Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Karol99 20:10, 16 mar 2015

A ta tuja to będzie miała jedną czy dwie kulki w końcu?
Iwk4 20:14, 16 mar 2015

Zachwyciły mnie dziś krokusy. Niby tylko 30 cebul, a z jednej cebulki kilka krokusików. Na drugi rok muszę jeszcze dosadzić. Nie wiedziałam, ze tak będa cieszyć oko.

yolka 20:15, 16 mar 2015

U mnie też dziś wiało, pracowałam oczami przez okno
Iwk4 20:18, 16 mar 2015

Karol99 napisał(a)
A ta tuja to będzie miała jedną czy dwie kulki w końcu?

Karolu, co najmniej dwie. Ale będę testować w trakcie cięcia. Teraz muszę jej dać trochę czasu po przesadzeniu. Najważniejsze, ze jest już w odpowiednim miejscu. A hortensja, która tam rosła, poszła do donicy.
Iwk4 20:19, 16 mar 2015

yolka napisał(a)
U mnie też dziś wiało, pracowałam oczami przez okno

O, to wpadnę sprawdzić, co wypracowałaś, hi, hi
Anusia 20:30, 16 mar 2015

Iwonko jak boli to znaczy, że się żyje hihi Tak na poważnie czapkę koniecznie trzeba założyć na głowę bo to jeszcze nie czas na 'rozpłaszczanie'
Krokusiki koniecznie posadzę jesienią. Pięknie wyglądają u Ciebie.
Iwk4 20:35, 16 mar 2015

A teraz temat bukszpanów z O.
Dziewczyny pisały, że często te z O się nie udają. Znalazłam na to wytłumaczenie.

Dziś kończyłam rabatę przy ciurkadełku. Ponieważ ławeczka nie wytrzymała sprawdzianu czasu, musiała zniknąć z okolic ciurkadełka. Szkoda. Ale razem z M stwierdziliśmy, że musimy zadbać o ładny widok na tamte okolice z tarasu. Wyobraźcie sobie rabatkę z ciurkadełkiem, na tle zielonych tuj szpaler hortensji limlight podsadzony przez sedum i bordowe żurawki. Do tego kulki z berberysów bagatelle i kulki bukszpanów. Na brzegu niska trawka w żółtym kolorze (proszę o podpowiedzi), zimozielona i niebieskie bodziszki. Pod dębem hosty, a z lewej strony szpaleru Budleja Dawida przyciągająca motyle
A teraz wracamy do rzeczywistości
Wszystko prócz trawki jest właśnie tam podsadzone, ale obraz z wyobraźni będzie za jakiś czas, jak wszystko ruszy , a bukszpany się przyjmą i będę mogła je przyciąć

Iwk4 20:48, 16 mar 2015

Nie mogłam sobie pozwolić na kulki, więc wymyśliłam, ze posadzę sadzonki po dwiei przytnę w kulki. Dam im powoli rosnąć. Kupiłam więc śliczne zdrowe sadzonki, aby posadzić przy ciurkadełku.

Przy sadzeniu się dziś mocno zdziwiłam. Myślałam, że jak ktoś zajmuje się roślinkami, to buksikom takich rzeczy nie zrobi.
Wysadziłam z doniczki, aby posadzić.Specjalnie na zdjęciu leży sobie drugi buksik w doniczce, żeby było widać, w jakich doniczkach je kupiłam.:

Korzenie były owinięte wkoło, jakby ktoś koki wiązał. Żadnej ziemi. Dopiero na wierzchu przygniecione ziemią. Jak zaczęłam odwijać korzenie, cała ziemia się osypała. Zobaczcie, jakie długie są korzenie. Musiałam więc pogłębiać dołki. Wybierałam po wiaderku ziemi, wkładałam buksy po dwa, zasypywałam ziemią kompostową, bo bokach w ziemię zadołowałam trochę obornika. Starałam się nie dawać obornika na korzenie.

Jak te buksy jeszcze trochę by postały w tych małych doniczkach, to zapewne by chorowały. Przecież mogli napisać, że buksy kopane z gruntu i uprasza się o szybkie ich przesadzenie do ziemi.
LewOgrodowy 20:54, 16 mar 2015

Serce mnie boli, gdy traktuje się rośliny jako towar mający przynieść zysk i nic poza tym. Wiadomo, że sprzedają, by zarobić, ale w taki sposób...
Iwk4 20:56, 16 mar 2015

Anusia napisał(a)
Iwonko jak boli to znaczy, że się żyje hihi Tak na poważnie czapkę koniecznie trzeba założyć na głowę bo to jeszcze nie czas na 'rozpłaszczanie'
Krokusiki koniecznie posadzę jesienią. Pięknie wyglądają u Ciebie.

Aniu, ja czapki nie lubię. Nawet zimą nie zakładałam. Po prostu jej nie mam Czasami kapturek ubieram, jak wieje. Ale u mnie tylko na koniec wiało.