Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Przedogródek Agniechy973 23:55, 25 sty 2012

Do góry
Taaak, nawiezieni ziemi starczy. ale co Ty biedaku będziesz musiała zrobić swojemu mężowi, żeby Ci takie rzeczy chciał robić? Chyba będziesz mu pastować buty bez szemrania do końca życia.
Pszczółko, ja tez powinnam iść spać, ale jesteście bardzo zajmujące. I tak mi miło jak mnie chwalicie
Przedogródek Agniechy973 23:54, 25 sty 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
???? ?

Ściął mi się komputer, a zapomniałam dodać imienia Magnolia przy drugim zdaniu. Już edytuję. No nieźle wyszło. Uśmiecham się do siebie
Przedogródek Agniechy973 23:52, 25 sty 2012

Do góry
zmierz powierzchnię tych pasów. tak do końca nie wiem czy dobre miary zakładam.
Potem te powierzchnię dzielisz przez kwadrat odległości między roślinami i masz.
Przykład 10 m2 dzielę przez 0.16 ( 0.4mx0.4) i mam wynik ile sztuk roślin na 10 m2 w odległości co 40 cm mi wyjdzie. Zrób jeszcze odstęp między pasami -mierząc powierzchnię zwęź je o np 10 cm
Irgę co 1 metr- troszkę za rzadko.Lepiej co 80 cm. a nawet powinno być gęściej Cisy i berberys
Green Carpet co ok.90cm. Tawuły co 70 cm posadź ( też to nie jest książkowe) Przez pierwsze sezony przy takich odległościach będzie zabawa z pieleniem
Nie wiem czy powinnaś liczyć na noc- sporo Ci wyjdzie. W razie czego może zwęzić całość trochę?
Przedogródek Agniechy973 23:40, 25 sty 2012

Do góry
kombinuje jeszcze z ta irgą Major.
ale pomysł mam diabelski, na szcęście pewnie jesteś realistką. A
A jakby pod rzekę troszkę obniżyć teren, a ziemię z niej wysypać, falującymi, niziutkimi wzniesieniami na pas na którym posadzimy irgę Major? Mówię tu o wykopaniu ziemi na szpalel w najgłebszym miejscu, a górki też z grubsza takie, tylko ładnie, łagodnie uformowane.
Przedogródek Agniechy973 23:27, 25 sty 2012

Do góry
nie, generalnie nie trzeba.
Jak rysowałam to widziałam głównie masywne, niskie pasy. Rogownica przyszła mi do głowy kiedy myślałam co na szambie da radę, ale to nie jest dobry pomysł.
Wiesz, można tez robić z czegoś innego te pasy, ja chyba nawet nie czytałam Twojej listy.
Dla siebie pewnie bym przemyślała tez byliny, bo je lubię, ale nie wiem czy bym się na nie zdecydowała.
To co jeszcze mi się przewineło przez głowę w sprawie pasów, to także :
- dereń Kelsey- śliczny, ale musi mieć wilgotno
- tawulec pogięty- jak go posadzisz za gęsto będzie za wysoki
- Śnieguliczka Hancok
. jałowiec Tamariscifolia- ale chyba nie, cis lepszy, a zestawiać je ze sobą mi nie leży
Przedogródek Agniechy973 23:10, 25 sty 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Magnolio, jeszcze Twoje słowa z wczorajszego opisu: Po prostu zrobić tu żwirowy pas z wyspami z roślin a rysunek brzegu zaznaczyć znów kostrzewą owczą
Myślałaś o zaznaczeniu zewnętrznego pasa kostrzewą?

A może jednak z tą irgą spróbować najbliżej żwiru? Trochę mniej śmieci. Ma owoce, wcześniej kwiatki. Ale chyba niższa jest. Będzie dobrze?

myślałam o granicy między żwirami-pasami na szambie. ale jak tam jest 5 cm ziemi, to za mało.
Co do irgi. Major to moja ulubiona. Stosuję właściwie tylko major, czasem Eicholz. Obie zadarniają na gęsto, ale są całkiem niskie. Za niskie do reszty nasadzeń.
Spotykam często irgę Coral Beauty- wyglada ładnie, gęsto, a jest wyższa- ok 40 cm.
Przedogródek Agniechy973 23:03, 25 sty 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Magnolio, a powiedz, jakie nasadzenia miałaś na myśli jeszcze na etapie rysowania projektu? Pamiętam, że proponowałaś rogownicę, ale EwaG radziła, żeby nie. Pamiętasz swoje pierwsze myśli?

nie pamiętam niestety
Mój ogród 21:20, 25 sty 2012

Do góry
Zima jak do tej pory jest wyjątkowo łagodna. Ma to się ponoć zmienić, ale po moim ostatnim pobycie w Toruniu stwierdziłam że nic nie może mnie zdziwić. Widziałam kwitnące róże, nabrzmiałe pąki magnolii. A takiego bluszczu to jeszcze nigdy nie widziałam. Był dosłownie obsypany jagodami. To musi być stary bluszcz. Cały płot był grubo obrośnięty tym pnączem. Chciałabym, żeby mój bluszcz na klonie kiedyś miał takie owoce.
Jagody bluszczu w zbliżeniu, wyglądają bardzo apetycznie. Ciekawe czy lubią je ptaki?

