Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Ogród do remontu 15:49, 06 mar 2012

Do góry
styropianem od środka. Wystarczy 2 cm grubości.
Ogródkowe perypetie:) 15:47, 06 mar 2012

Do góry
nie martw się, tylko wrzuć plan ogrodu, całości. Weź mapkę geodezyjną, powiększ, wrysuj co jest i wgraj.
Co chcesz, co lubisz, masz juz chyba przemyślane, tak?
Ogród do remontu 15:28, 06 mar 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
myślę że drzewo przy domu jest cenne. Jak nasypiesz wokół pnia metr ziemi, to go udusisz.. Mozna próbować robić systemy napowietrzające wokół korzeni, ale nie wiadomo jak to wyjdzie.
Może nie syp takiej warstwy ziemi, tylko przy tarasie zrób murek oporowy do wysokości np połowy tarasu i tam zrób wyniesiona rabatę. Wtedy ogród zajrzy Ci w dom, otoczy zielenią taras, a nie przytłoczysz domu. Tylko trzeba ocieplić taki murek, żeby korzenie nie przemarzały.

Drzewo przy domu jest do wycięcia, za bardzo będzie mi śmiecić, liście gubi bardzo wcześnie, wszędzie ich pełno, i potem stoi taki patyk, bo nawet ostatnio i owoców nie ma, zresztą bardzo stare już jest.
Dzięki za radę o ociepleniu murku, nie miałam o tym pojęcia. A czym się ociepla?
Ogródek do przeróbek ;) 14:02, 06 mar 2012

Do góry
No nie mogę! Danusiu jesteś nieoceniona! Zastosowałam się do Twoich sugestii i namalowałam coś takiego (przepraszam za bazgroły):
8-magnolia
9- serby

i w dalszej części

3- choiny kanadyjskie
4-jukki
5- Zebrinus lub zamiast tych 4 i 5 Morning Light (tak jak radziłaś)
6- kulka z bukszpanu
7- pas lawendy
10- koreanka (mam już, tylko rośnie w trawniku, więc mogłabym przesadzić)
11- tuje wschodnie auera nana
12- jakiś miskant
13- hortensje

znak zapytania- puste pole i brak pomysłów

Na stanie posiadam jeszcze: buk Purple Fountain (rośnie na miejscu przyszłej magnolii), świerk Inversa, 3 jałowce Gold Cone, 3 duże jukki (rosną obecnie przy tarasie), glauca globosa ( widoczny na zdjęciu). Może da się coś z tego tam wkomponować?

Przedogródek Agniechy973 12:18, 06 mar 2012

Do góry
no widzisz- wszystko jest. A na męża uważaj.
Ode mnie próbują go pożyczać, ale tylko niektórym pozwalam.
Zachwycałam się kamionkowymi donicami
Ogródkowe perypetie:) 12:11, 06 mar 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
jak ma duzo suchych to je wyrwij. Złap ręką i wyrywaj- wychodzą suche. Tylko z wyczuciem żeby całej rośliny nie wyciągnąć
Dziękuję Magnolio, trochę suchych miały ale nie było aż też za bardzo tragicznie. Będę wyrywała.

Tak się zastanawiam...co oprócz hortensji, które wiem, że się sprawdzą w zacienionym miejscu mogę dać do donic przed wejściem? Bukszpan da radę w totalnym cieniu?

Macie takie piękne kompozycje przed wejściem a u mnie tak nijak
Przedogródek Agniechy973 12:02, 06 mar 2012

Do góry
zazdroszczę bazaltu- jest taki śliczny.
Ze schodami lepiej nie szaleć, bo łatwo przedobrzyć jak się robi organiczne formy dla schodów, tarasów, okapów... można się zgalopować i stworzyć 'bajkową' scenerię.
Przedogródek Agniechy973 11:59, 06 mar 2012

Do góry
tak, dobrze zrozumiałaś. Kostka tylko ramką. Dlatego żeby nie wydawać radziłam żeby obejrzec co wydobywa się w Twojej okolicy- na śląsku kostkę granitową można kupić czasem za 200 zł /tonę. Tyle , lub nie wiele więcej by wystarczyło na takie 'ramki' . Plus zaprawa i piasek i zdolny mąż.
A od kształtu schodów się odczep.Są fajne. jak wokół zarośnie, postawisz kilka donic-te co są są świetne, będzie super
Ogródkowe perypetie:) 11:40, 06 mar 2012

Do góry
jak ma duzo suchych to je wyrwij. Złap ręką i wyrywaj- wychodzą suche. Tylko z wyczuciem żeby całej rośliny nie wyciągnąć
Ogród do remontu 11:37, 06 mar 2012

Do góry
myślę że drzewo przy domu jest cenne. Jak nasypiesz wokół pnia metr ziemi, to go udusisz.. Mozna próbować robić systemy napowietrzające wokół korzeni, ale nie wiadomo jak to wyjdzie.
Może nie syp takiej warstwy ziemi, tylko przy tarasie zrób murek oporowy do wysokości np połowy tarasu i tam zrób wyniesiona rabatę. Wtedy ogród zajrzy Ci w dom, otoczy zielenią taras, a nie przytłoczysz domu. Tylko trzeba ocieplić taki murek, żeby korzenie nie przemarzały.
Ogródek do przeróbek ;) 11:24, 06 mar 2012

Do góry
anka napisał(a)

chciałabym mieć w ogrodzie też magnolię. Czy myślicie,że mogłabym ją posadzić gdzieś na tej rabacie?

Magnolia pasowałaby między różanecznikami co jest taka przerwa. Coś tam jest, ale możesz przesadzić.
Ogród do remontu 11:15, 06 mar 2012

Do góry
Ewie chodzi chyba o to że go ściągniesz do ziemi tzn. dodasz mu ciężaru, zrobi się zbyt przysadzisty, ciężki
Ogród do remontu 11:14, 06 mar 2012

Do góry
jak sobie wyobrażam że ten dom ze zdjęcia nie ma skarpy wokół, wtedy wydaje mi się znacznie ładniejszy.
Przedogródek Agniechy973 11:08, 06 mar 2012

Do góry
hej
Myślałam o Twoich schodach.
Rzeczywiście można pójść w kamień. Ale taki jaki masz wydobywany w okolicach. Nie wiem czy to będzie granit, być może. Wtedy masz go taniej i za transport nie płacisz 2tys.czy podobnie jak na mazowsze.
Możesz obłożyć schody całe małą kostką, albo tylko 'dokleić' rządek większej ( chyba) kostki do każdego schodka i zatrzeć ten beton. wtedy będą fajne, a dość lekkie i roboty nie tak dużo A jak nie kamień, to ładna kostka brukowa, taka na krawędzie o kolorze dobranym do tej na podjeździe. Coś takiego jak na zdjęciu, tylko zamiast wypełnienia kostkami , beton, a z brzegu kamień/kostka

Ogród do remontu 10:50, 06 mar 2012

Do góry
To już kilka głosów przeciw skarpie.
A myślałam że będę osamotniona w moim 'nie' dla skarpy. Piękny dom, a jest trochę innych rozwiązań lepszych do skarpy, które sprawia że ogród wejdzie w dom.
W razie czego pomożemy, przemyśl to.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 20:56, 04 mar 2012

Do góry
Kotki na leszczynie zaczynają się wydłużać.

Pąki na czereśni

Magnolia stellata ma ładne pąki, powinna zakwitnąć

Ułudka też już pokazuje listki

Ogród Danuszy - odsłona 2 18:04, 03 mar 2012

Do góry

magnolia kwitła cały czas nawet w grudniu , ciepły był a ona w zaciszu

w sierpniu

grudniu

Rododendronowy ogród. 21:11, 02 mar 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
Bogdziu następnych 400 życzę

Aniu bardzo dziękuje. Magnolia zachwycająca taki delikatny róż , nie wiem jaki to gatunek.
Przedogródek Agniechy973 18:27, 02 mar 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
Ewa ja bym chyba szła w fiolety, jagodowo.

Popieram, juz czesniej Pszczelarnio, chciałam u Ciebie napisać, ale jakoś umknęło mi to. Najpiekniejszą "łąkę kwietną" naturalną, czyli chwastowisko, jaką widziałam to połączenie różu, fioletu i niebieskiego.
Przedogródek Agniechy973 16:11, 02 mar 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
Aga- może być i 2 m, ale już nie szerzej, to najlepiej zobaczyć w realu. Te u Ciebie na kratkach bym ciut węziej zrobiła- nawet 170-180 cm, już będzie ok. Chodzi o to żeby były ładne, nie za szerokie w proporcjach te rabaty.A gdzie zacząc i skończyć?- tak jak na rysunku Twoim jest prawie dobrze-w kole z tyłu bym lekko przeciągeła przejście niżej, może o kratkę, żeby kończyło się niżej niż koło blisko tarasu. Może zwęzić to przejście można, tylko na wygodne przejscie i przekoszenie kosiarką?

OK. Pojęłam. Postaram się wprowadzić w życie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies