Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Wizytówka - Bajkowy ogród Weroniki 19:10, 24 sty 2012

Do góry

Magnolia Amabilis, żółty wczesny liliowiec, biały żylistek, wierzba japońska,irysy,

i piękne, pachnące piwonie, to nieco późniejsze kwiaty wiosny.

Piękno piwonii, słowa zbędne gdy można patrzeć i czuć ich zapach.
Wizytówka - Bajkowy ogród Weroniki 19:05, 24 sty 2012

Do góry

Moje kwietniowo-majowe "FLOKSOWO" przy wejściu.

Przekwitają krokusy,tulipany, hiacynty i magnolia, a już kwitną azalie, bzy, rododendrony, irysy.

Irysy kwitną w maju.
Przedogródek Agniechy973 15:09, 24 sty 2012

Do góry
na słonecznej skarpie urosnie - potrzebuje tylko słońca i żeby w bagnie jej nie sadzić. Lubi żeby ją dzielić często, bo robi się dziurawa w środku, ale dzieli się bardzo łatwo
Przedogródek Agniechy973 15:03, 24 sty 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
ma, ale po 5 zł, ciut drożej

no też znalazłam.. ale fajna ta kostrzewa, może na mojej skarpie też by urosła, jak sina rośnie
Przedogródek Agniechy973 14:54, 24 sty 2012

Do góry
ale i tak Wam ja pokażę- kostrzewę owcza. To chyba najbardziej podobne zdjęcie do takiej jaka znam
Przedogródek Agniechy973 14:46, 24 sty 2012

Do góry
ma, ale po 5 zł, ciut drożej
Przedogródek Agniechy973 14:43, 24 sty 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)

na trawki.pl kostrzewa owcza jest po 3.5 zł. jak na ozdobne to tanio, a firma rzetelna

A tego jeszcze nie znalazłam. Dzięki.
Ludzie niech już będzie wiosna.
Znikam, bo gości przy pustym stole posadzę

A Mariusz nie ma tej kostrzewy owczej?
Przedogródek Agniechy973 14:06, 24 sty 2012

Do góry
chyba wolisz lawendę, co? To sadź lawendę.
Przedogródek Agniechy973 13:56, 24 sty 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
na trawki.pl kostrzewa owcza jest po 3.5 zł. jak na ozdobne to tanio, a firma rzetelna

A tego jeszcze nie znalazłam. Dzięki.
Ludzie niech już będzie wiosna.
Znikam, bo gości przy pustym stole posadzę
Przedogródek Agniechy973 13:52, 24 sty 2012

Do góry
Przedogródek Agniechy973 13:48, 24 sty 2012

Do góry
akurat w googlach nie ma dobrych zdjęć kostrzewy owczej.
Te na gazon pl. to chyba są jako składnik mieszanki trawnikowej, wiec nie o takie mi chodzi, tylko gatunek ozdobny. Wiesz, ja kiedyś dostałam od męża 2 sztuki- chyba 3 lata temu. Dziś mam ze 20 sztuk, a ponad 30 szt oddałam.
Co do rozchodników- jak wolisz lawendę , może być ona. Tyle że rozchodnik tańszy- z kilku sztuk w 2 sezony będziesz miała sadzonek ile potrzebujesz. Jest dość kruchy, ale tam przecież nie będzie się dużo chodzić, chyba tyle co przepielić. Jak masz w okolicy Obi lub Auchan, wiosną bywają tam lawendy w 6pakach po 17 czy 18 zł. Malutkie, ale bardzo zdrowe, warto polować na nie, bo takie małe świetnie się adaptują do warunków i są tańsze.
Irgę- nie wiem jaka miałaś, jak gęsto ja posadziłaś. Irg jest bardzo dużo.Początkowo będzie trzeba ja pielić, z czasem zadarni tak że nie będzie trzeba. tak samo z berberysem. Ja wybrałabym berberys, szybciej by zadarnił, ale on nie będzie zimozielony.
Przedogródek Agniechy973 13:24, 24 sty 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
noe wiesz, kostrzewa sina jest ok, ale nie wiem czy wiesz jak bardzo ozdobna jest kostrzewa owcza. ma cudny kolor- butelkowa zieleń i pokrój- slicznę okragłe kępy. Jak uda mi się doprowadzic do stanu używalności aparat, zrobię zdjęcia.
A jak Cie nie przekonam, może być sina ( choć bywa krókowieczna gdy ma za mokro) no i kontrast ze żwirem będzie mniejszy.

