Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rdest"

Ogrodowy spektakl trwa ... 12:07, 08 lip 2014

Do góry
Co to za różowe kwiatki za krwawnikiem? Mirko, poleć mi proszę raz jeszcze wysyłkowo krwawniki - na jesieni szykuję łąkową wstęgę.

Ten liliowiec z bordem w środku śliczny. A mówią, że liliowce można przesadzać zawsze i wszędzie a czytam już po raz kolejny, że jednak odchorowują.
EDIT: widzę nasz rdest angielski. Jest świetny.
EDIT 2: cudne kwiatki i pięknie posadzone.
Kondziowy ogrod cz II 13:03, 07 lip 2014

Do góry
Magdalenka napisał(a)
Napatrzeć się nie mogę na Twoje rabaty, tyle kolorów, faktur...miodzio. Ogród musi pięknie pachnieć
Pytanko mam: jak długo rośnie u Ciebie ten winobluszcz? Coś sypałeś mu do dołka przed posadzeniem?
U mnie przy tarasie na drabinkach rosną wiciokrzewy, a jesienią przy słupkach posadziłam rdest auberta i winobluszcz trójklapowy. Wszystko rośnie, ale bardzo wolno. Nawet rdest się zatrzymał. Pomyślałam o winobluszczu, u Ciebie pięknie wygląda. Napisz co z nim robisz, będę wdzięczna
Pozdrowionka ślę.

nic z nim nie robie do dołka tez nic nie sypalem winobluszcz jest u mnie od 2010 października ma jedna wadę trzeba go zawieszać bo nie jest łapczywy
Kondziowy ogrod cz II 12:41, 07 lip 2014

Do góry
Napatrzeć się nie mogę na Twoje rabaty, tyle kolorów, faktur...miodzio. Ogród musi pięknie pachnieć
Pytanko mam: jak długo rośnie u Ciebie ten winobluszcz? Coś sypałeś mu do dołka przed posadzeniem?
U mnie przy tarasie na drabinkach rosną wiciokrzewy, a jesienią przy słupkach posadziłam rdest auberta i winobluszcz trójklapowy. Wszystko rośnie, ale bardzo wolno. Nawet rdest się zatrzymał. Pomyślałam o winobluszczu, u Ciebie pięknie wygląda. Napisz co z nim robisz, będę wdzięczna
Pozdrowionka ślę.

Ogród w budowie - nieustającej 22:31, 05 lip 2014

Do góry
Gabriela napisał(a)
Jak to miło wejść i od razu zastać swój wątek na górze w powiadomieniach. Jestem jeszcze pod Poczdamem, jutro już koniec, zostały Ogrody Świata w Berlinie i wio do domu.
Byłam w dwóch rozariach - Forst i Europa - to największe w Europie podobno. Byłam w ogrodzie Karla Foestera, który jest zachwycający. Był pałac i ogrody Sanssouci.
W ogrodzie pensjonatu w którym mieszkamy, stoi trochę moich doniczek - pięć różanych, dwie piwoniowe i trochę bylinowych- astry, przetaczniki, przetacznikowiec, kocimiętki, rdest i coś jeszcze, czego nazwy nie pamiętam, a widziałam w Bury Court.
Pozdrawiam Was. Zdjęcia będą oczywiście i nowy cykl - co Niemcy Wschodni mają w swoich ogródkach.

Ps. Wiem, że nie mam róży Paul Himalayan Musk, jeszcze się łudziłam jak rozwijała pąki, ale jak rozwinęła całe kwiaty już było to widoczne na 100%. Nie widziałam nigdy jeszcze tej róży na żywo.
I nie kupiłam jej w Rosarium, tylko dostałam od znajomej,która się pomyliła i wykopała co innego.
Akurat z Rosarium jestem bardzo zadowolona i na tyle zakupionych róż - niemal wszystkie które mam, pomylili się tylko raz - właśnie z Leonardo da Vinci. Ta róża jest u mnie pusta i ma żółte pręciki widoczne, kolor też bardziej jaskrawy, wobec czego wątpię by nagle zrobiłą się wypełniona płatkami w sposób typowy dla Leonardo i do tego zmieniła kolor.

ale super wycieczka
troszke zazdoszcze

ale zdjecia mam nadzieje zrekompensuja choc troszke brak moozliwosci obejrzenia na zywo
Ogród w budowie - nieustającej 22:23, 05 lip 2014

Do góry
Jak to miło wejść i od razu zastać swój wątek na górze w powiadomieniach. Jestem jeszcze pod Poczdamem, jutro już koniec, zostały Ogrody Świata w Berlinie i wio do domu.
Byłam w dwóch rozariach - Forst i Europa - to największe w Europie podobno. Byłam w ogrodzie Karla Foestera, który jest zachwycający. Był pałac i ogrody Sanssouci.
W ogrodzie pensjonatu w którym mieszkamy, stoi trochę moich doniczek - pięć różanych, dwie piwoniowe i trochę bylinowych- astry, przetaczniki, przetacznikowiec, kocimiętki, rdest i coś jeszcze, czego nazwy nie pamiętam, a widziałam w Bury Court.
Pozdrawiam Was. Zdjęcia będą oczywiście i nowy cykl - co Niemcy Wschodni mają w swoich ogródkach.

