Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Typografia ogrodu

Typografia ogrodu

ren133 15:19, 04 lis 2015

nawigatorka napisał(a)

Dziekuje za odpowiedz.i na beda bloczki betonowe+siatka+klej+farba elewacyjna.wymiar tez podobny bo u mnie niecale 5x5.i podloge tez bedziamy mialy podobna

A w srodku sofa czy ognisko? U mnie ognisko z rusztem.po tych Twoich zdjeciach juz sie nie moge doczekac.

Ale będziesz miała takie donice jak u mnie? ... bez izolacji?
Ja chciałabym zrobić po jednej stronie ławeczki + poduchy + stół a z drugiej palenisko/grill/kociołek
nawigatorka 15:26, 04 lis 2015

magnolia napisał(a)
wpadam do Ciebie. Prawdę mówić, już tu dziś zajrzałam, ale nie śmiałam się wtrącać bez zaproszenia.

Trochę mam zgryz z tym pomysłem na rabatę bo nie rozumiem tego podziału na 2 części- to z czegoś wynika, czy tak po prostu.... i to mi zgrzyta.
A masz fotkę tego miejsca, żeby kontekst załapać?
Za parę minut zniknę, zajrzę wieczorem, albo dopiero w piątek, ale zajrzę.

Magnolio to zaszczyt Cie goscic.widzisz a ja nie mialam odwagi Cie zaprosic hortensje pojawily sie bo je dostalam.to jeszcze male sadzonki-tegoroczne.pomysla roznicowania rabaty stad ze nie chcialam ciagnac tego samego az na dlugosci 30m. Tak na szybko fotka- hortki.rosna tak jak obecna linia serbow-w L.serby za jezowkami sadzone maja byc na wiosne.jezowki malenkie ale.tez juz sa choc ich nie widac. Twoja pomoc bezcenna

nawigatorka 15:28, 04 lis 2015

anna_t napisał(a)
ooo fajna burza mózgów, podglądam i notuję

Chyba sama zaczne notowac bo sie pogubie witaj u mnie
nawigatorka 15:30, 04 lis 2015

ren133 napisał(a)

Ale będziesz miała takie donice jak u mnie? ... bez izolacji?
Ja chciałabym zrobić po jednej stronie ławeczki + poduchy + stół a z drugiej palenisko/grill/kociołek

U mnie murki beda pelnily funkcje murkow oporowych z jednej strony a oparc lawek z drugiej. Rabaty beda juz w rodzimym gruncie.
magnolia 15:31, 04 lis 2015

czekaj, to hortki jak serby, w L..., i serby z jeżówkami wzdłuż ogrodzenia, a jakie tam w ogóle będą kształty? ta rabata ma mieć w sumie 30 metrów?
magnolia 15:32, 04 lis 2015

zmykam już, ale zajrzę...
nawigatorka 15:34, 04 lis 2015

magnolia napisał(a)
czekaj, to hortki jak serby, w L..., i serby z jeżówkami wzdłuż ogrodzenia, a jakie tam w ogóle będą kształty? ta rabata ma mieć w sumie 30 metrów?

Cala rabata ma byc rownolegla do ogrodzenia i ma lamac sie tak jak obecnie łamią sie serby.same hortensje teraz to 15 metrow.to miala byc duza rabata duzych.podluznych plam roslin.jedno przeslo ogrodzenia ma ok 2,7m.
leon60 16:34, 04 lis 2015

lindsay80 napisał(a)

To tak dla pewności poroszę jeszcze Olu o nazwy tych Twoich molinii - bo rozumiem, że chodzi o pas traw przy oczkowej, tak?

Na oczkowej wysoka to molinia Karl Foerster , niska żółtawa za ścianką to Variegata. Przy furtce po prawej mam jeszcze Edith Dudszus
leon60 16:40, 04 lis 2015

nawigatorka napisał(a)

a same liście? i kiedy pojawiają się kłosy?

liście mierzyłam 65-70cm, pierwsze kłosy pojawiły się pod koniec czerwca

11 lipca miały już ok 120cm
Jagodaa 16:44, 04 lis 2015

leon60 napisał(a)

liście mierzyłam 65-70cm, pierwsze kłosy pojawiły się pod koniec czerwca

11 lipca miały już ok 120cm

Jakie ładne ma liście u Ciebie , może i nie jest taka zła... Ola, a ta kępa się ładnie trzyma, czy łatwo się łamie?