Kwitnące róże w styczniu
Pąki na na magnolii
Ta magnolia, to naprawdę jest bardzo duża. Muszę koniecznie zobaczyć na wiosnę jak kwitnie.
Przedogródek Agniechy973 20:52, 25 sty 2012

Do góry
akurat jeszcze siedzę przy projekcie, odpowiem więc szybko.
1. No tak, ale wszystko sypie. Możesz zamienić miejscami berberys z cisem, albo dać i tu i tam cis, ale z niego tez się jednak sypie. Mozna tu jeszcze się zastanowić
2.tak
3. tak, pachysandra jest znacznie jaśniejsza
4.wszystko pasuje. Wybierz co wolisz, albo co w szkółce ładniejsze. Z tego co pamiętam tawuły szybciej rosną, choć z drugiej strony czerwień berberysa jest super
5. do słońca też, jak najbardziej
Przedogródek Agniechy973 12:39, 25 sty 2012

Do góry
on jest wpisany w opis wcześniej, jako alternatywa.Może być, jak najbardziej. Tylko Atropurpurea Nana, żeby nie był za duży i miał krągłą formę dla kontrastu
Przedogródek Agniechy973 12:34, 25 sty 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
Łobuziary sobie zabawę zrobiły i sztuczne napięcie generują.
To zwykłe rysunki, nic wymyślnego, żadne cuda.

A ja już pozadaję pytanie. Cis 'Repandens' i tawuła japońska: może zamiast tawuły dać już gatunkowo to samo: berberys tyle tylko, że bordowy? No będą berberysy obok siebie (zielony i bordowy)? Co myślicie?
Przedogródek Agniechy973 11:58, 25 sty 2012

Do góry
pytaj, pytaj
Przedogródek Agniechy973 11:50, 25 sty 2012

Do góry
kurcze, zaraz poprawię 1 rysunek- nie zapisałam wszystkich odnośników, więc nie wiadomo do czego nazwy. Chwilka
Przedogródek Agniechy973 11:49, 25 sty 2012

Do góry
łatwiej?
Przedogródek Agniechy973 11:49, 25 sty 2012

Do góry
drugi- fragment nasadzeń- rysunek. Może łatwiej będzie sobie wyobrazić.

Przedogródek Agniechy973 11:47, 25 sty 2012

Do góry
Łobuziary sobie zabawę zrobiły i sztuczne napięcie generują.
To zwykłe rysunki, nic wymyślnego, żadne cuda.

Przedogródek Agniechy973 10:41, 25 sty 2012

Do góry
Juzia, powycieraj monitor bo dzisiaj Magnolia pokaże szkic!nic nie zobaczysza może do mnie wpdaniesz z ta kawką bo właśnie piję, pośmiejemy sie razem, bo moje Dziecioki oglądają bajki(w końcu chwilka spokoju na kawkę)
Przedogródek Agniechy973 10:07, 25 sty 2012

Do góry
hej.
Jestem. Zaraz siadam do rysowania Twojego planiku.
czy mam ogród? Mam, ale chyba nie pokażę na razie.
Bo na razie to ogród- budowa. Tzn nie budowa domu, a raczej budowa ogrodu. więc jest rozpaprany podjazd, nie skończona ( choć prawie ) drewutnia, buda- paskuda na środku której nie można rozwalić dopóki nie wybudujemy domku gospodarczego, nie zrobiony taras.
Na szczęście mój mąż tez lubi ogród, więc razem doprowadzamy go do ładu i kiedyś doprowadzimy. Na nieszczęście mój mąż ma już pobudowlaną alergię na robotników, więc wszystko robimy sami. Całą jesień mocowaliśmy obrzeża przy podjeździe i go korytowaliśmy ( tu się zbuntowałam i zamówiłam koparkowego), a całą wiosnę robiliśmy murek gabionowy Z ładnych rzeczy mamy piękny starodrzew i tam nawet już część nasadzeń.
Marzę o tym żeby móc pokazać swój ogród.
Przedogródek Agniechy973 22:53, 24 sty 2012

Do góry
jutro wrzucę rysunek, nie martw się. Co do rabaty nr 2- proponowałam pachysandrę.
O trzmielinie pisałam ,że może być jeśli cięcie załatwi problem uciekania w górę na skarpie- ja nie miałam okazji obserwować takiej sytuacji. Spytaj Danusię czy Ewę G.
Przedogródek Agniechy973 22:44, 24 sty 2012

Do góry
magnolia napisał(a)

Potem sucha rzeka, w niej poza żwirem płaskie kamienie- czyli ona będzie w połówce pierwszego zaznaczonego jako sucha rzeka paska i może zabierz jeszcze z 1/3 szerokości z drugiego zaznaczonego.

Mam zabrać 1/3, czyli 1/3 wyrzucić z rzeki czy na odwrót - tylko 1/3 tego pasa należy do rzeki?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies