używać worka
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:37, 10 paź 2018

Do góry
malgol napisał(a)
Matko, to mamy tu takie działy??

Też sobie o tym dopiero przypomniałam
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:36, 10 paź 2018

Do góry
Toszka napisał(a)

Mamy taki dział fotorelacje - pielęgnacja roślin i pokazywałam już 2014 roku patent na odkurzacz. Fakt, ten dział powinien być w "Ogrodzie", a nie w liściastych. Podobnie jak dział "podwiązywania hortensji".

Toszka, ty byś mogła miliony zarobić za te swoje rady!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:36, 10 paź 2018

Do góry
beata_m napisał(a)

czemu mnie nigdy nie przyszło do głowy wyczyścić bukszpany, dzięki dziewczyny za jak zwykle cenną wskazówkę pożyczę od męża odkurzacz może nie będzie sknera

Mój eM wylicza mi stawkę godzinową za wypożyczenie
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:35, 10 paź 2018

Do góry
mikina34 napisał(a)

Asia, wczoraj przygotowałam się do czyszczenia, nastroiłam się duchowo, bo mam ponad 100 tui do obrobienia i...padł mi odkurzacz zdechł na amen, muszę go reklamować, na szczęście na gwarancji jeszcze[/quot

Może pożyczę Ci swój? Mój czeka na moje natchnienie...
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:32, 10 paź 2018

Do góry
Agi2006 napisał(a)
Waldku u mnie miskant giganteus tez w tym roku po raz pierwszy zakwitł . Ale będe musiała go ściąć w tym tygodniu bo strasznie smieci.

Wyjątkowy rok dla traw
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:31, 10 paź 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
To Asiu zaczynam doceniać mój rozklekotany Samsung... czyści bukszpany aż miło
Fakt, przy przemysłowym to on pewnie by blado wypadł, ale jak na razie przy buksach sprawuje się świetnie

dodam, że tylko do tego się nadaje, bo to raczej rozpylacz kurzu (od nowości) niż czyściciel...i dostał czarną robotę przy buksach...w tym jest dobry

Myślę, że obojętnie jak się nazywa, ważne że spełnia swoje zadanie
Już sobie wyobrażam pytania w marketach budowlanych o specjalistyczne odkurzacze do bukszpanów czy smaragdów
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:30, 10 paź 2018

Do góry
polinka napisał(a)

A powiedz Toszka, można te suszki nie zbierać a tylko przepazurkować z ziemią?

Poli ja już drugi sezon po zebraniu i zmieleniu przez odkurzać do liści tych suszków z thujek, wysypuję spowrotem pod thuje, nie wiem czy dobrze czy źle, ale smaragdom nic się nie dzieje i są zdrowe pozdrawiam
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:28, 10 paź 2018

Do góry
makadamia napisał(a)
Ja tylko swoje pięć groszy dołożę: jak czyściłam bukszpany (ze starych liści i ćmy bukszpanowej:/) to zwykły odkurzacz się nie sprawdził - dopiero przemysłowy dał radę.

O wróciłaś Konec remontów??

Odkurzacz jednak musi mieć odpowiednią siłę rażenia
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:27, 10 paź 2018

Do góry
waldek727 napisał(a)

U mnie do tego spektaklu kwitnących w tym roku Gracillimusów dołączyły już Zebrinusy i Miskant Olbrzymi. Nie wiem jak u Was ale u mnie nie zakwitnie tylko Morning Light.

U mnie niestety Morning Light też zakwitnie
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:26, 10 paź 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
I na mnie tuje czekają...olbrzymy 4 metrowe... .

Współczuuję Kasiu bo tu jeszcze dochodzi utrudnienie w postaci drabiny...brrryyy
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:25, 10 paź 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
Nadaje W myśl zasady "z ziemi wyszło i do ziemi wraca"

A powiedz Toszka, można te suszki nie zbierać a tylko przepazurkować z ziemią?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:24, 10 paź 2018

Do góry
mikina34 napisał(a)
Polinko, własnie miałam się pytać Ciebie czy można czyścić teraz szmaragdy z suchego, bo wyglądają naprawdę biednie, a tu proszę, instrukcja na talerzu . Mam zwykły ogrodowy odkurzacz, ale z mocą 3000W to może da radę
I naprawdę można toto suche na kompost?

Wyjątkowo w tym roku są brzydkie
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:23, 10 paź 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
Jedno co pocieszające z tym suszem ze szmaragdów, to, to, że ładnie się kompostuje przełożone obornikiem lub kompostem. A jak gnojówką się zleje to do wiosny efekt murowany. Oby tylko za grubych warstw nie dawać.

Na szczęście mam więcej cisów niż tuj, a cisów nie trzeba czyścić.

A ja nie do końca jestem zadowolona z kompostownania suszków ze smaragdów.
Likwidowałam teraz kompostownik, który zakłądaliśmy 4 lata temu i nie do końca były przekompostowane. Myślę, że to wynik tego, że kompostownik był jednokomorowy i z przerzucaniem nie dochodziłam do samego spodu.

Jestem przed decyzją co wybrać na kontynuację żywopłotu smaragdowego w drugim ogrodzie...
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:18, 10 paź 2018

Do góry
Agi2006 napisał(a)

Waldek no własnie ja mam te nabrzmiałe kolby i z niektórych wystają takie małe na 1cm kotki. spektakl dopiero się zacznie jak pogoda dopisze

Póki co prognozy są optymistyczne Tzn dotyczące temperatur bo brak deszczu nie jest dobry.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies