Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 20:59, 16 mar 2015

Do góry
LewOgrodowy napisał(a)
Serce mnie boli, gdy traktuje się rośliny jako towar mający przynieść zysk i nic poza tym. Wiadomo, że sprzedają, by zarobić, ale w taki sposób...

No właśnie. Muszę zajrzeć do Joli, bo ona kulki kupowała. Ciekawe, czy jej tak samo wyglądają w doniczce?
Ogródek Iwony 20:57, 16 mar 2015

Do góry
Posadziłam jeszcze stokrotki do donic na tarasie, podsypałam dolomitem róże, perovską i lawendę oraz buksy przy rabacie różanej, posypałam też trawnik, potem wszystko troszkę podlałam. Przy różach rozgrabiłam kompost i przycięłam róże na jednej rabacie różanej.
Chodniczek prawie skończony, jutro trzeba tam posprzątać. Wysadziłam jeszcze z donicy mahonię i teraz zastanawiam się, gdzie ją posadzić. Do jutra schowałam ją do garażu. Cały czas jeszcze ciemierniki czekają na swoją rabatę.
Ogródek Iwony 20:56, 16 mar 2015

Do góry
Anusia napisał(a)
Iwonko jak boli to znaczy, że się żyje hihi Tak na poważnie czapkę koniecznie trzeba założyć na głowę bo to jeszcze nie czas na 'rozpłaszczanie'
Krokusiki koniecznie posadzę jesienią. Pięknie wyglądają u Ciebie.

Aniu, ja czapki nie lubię. Nawet zimą nie zakładałam. Po prostu jej nie mam Czasami kapturek ubieram, jak wieje. Ale u mnie tylko na koniec wiało.
Ogródek Iwony 20:48, 16 mar 2015

Do góry
Nie mogłam sobie pozwolić na kulki, więc wymyśliłam, ze posadzę sadzonki po dwiei przytnę w kulki. Dam im powoli rosnąć. Kupiłam więc śliczne zdrowe sadzonki, aby posadzić przy ciurkadełku.

Przy sadzeniu się dziś mocno zdziwiłam. Myślałam, że jak ktoś zajmuje się roślinkami, to buksikom takich rzeczy nie zrobi.
Wysadziłam z doniczki, aby posadzić.Specjalnie na zdjęciu leży sobie drugi buksik w doniczce, żeby było widać, w jakich doniczkach je kupiłam.:

Korzenie były owinięte wkoło, jakby ktoś koki wiązał. Żadnej ziemi. Dopiero na wierzchu przygniecione ziemią. Jak zaczęłam odwijać korzenie, cała ziemia się osypała. Zobaczcie, jakie długie są korzenie. Musiałam więc pogłębiać dołki. Wybierałam po wiaderku ziemi, wkładałam buksy po dwa, zasypywałam ziemią kompostową, bo bokach w ziemię zadołowałam trochę obornika. Starałam się nie dawać obornika na korzenie.

Jak te buksy jeszcze trochę by postały w tych małych doniczkach, to zapewne by chorowały. Przecież mogli napisać, że buksy kopane z gruntu i uprasza się o szybkie ich przesadzenie do ziemi.
Ogródek Iwony 20:35, 16 mar 2015

Do góry
A teraz temat bukszpanów z O.
Dziewczyny pisały, że często te z O się nie udają. Znalazłam na to wytłumaczenie.

Dziś kończyłam rabatę przy ciurkadełku. Ponieważ ławeczka nie wytrzymała sprawdzianu czasu, musiała zniknąć z okolic ciurkadełka. Szkoda. Ale razem z M stwierdziliśmy, że musimy zadbać o ładny widok na tamte okolice z tarasu. Wyobraźcie sobie rabatkę z ciurkadełkiem, na tle zielonych tuj szpaler hortensji limlight podsadzony przez sedum i bordowe żurawki. Do tego kulki z berberysów bagatelle i kulki bukszpanów. Na brzegu niska trawka w żółtym kolorze (proszę o podpowiedzi), zimozielona i niebieskie bodziszki. Pod dębem hosty, a z lewej strony szpaleru Budleja Dawida przyciągająca motyle
A teraz wracamy do rzeczywistości
Wszystko prócz trawki jest właśnie tam podsadzone, ale obraz z wyobraźni będzie za jakiś czas, jak wszystko ruszy , a bukszpany się przyjmą i będę mogła je przyciąć

Ogródek Iwony 20:19, 16 mar 2015

Do góry
yolka napisał(a)
U mnie też dziś wiało, pracowałam oczami przez okno

O, to wpadnę sprawdzić, co wypracowałaś, hi, hi
Ogródek Iwony 20:18, 16 mar 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
A ta tuja to będzie miała jedną czy dwie kulki w końcu?

Karolu, co najmniej dwie. Ale będę testować w trakcie cięcia. Teraz muszę jej dać trochę czasu po przesadzeniu. Najważniejsze, ze jest już w odpowiednim miejscu. A hortensja, która tam rosła, poszła do donicy.
Ogródek Iwony 20:14, 16 mar 2015

Do góry
Zachwyciły mnie dziś krokusy. Niby tylko 30 cebul, a z jednej cebulki kilka krokusików. Na drugi rok muszę jeszcze dosadzić. Nie wiedziałam, ze tak będa cieszyć oko.

Ogródek Iwony 20:05, 16 mar 2015

Do góry
GorAna napisał(a)
Iwonko, czapka na głowę, bo wiatr wieje!!!!....pracuś jesteś ot i co
Pozdrawiam, życząc przyjemności na cały tydzień

Aniu, pracowałam w zaciszu, czasami nawet bez kurtki Było słonecznie. Później się już ubrałam, bo chyba ten wiatr doszedł też do mnie.
A teraz czuję się, jakby mnie obili kijami. Ale to lubię, bo to znaczy, ze moje członki pracowały dziś i się nie obijały
Ogródek Iwony 20:02, 16 mar 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
Ale ja ci zazdroszczę już w domku jesteś Ja do 18 pracuję i w tygodniu nie mam czasu na działkę Miłego dnia

Mirko, w takiej sytuacji Ci naprawdę współczuję. Ogród tylko masz na sobotę i niedzielę. Kiepsko ...
Ogródek Iwony 19:57, 16 mar 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Fotki rób!

Juzia, tak jest Są nawet poglądowe dla Joli i wszystkich, co buksy kupowali w O. Ja dziś miałam niemiłą niespodziankę.
Ogródek Iwony 19:53, 16 mar 2015

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Iwonko, geneza Twojej rabatki jest taka sama jak u mnie. Też chciałam uporządkować kolorystycznie, to co dotąd zgromadziłam Niestety jeszcze nie ma co pokazywać- Ale mogę Ci wymienić, co ja dałam na ognistą: gailardia, nachyłek, uczep bylinowy, trojeść, dzielżan ogrodowy w dwóch kolorach (żółty i czerwony, polecam Ci tę bylinkę, bardzo długo kwitnie), firletka chalcedońska, pomarańczowe krokosomie (piękne w połączeniu z brązową trawą!), dwie odmiany rudbekii, żółte liliowce, czerwone łubiny, czerwone goźdźiki, dalie czerwone, żółte i pomarańczowe, tawuła japońska golden princess, złotlin japoński, dwa kolory żurawek (ciemno bordowe, chcę dodać jeszcze jakąś czerwoną lub pomarańczową), języczka pomarańczowa, pomarańczowy kuklik, trytomy oraz pustynnik, wiosną tulipany i żółte czosnki, a jesienią kwitną czerwone i żółte chryzantemy, no i oczywiście trawa red baron. Dla kontrastu krzewy o ciemnych liściach: pęcherznica diabolo, bez czarny odm. Eva, krzewuszka o ciemnych liściach oraz brązowa turzyca. Z drzewek: złotokap wyhodowany od nasionka. Wysiałam teraz także czerwoną krokosomię i pomarańczową kannę.
Kwiatów dużo, bo i rabata spora, ponad 15 m. Część kwiatów nam się pokrywa. Marzą mi się tam jeszcze pomarańczowe i czerwone jeżówki. Ale to jak już zobaczę, gdzie będzie trzeba jeszcze coś skorygować Bo pewnie będzie trzeba. Rabata powstała bez planu na papierze, ale nad nasadzeniami myślałam parę tygodni Podlinkowane przez Ciebie artykuły też czytałam.
Ale się rozpisałam

O matulu, ale masz tego dobra. Faktycznie na 15 metrach trzeba coś posadzić
Sprawdzę sobie twoje roślinki. Powiedz mi Małgosiu, jak traktować krokosmię? Bardzo mi się podobają jej kwiatki. Czy trzeba ją wykopywać na zimę ? U mnie trzecia część twojej rabaty. Zastanawiam się nad tawułą japońską, ale ona chyba na różowo kwitnie? Dopuszczasz ją do kwitnienia?
Ogródek Iwony 19:46, 16 mar 2015

Do góry
kitek81 napisał(a)
życzę zatem ładnej pogody, żeby udało zrealizować plany! u mnie niestety wiatr popsuł plany, miała być poprawa pogody, ale nawet słońce się za nieśmiało wychyla!
miłego tygodnia

Kasiu, za ładną pogodę dziękuję. Wygrabiałam dzis trawnik, już po raz drugi. mam wrażenie, ze trawa już ruszyła. Ja suchą trawkę zgrabiałam w jedną stronę, wiatr przewiewał w drugą. I jak kotek z myszką się ze mną bawił
Ogródek Iwony 19:44, 16 mar 2015

Do góry
bdan napisał(a)
Iwonko zaglądam, pozdrawiam i owocnych prac w nadchodzącym tygodniu życzę.
U nas też plany są, że coś zrobimy, bo ma być pogoda. Oby nic się nie zmieniło

Danusiu, dziś mogłam podziałać, bo szybko w poniedziałki kończę pracę. Od jutra do 15 w pracy, więc już tyle nie zrobię Idę zobaczyć, co u ciebie.
Ogródek Iwony 19:42, 16 mar 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
Iwonka, pozdrawiam z początkiem tygodnia!
Tez planuję dziś robotę ogrodową, ale na razie zimnooo.. Wiatr jest najgorszy. Może później będzie ładniej i coś tam znowu się zrobi.

Olu, za chwilę zajrzę do ciebie. Ciekawa jestem, czy dziś byłaś w ogródku?
Ja się raz rozbierałam z kurtki, bo pracowałam w zaciszu i słoneczko świeciło, za chwilkę się spowrotem ubierałam. I tak w kółko.
Ogródek Iwony 19:39, 16 mar 2015

Do góry
Polinko, dzisiaj chciałam dalej na ognistej podziałać, ale pan dalej wykładał chodniczek, więc nie chciałam mu wchodzić w drogę.
Za twoją radą posadziłam bluszcz na pergolę. Miałam w ogrodzie, płożył się po rabacie, więc go przekopałam. Będzie rósł między wiciokrzewem w donicy. Potem przekopałam w donicy ziemię z kompostem, obornikiem i kwaśną ziemią z worka, taką do rh i posadziłam hortensje Limelight. A przed nimi trawkę Frosted Curls. Przycięłam jej tylko uschnięte czubki.
Środkowa hortensja jest trochę większa, bo w zeszłym roku ją kupowałam. Do tego po bokach posadziłam tegoroczne limki.

Wczoraj też mimo niedzieli M przesadził mi tuję, tą, którą będę podcinać w kulki.

Ogródek Iwony 19:27, 16 mar 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
Iwonko nie było mnie chwilkę a tu takie rewolucje
Ale fajnie, dużo się dzieje
Ładny plan
Kwiatki śliczne

Gosiu, to w takim razie dla ciebie dzisiejsza wiosna. Krokusy w słoneczku się otworzyły:

Ogródek Iwony 19:24, 16 mar 2015

Do góry
jalos napisał(a)
W jakiej odległości od siebie posadziłaś limki?

Aga, hortensje na szpaler powinno się sadzić co 70-80 cm

lojalna_ napisał(a)
Iwonko miłego dnia ,) Ty ostatnio jesteś wulkanem energii ,)

Jolu, raczej zdeterminowana. Wszystko zaczyna wypuszczać listki i nie wiem, czy zdążę ze wszystkim Zobacz, jak wygląda wiciokrzew.

Kasiu, pozdrawiam cię. Kasia, muszę sprawdzić, jak wysłać ci paczuszkę. Czas się zbliża.
Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 19:02, 16 mar 2015

Do góry
A tak właściwie musiałabyś przesunąć dwie sztuki, jedna zostanie na miejscu i wyznaczy linię. Zobacz, które drzewka są najsilniejsze i te przesadź. To słabsze zostaw na miejscu.
Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 18:59, 16 mar 2015

Do góry
Aga, drzewka jeszcze nie wypuściły listków, więc będzie im łatwiej teraz. Ja przesadzałam wprawdzie krzewy sadzone w zeszłym roku i niewiele bardziej była rozrośnięta bryłą korzeniowa. Wystarczy, ze zadbasz, by nie miały sucho po przesadzeniu. Jeśli zdecydujesz się na kreskę Oli, to koniecznie drzewa musisz wyrównać równolegle do linii. Inaczej to nie ma sensu. Ola miała dobre wyczucie rysując żółtą linię. Jeśli poczekasz, aż wypuszczą listki, odchorują bardziej. Teraz jest dobry moment na przesadzenie. Masz kompost? To być wymieszała z ziemią
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies