Trochę problemu w organizacji tej rabaty nastręcza mi fakt, że ona jest jakby przecięta tą rabatą prostopadłą z Hortkami. Teraz sobie tak myślę, że to chyba właśnie argument, że pod świerkami powinno być jednolicie na całej długości.
Czy się mylę i powinnam na wysokości cisowego żywopłotu zrobić coś innego?
Pierwsza myśl była taka, że jednolicie pod świerkami, szpaler czegoś, tego samego . A pod choinami powtórka Increbiball.
Martuś oczkową kocham to moje ulubione miejsce w ogrodzie, molinia zachwyca mnie każdego dnia na nowo rabata młoda zakładana w czerwcu ale pięknie się rozrosła. Liczę, że w przyszłym sezonie rozplenice w cortenie stworzą ładne czuprynki, seslerii turkucie nie zjedzą a buczek pięknie się zazieleni
Dziękuję !
u Dominiki jest molinia careulea Variegata , u Gosi- molinia arundinacea. Variegata rośnie z kwiatem do ok 60-70 cm, arundinacea to nawet i 2m.
Obie sa mocno ażurowe, więc potrzebuja dobrego tła, lub ładnego światła żeby je przenikało, czy ciekawego towarzystwa. Same moga nie zachwycać.
U Gosi widac je na poprzedniej stronie- 2 pierwsze zdjecia od góry. Molinie o tej porze roku robia się mocno żółte, aż świecą. U Oli Leon jest tez szpaler molinii arundinecea przy oczku- zerknij sobie.
Molinia Variegata ładnie wygląda na tle ciemnym bo sama jest mocno rozbielona paskami.
Popatrz na nią u siebie, czy nie traci przez brak dobrego otoczenia