Ps. Wiem, że nie mam róży Paul Himalayan Musk, jeszcze się łudziłam jak rozwijała pąki, ale jak rozwinęła całe kwiaty już było to widoczne na 100%. Nie widziałam nigdy jeszcze tej róży na żywo.
I nie kupiłam jej w Rosarium, tylko dostałam od znajomej,która się pomyliła i wykopała co innego.
Akurat z Rosarium jestem bardzo zadowolona i na tyle zakupionych róż - niemal wszystkie które mam, pomylili się tylko raz - właśnie z Leonardo da Vinci. Ta róża jest u mnie pusta i ma żółte pręciki widoczne, kolor też bardziej jaskrawy, wobec czego wątpię by nagle zrobiłą się wypełniona płatkami w sposób typowy dla Leonardo i do tego zmieniła kolor.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:42, 30 cze 2014

Do góry
Łukaszu, gdzie kupowałeś rdest. Jak długo kwitnie?

Jednokolorowa żurawkowa opaska bardzo ładna.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:00, 30 cze 2014

Do góry
Krysiu gdzie ta sama żurawka tyle cech je przecież różni.
Żółta bylina to tojeśc kropkowana, bardzo edzięczna i długo kwitnąca bylina, rozrasta się rozłogami, ale nie jest problematyczna

Lamazedziękuje. Caramel i Obsidian to bardzo łądne zestawienie w większej grupie też robią świetny efekt.

Bogusiu rozchodnik jest na prawde taki niebieski, sam jestem zaskoczony bo jak kupowałem byłem pewny, że to Matrona... ciekawe na jaki kolor będzie kwitł.

Agnieszko dopiero co wysprzątane rdest mam od kilku lat i jest bardzo ładny właśnie na przód rabaty... wiosną wystarczy wyciąć brązowe liście i szybko robi się zielony.

Olu niestety trzeba się liczyć z tym, że żurawki na całkowitej patelni zawsze troszke się przypalą, ale chodzi o to by jak najmniej
Podstawa to odmiana Marmalade, dobrze radzi sobie Redstone Fals, również te odmiany, które pokazałem przed chwilką. Bo jak dobrze rozumiem chodzi o tonacje pomarańczową. Jest też Big Top Gold, ale rzadko dostępna. Jak jeszcze jakaś konkretna kolorystyka to pisz

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:43, 30 cze 2014

Do góry
...rdest zapisałam sobie do listy na nastepny rok...czyściutko u ciebie...
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:17, 30 cze 2014

Do góry
Postanowiłem wolny czas wykorzystać na troszke aktywnych zajęć no i wybrałęm się wczoraj pobiegać... tak mnie przewiało, że dzisiaj nie moge się ruszać, a wstanie z fotela jest bardzo śmieszne i trwa z 2 minutki

Dobrze, że dzisiaj cały dzień lało, wieczorem przestało i musiałem to wykorzystać na rozruszanie się i zrobienie paru zdjęć.

Bardzo lubie ten rdest, kwitnie praktycznie cały czas.

Pierwszy raz od kilku lat jestem zadowolony z tej rabaty... byłbym mega zadowolony gdyby płot już zarósł

Żurawki na nadmiar wody nie narzekają tylko kwiaty się pokładają

Z rabaty po zmianach jestem jak na razie zadowlony

Ogród z perspektywą na przyszłość 06:04, 25 cze 2014

Do góry
Borbetka napisał(a)
Jesteś Monia, super. Wypatrzyłam ten rdest też, tylko białe kwiatki chciałam. Nie wiem, czy były u nich w ofercie. A pokażesz tego liliowca niskiego?

Monia, nie widziałam białego, ale o tym marzyłam od dawna. Widziałam go jak piekniekwitnie w dużych grupach i posadziłamu siebieprawie 60szt.
Liliowiec fajny jest, wpada w fiolet. Kupiłam 50. Bedzie super w następnym sezonie jak sie rozrośnie

Sebek, Grembosiu, fajnie Was u mnie widzieć Witam w trakcie ( jeszcze ) zmian
Ogród z perspektywą na przyszłość 08:59, 24 cze 2014

Do góry
Jesteś Monia, super. Wypatrzyłam ten rdest też, tylko białe kwiatki chciałam. Nie wiem, czy były u nich w ofercie. A pokażesz tego liliowca niskiego?
Ogród z perspektywą na przyszłość 08:51, 24 cze 2014

Do góry
Dla Asi wrzucam rdest pokrewny z daleka To te dwie plamy różowo pudrowe pośrodku. Z bliska jest przepiekny.

http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://www.swiatkwiatow.pl/userfiles//image/rdest5.jpg&imgrefurl=http://www.swiatkwiatow.pl/poradnik-ogrodniczy/rdest-polygonum-id806.html&h=600&w=450&tbnid=POe-CpQITuRZAM:&zoom=1&docid=fvcCnAI6OINH0M&ei=4x6pU8GkNKKr0AXK4YDYAQ&tbm=isch

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:48, 23 cze 2014

Do góry
Ana, przed opryskiem na chwasty skosiłam na najwyższym ustawieniu. Spryskałam. Zagryzłam palce, siedziałam na rękach przez 5-6 dni. Skosiłam. Mniszek wydawał się opryskiem nietknięty chyba prawie 2 tygodnie. Aż pewnego dnia patrzę, a ten zaczął padać jeden po drugim.
Raz kozie śmierć, pryskaj, trzymaj ręce przy sobie ile dasz radę
mniszka się pozbyłam (na razie...), a teraz zacieram ręce na rdest ptasi (ale ten się płoży i koszenie go nie rusza)
Rozpoznawanie chwastów 00:07, 22 cze 2014

Do góry
Kilka dni wegetacji i okazało się, że prezentowane powyżej przeze mnie rośliny to chwaściska.
Przykro mi, że nikt nie odpowiedział choćby jednym słowem, bo to pierwsze tak się rozrosło, że teraz już trudniej było mi je usunąć. Teraz też gdy roślina jest dorosła sama rozpoznałam z atlasu chwastów, że to rdest ptasi. Gdy była mała i miała bardziej wzniesiony pokrój nie byłam pewna.
Ogród z łąką kwietną i nie tylko... 13:09, 18 cze 2014

Do góry
Wyprze albo zrównoważy gatunki kwaśnolubne szczaw, babkę etc., rdest.
Ale ja mówię o hektarach a Ty masz kawalątek w zadbanym (czyt. bezchwastowym) otoczeniu. To zabieg może być niepotrzebny. Potrzebne będą dosiewki gatunków pożądanych.
Pan Łuczaj wie co mówi . Zawsze jest problem z gatunkami nachalnymi aż się ustali pewna równowaga, siedlisko dla roślin.
Ogród u stóp klasztoru 16:48, 02 cze 2014

Do góry
alinak napisał(a)

ZBYSZEK ---taki skrzyp oczywiście nadaje się na kompost ale ja go zawsze gdzieś od razu na rabatę ...oczywiście ja nie mam takich wymuskanych rabat to zawsze się gdzieś schowa . a to już tak wspaniały nawóz zarazem . opowiadałam wam już jak podlałam taką resztka rdest ....tak gdzie luchnęłam ten skrzyp to wybujała na pół metra ...a tam gdzie nie to był normalny na ok . 20 cm

Też tak zrobię i dzięki za info. Skrzyp pójdzie na deskę i pociacham go na kawałki malutkie.

Ogród u stóp klasztoru 10:38, 02 cze 2014

Do góry
MARZENKA ----- u mnie to tak wygląda że przerzucam z pierwszej do drugiej , z drugiej do trzeciej . trzecia pusta to znowu w kółko ...pierwsza zawsze na świeży , druga na ledwo co rozłożony i trzecia na czyściutkie złoto ....

ZBYSZEK ---taki skrzyp oczywiście nadaje się na kompost ale ja go zawsze gdzieś od razu na rabatę ...oczywiście ja nie mam takich wymuskanych rabat to zawsze się gdzieś schowa . a to już tak wspaniały nawóz zarazem . opowiadałam wam już jak podlałam taką resztka rdest ....tak gdzie luchnęłam ten skrzyp to wybujała na pół metra ...a tam gdzie nie to był normalny na ok . 20 cm

VIOLA ---praca jak widzę wre ...ale lepiej dłużej pomyśleć jak przerabiać ...pamiętaj . na twojej działce od razu powstał kompostownik ....to dobry początek i zapowiada zdrowe i ładne rośliny ..
Ogród niby nowoczesny ale... 20:24, 28 maj 2014

Do góry
O wyczyńcu się wyedukowałam

Irytujące bywają te "pomyłki" - ja też mam rdest, który miał być jeżówką
Chwasty w trawniku 16:40, 25 maj 2014

Do góry
Agap771 - to rdest. Co robić? Tylko kosić. Za rok, dwa zginie.

Pozdrawiam
Pomysł na ogród 17:46, 14 maj 2014

Do góry
Toszka napisał(a)
Ja na szczęście chwastów nie muszę hodować, bo robią to za mnie sąsiedzi z trzech stron ;-(
A nawet od frontu-drogi mam co robić, bo jeden z sąsiadów w swojej kolejnej inwencji twórczej bez wyobraźni posadził rdest auberta - inwazyjne pnącze - wystarczy jak powiem, że już (nie mój) Tamaryszek zarósł i niemal położył, a teraz swe macki wyciąga na moje żywopłoty. Tę samą sytuację mam z ich winoroślą i trzmieliną pnącą

czy to ci weekendowi pretensjonalni balowicze?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies