Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

polinka 18:28, 22 paź 2018

szemusia napisał(a)
Pogoda zwariowała - u mnie też na grackach pojawiają się zaczątki pióropuszy... Pierwszy raz je widzę

Polinko, czy variegatus u Ciebie się kładzie na boki? U mnie jeszcze młode egzemplarze i ładnie wyglądają. Planowałam je przed żwopłotem, celem rozjaśnienia, ale dziewczyny mnie ostrzegają, że nieporządnie wygląda, właśnie wykłada się. I dylemat mam teraz...

Ach, altenę musze pochwalić - cuuuudna jest. Nic tylko zasiadać

Niestety nie doradzę z Variegatusami Też mam je dopiero pierwszy sezon. Dostałam od Marty Zielonej potężne karpy i podzieliłam na pół. U mnie trzymają fason ale podejrzewam, że duży wpływ na ich wygląd na stanowisko.
ML z reguły trzyma się prosto a u mnie w półcienistym miejscu bardzo się przewieszał. Możliwe, że Variegatus tak samo reaguje na nieodpowiednie stanowisko...plus do tego dochodzi ile ma miejsca-to poteżne trawy i pewnie jak mają za mało miejsca to może wtedy się rozkładają? Moje Gracilimusy w pierwszym ogrodzie muszą być co dwa lata dzielone ponieważ rosną w takim ścisku, że się rozkłądają na boki

Za pochwały altany dziękuję Przed chwilą ściągnęłam zasłony a meble przykryłam pokrowcami...
polinka 18:29, 22 paź 2018

Johanka77 napisał(a)

Jessoooo!!! Jaki porządek!
Ja w domu tak nie mam... szacun.

O ta zieleń! Jakby jeszcze lato w pełni!

A widzisz te liście pod hortkami?
Zieleń jeszze fajna, choć w drugim ogrodzie bardziej zielono
polinka 18:31, 22 paź 2018

leon60 napisał(a)
Trawiszcza cudne i wszystko jeszcze trzyma kolor, u mnie już pomarańczowo

Dzięki Olik
Powoli graby i Gracki zaczynają zółknąć ale i tak nie jest żle Właśnie pada deszcz! Nareszcie.
polinka 18:32, 22 paź 2018

Wiolka5_7 napisał(a)
Zieloniutki trawnik jak dywan a trawy boskie

Wiolu, nie wiem co się stało z tym trawnikiem Aż razi ta zieleń
polinka 18:36, 22 paź 2018

Zuzka25 napisał(a)

Ja mam w sumie młode szmaragdy w ilości 48 sztuk, 15 wyczyściłam i faktycznie tam, gdzie słabiej podlewaliśmy, bo wąż za krótki, to suszu było tyle... Tuje mamy małe, więc jeszcze ręcznie czyszczę

48 szt. to też już ładna liczba ale póki małe to nie jest żle

polinka 18:53, 22 paź 2018

Kokesz napisał(a)

Cześć Polinka

Jestem przed wyborem kostki na okrągły placyk pod wiśnią.
Podoba mi się granitowa jak Twoja ale znajomy mnie postraszył, że po latach kostka nie jest już taka ładna, łatwo się brudzi, ciężko ją wyczyścić, że lepsza jest kostka brukowa.
U Ciebie wygląda bardzo ładnie, jak ją użytkujesz?
Czy takie leżaki, stolik lub krzesełka nie będą się chybotać?
Gdyby wiśnie spadły na nią to się poplami-zabarwi, jak to wyczyścić?

Pozdrawiam u Ciebie w ogrodzie to jesieni jeszcze wcale nie widać Ślicznie masz

Czesc Reniu

Niestety nie mam porównania do kostki brukowej bo nigdzie jej nie mam. U nas kostka granitowa sprawdza się świetnie,mamy ja od 5 lat i przez cały sezon grilujemy tam, imprezujemy, często skapnie jakiś tłuszcz z mięsa czy kawę rozlejemy...eM kilka razy do roku czyści myjką i jest ok.
W altanie mamy od dwóch miesięcy płyty chodnikowe betonowe i to był najgorszy nasz wybór...mam ochotę je zdemontować i położyć kostkę granitową Mimo impregnacji podłoga cały czas się brudzi...
Ciężko cokolwiek doradzać bo każdy użytkownik pewnie ma inne zdanie
Np. dziewczyny tutaj chwalą płyty betonowe.
Ze stabilnością nie ma problemu-wiadomo, że to nie jest taka prosta powierzchnia jak kostka brukowa ale u nas podczas imprez stoi tam stół i krzesła, i nigdy się nikt nie skarżył, że krzywo
polinka 18:56, 22 paź 2018

makadamia napisał(a)
Pierwszy raz widzę zdjęcia z drugiego ogrodu. Śliczny jest!
Zdecydowanie więcej pola do popisu

Dziękuję Asiu
Chyba nie powinnam używać określenia ogród co do mojej drugiej miejscówki Lepsze byłoby nazwanie tego- pole trawiaste z żywopłotem smaragdowym
polinka 19:00, 22 paź 2018

mikina34 napisał(a)

Polinko, zastanawiam się nad wypożyczeniem odkurzacza przemysłowego, bo zwykły ni huhu nie daje rady , jak szybko idzie takie odkurzanie? Mam 100 tui do obrobienia i zastanawiam się czy na weekend wypożyczyć czy dam rade w jedno popołudnie?

Monia, masz IG? Nagrałam dzisiaj filmik z czyszczenia to mogłabyś się zorientować jak szybko to idzie A raczej jak wolno
Nie wiem jak duże masz smaragdy? Jeśli mniejsze to może może dwa popołudnia wystarczą ale jeśli duże to obawiam się, że to praca na więcej dni...
polinka 19:05, 22 paź 2018

koliber napisał(a)

Napisałabyś coś więcej na temat tego urządzenia? Co to za jeden i jak się sprawuje?
Moim 'Smaragdom' też by się przydało takie porządne odkurzanko Jakoś do otrzepywania ich nie mogę się przemóc

To przemysłowy Karcher, eM używa go w pracy a ja wypożyczam od niego do smaragdów
Sprawuje się świetnie dzięki dużej mocy i szerokiej rurze.
Nie dziwię się, że nie możesz się przemóc- dzisiaj jak odkurzyłam ostatniego to aż miło mi się zrobiło
polinka 19:06, 22 paź 2018

Malgosik napisał(a)
Graby kolumnowe są piękne.
Mi by się nie chciało czyścić tych tuj.
Podziwiam

Cześć Małgosiu
Graby dziękują a smaragdy już oczyszczone