Ja po prostu jej nie znam. Pooglądałam w googlu i nie przekonałam się, ale ok zaufam Ci. Ciekawe czy nasiona też dostanę? Jak bym teraz wysiała, to do jesieni coś wychowam.
Przedogródek Agniechy973 13:11, 24 sty 2012

Do góry
noe wiesz, kostrzewa sina jest ok, ale nie wiem czy wiesz jak bardzo ozdobna jest kostrzewa owcza. ma cudny kolor- butelkowa zieleń i pokrój- slicznę okragłe kępy. Jak uda mi się doprowadzic do stanu używalności aparat, zrobię zdjęcia.
A jak Cie nie przekonam, może być sina ( choć bywa krókowieczna gdy ma za mokro) no i kontrast ze żwirem będzie mniejszy.
Przedogródek Agniechy973 13:09, 24 sty 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
to rysunek jutro.
Jak cień nie za cienisty, to miskant Morning L. będzie ok.
Funkie chciałam w łanie, zamiast bluszczu żeby tam z nim kłopotu nie było , żeby się nie rozłaził. Ale jak będziesz go wycinać kiedy się zacznie rozłazić, to możesz posadzić też funkie kępami w bluszczu.
W suchej rzece mogą być plamy rojników, kępy sucholubnych, niewielkich traw- kostrzewy niebieskie, kostrzewa owcza, nawet owies wieczniezielony.

Ja chciałabym jak najwięcej zimozielonych, żeby łyso nie było. Funkie późno wychodzą, łyso będzie. Dlatego ten bluszcz. Zakładam, że będzie czas na trzymanie go w ryzach. Kępy funkii - super pomysł. A ja tu kombinuję jakieś powojniki.
Przedogródek Agniechy973 13:06, 24 sty 2012

Do góry
magnolia napisał(a)

Tylko nie zrozumiałam tego:
'Jeszcze trzeba uwzględnić, że szambo jest na równi z boiskiem i całą lewą częścią ogrodu, a po prawej teren lekko opada. '

No właśnie szukałam zdjęcia, ale nie mam. Spróbuję zrobić ale jest trochę śniegu, może nie być widać. Po prostu teren od prawej granicy szamba w stronę garażu lekko się obniża, ale nie jest to jakaś skarpa, taka pochyłość tylko.
Przedogródek Agniechy973 13:00, 24 sty 2012

Do góry
no to w okolicy szamba trzymamy linie, wysypujemy je żwirem na szambie, ale w tych falach gdzie nie ma szamba sadzimy rośliny jako wyspy w żwirze. Jutro to narysuję. Tylko nie zrozumiałam tego:
'Jeszcze trzeba uwzględnić, że szambo jest na równi z boiskiem i całą lewą częścią ogrodu, a po prawej teren lekko opada. '

Przedogródek Agniechy973 12:56, 24 sty 2012

Do góry
to rysunek jutro.
Jak cień nie za cienisty, to miskant Morning L. będzie ok.
Funkie chciałam w łanie, zamiast bluszczu żeby tam z nim kłopotu nie było , żeby się nie rozłaził. Ale jak będziesz go wycinać kiedy się zacznie rozłazić, to możesz posadzić też funkie kępami w bluszczu.
W suchej rzece mogą być plamy rojników, kępy sucholubnych, niewielkich traw- kostrzewy niebieskie, kostrzewa owcza, nawet owies wieczniezielony.
Ogród Ewy :) 12:28, 24 sty 2012

Do góry
Witaj Danusiu

W zdjęciach będzie straszny chaos, próbuję szybko poprzerzucać, moje stare forum, dzisiaj się dowiedziałam będzie chyba zamknięte. Zdjęcia oczywiście mam zgrane, ale szukanie ich i przeglądanie to godziny zmarnowanego czasu. Tak kopiuję i wrzucam i idzie w miarę szybko

To fragment muru, który wcześniej pokazywałam, powojniki jeszcze nie urosły, kwitnie jednak moja ukochana magnolia

Fragment iglakowej rabaty za domem, uwielbiam wiosenne kwiaty w dużych ilościach, nie cierpię sterczących badyli po przekwitnięciu, od zeszłego roku traktuję tulipany jak jednoroczne

Bardzo lubię to zestawienie.

Zdjęcia wszystkie prześwietlone u mnie generalnie w każdym zakątku ostre słońce.

Przedogródek Agniechy973 11:45, 24 sty 2012

Do góry
niestety nie należę do tych co jasno się wyrażają. jesli jest to zbyt zagmatwane, krzyczcie. Jutro będę miała skaner, bo będę w biurze, to mogę to pozakreślać i wkleić obrazek.
Przedogródek Agniechy973 11:37, 24 sty 2012

Do góry
w nr 5 mogą być wrzośce, carex Ice dance, czy też cis repandens
Co do okolic ławki- Fajnie. Tam chyba będzie dość mocny cień, nie wiem czy miskant da radę bez słońca. Tu sama zaobserwuj jak dużo tam cienia. Zamiast miskanta możesz dać inną trawę- trzęślicę trzcinowatą czy modrą- ale tez nie jęśli cień tam jest głęboki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies